Sztrájkra készülnek az építészek
sebesp 2022.09.15.

Egy londoni építésziroda alkalmazottai magasabb fizetést és jobb körülményeket követelnek. A szakszervezet sztrájk lehetőségének hullámára figyelmeztet.

A londoni székhelyű Atomik Architecture (Atomik) építész stúdió dolgozói sztrájkról szavaznak, ami ha eredményes, az első sztrájk lehet a magánszektorbeli építészeti dolgozók részéről az Egyesült Királyságban. A dolgozókat elbocsátással fenyegették meg, miután közölték munkáltatójukkal, hogy milyen módon akarnak nyomatékot adni álláspontjuknak a vitában.

Kedden az Atomik dolgozói, akik a United Voices of the World – Section of Architectural Workers (UVW-SAW) szakszervezeti szövetség tagjai, jelezték szavazási szándékukat. A dolgozók fizetésemelést, csökkentett munkaidőt, rugalmas munkarendet, fizetett képzéseket és szakszervezetük elismerését követelik.

Az Atomik dolgozói csalódottak amiatt, hogy az Atomik folyamatosan elutasította és figyelmen kívül hagyta egyéni és kollektív aggályaikat. Arra számítottak, hogy együtt tudnak működni az irodában fennálló körülmények javítása érdekében, ehelyett hónapokig tartó üres ígéreteket kaptak bármiféle előrelépés nélkül. Mindannyian több éve dolgoznak az Atomiknál, de ezt a hűséget nem viszonozták érdemben javuló fizetésekkel vagy munkakörülményekkel, így a sztrájkot tekintik az utolsó lehetőségnek.

Az UVW-SAW szakszervezet képviselője arról számolt be, hogy  tagságuk szerint a legtöbb munkavállaló nem kapja meg a szükséges fizetésemelést. Az ágazatban, ahol legalább 20 éve stagnálnak a bérek, a megélhetési költségek válsága súlyosbodik, elsősorban a fizetési skála alsó részének. Az építészek számos csoportja nagyon komolyan fontolgatja a fellépést, mint a probléma megoldásának egyik módját. Ha akár egyetlen sztrájk is megtörténik, az idén ősszel és télen sztrájkhullámot indíthat el az építészeti irodákban.

Ennek hátterében az áll, hogy hosszú évek óta vita folyik az alulfizetett, illetve túlterhelt, túlórára kényszerített kezdő építészek helyzetéről. Bár sok irodában megbecsülik az alkalmazottakat, előfordulnak olyan esetek, amikor a nehéz gazdasági helyzetre hivatkozva látszat bérnövekedéssel próbálják elhallgattatni az építész munkavállalókat, akik egyre kevésbé hajlandók elfogadni a megélhetési költségek növekedése miatt előálló nehézségeket, miközben nyereséget szállítanak munkaadóiknak.

Kép: United Voices of the World

Címkék: szakmagyakorlás, Egyesült Királyság, london