T. Rex betonmonstrumba költözik
sebesp 2022.08.21.

Abu Dzabi a Perzsa-öböl-menti többi városhoz hasonlóan keresi, hogyan helyezhetné el magát a térképen. Az Egyesült Arab Emírségek fővárosa kulturális vonzerejének bővítéseként a Mecanoo-val terveztetett természettudományi múzeumot.

A Mecanoo tervei alapján épülő Abu Dzabi Természettudományi Múzeum a természettörténet valaha talált legritkább csodáit mutatja be. A látogatók 13,8 milliárd éves utazáson vesznek részt, amely elgondolkodtató perspektívát nyújt a Föld bolygó fenntartható jövőjéről. A jelenleg épülő és 2025 végén elkészülő új múzeum az emírség Saadiyat kulturális negyedében lesz, amely a világ egyik vezető kulturális központjává szeretné kinőni magát.

A múzeum a helyi "múzeumi negyed", a Saadiyat Kulturális Körzet kulturális intézményeihez csatlakozik, köztük a Louvre Abu Dhabihoz, a közelben lévő Zayed Nemzeti Múzeumhoz és a Guggenheim Abu Dhabihoz. Mindez illeszkedik Abu Dzabi azon stratégiájába, amellyel az emírséget a kultúra, a művészetek és a kreativitás központjává kívánják tenni.

A több mint 35 000 m2-es területen a Mecanoo építészei úgy tervezték meg az Abu Dzabi Természettudományi Múzeumot, hogy a természetes sziklaképződményekre emlékeztessen, ez tükrözi ugyanis a múzeum azon célját, hogy javítsa a természeti környezet megértését és a vele való kapcsolatot. A dizájn minden elemét az ötszögletű geometria határozza meg, amely sejtszerkezetre emlékeztet. A tervezésben szintén fontos szerepet játszik a víz és a növényzet, amelyek a sivatagi élet erőteljes szimbólumai. A múzeumban a galériakiállítási területeken kívül időszaki kiállítási terek is helyet kapnak különleges események és színházi előadások számára. 

Az új múzeum gyűjteményének fénypontja lesz a világhírű „Stan”, a 11,7 méter hosszú Tyrannosaurus rex, amely ennek az ikonikus ragadozónak az egyik legjobban megőrzött és legtöbbet tanulmányozott kövülete, a késő kréta időszakból. Látható lesz még egy rendkívüli meteorit példány, amely több mint 40 éve csapódott be Ausztráliában, és új információkat szolgáltatott a tudósok számára a  Naprendszer korai időszakáról. 

A zsarnokgyíkok királya minden bizonnyal látványosságot jelent majd a sivatagi homokból formálódott szigetre épült városban, de az távolról sem egyértelmű, hogy az öt focipályányi épület pentagonális betontömbökből alkotott műsziklái hogyan segítik majd a látogatóknak a "természeti világ megértését". 

Címkék: múzeum, Abu Dhabi, betonépítészet, Egyesült Arab Emírségek, kultúrális épületek, Mecanoo