Új energetikai szabványoknak megfelelő tervezés - kreditpontos online kamarai továbbképzés
droID 2015.08.03.
Elkészült a Tervezői Napok 2015 konferenciasorozat online verziója. A márciusi és májusi rendezvények válogatott előadásai most egy csokorban ingyen meghallgathatóak, a belőlük készült képzés 3 kreditpontért felvehető. A tananyagot – garantáltan friss szakmai információkkal – a BME Épületszerkezettani Tanszékének kutatásai alapján állítottuk össze.

A januártól érvényes energetikai szigorítás arra kényszeríti a tervezőket, hogy megszokott csomópontjaikat áttervezzék. Az ezzel foglalkozó Építész Tervezői Napra akkora volt az érdeklődés, hogy a jelentkezést két nap után le kellett zárni. A témát az Öko-logikus Építészet konferencia is napirendre tűzte (online képzés felvezető itt), ám a kifejezetten épülethomlokzatokkal és magastetőkkel kapcsolatos tanulságokat és előrejelzéseket a Tervezői Napok 2015 legújabb képzése taglalja részletekbe menően.

Mint már január legelején megírtuk, a 20/2014-es  rendelet  módosítja a 7/2006. (V. 24.) TNM  rendeletet. „nagyon-nagyon durván fogalmazva közel duplájára nő a hőszigetelési igény: a falakra, födémekbe, ahol eddig 8 cm hőszigetelést használtunk, 14-16 cm kell (grafitosból 12-14, PUR-PIR anyagból 8-12). A padló alá már teljes felületen kell hőszigetelés (kb. 14 cm polisztirol vagy szálas, 10 cm grafitos, vagy 8 cm PUR/PIR), a lapostetőkre, ahol eddig 16 cm elég volt, mostantól 24 cm kell – itt gondot okozhat a fordított tetők hőszigetelése, mivel XPS-ből 28 cm is kellene, egy rétegben – ami jelenleg nem kapható. A nyílászárók 1,15-ös U értéke leginkább 3 rétegű üvegezéssel lesz elérhető. Persze ezek közelítő értékek, a konkrét szerkezetre és épületre számításokat kell végezni.” Bizonyos helyeken (pl.: ereszek, kávák, lábazatok) a vastagság nem növelhető a régi geometriában tovább, új csomóponti megoldásokat kell keresni.

A BME Épületszerkezettani Tanszék előadói között üdvözölhetjük Reisch Richárd mérnöktanárt, aki tetők viszonylatában a 2015. január 1-től hatályos energetikai rendelet szerkezeti következményeit vizsgálja, a homlokzatoknál pedig az új hőszigetelési szabvány következményeiről számol be. Dr. Takács Lajos az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ 5.0) tükrében vizsgálja a magastetők és homlokzatok tűzvédelmi vonatkozásait, amelyek különösen a passzívházak korszakában jelentenek fokozottabb kihívást. Dr. Kakasy László a tetőtérbeépítések külső határoló szerkezeteinek jellegzetes hibáit taglalja, míg Horváth Sándor a magastetők szél- és légzárási kérdéseivel foglalkozik. Tetőtérbeépítések esetén fontos mérföldkövet jelent az akusztikailag tudatosabb tervezés, amelyre Csott Róbert zaj- és rezgésvédelmi szakértő tér ki. Pataky Rita egyetemi mestertanár a nyílászárók síkkoordinációjáról, az ezzel járó hőszigetelési, lég-, pára és csapadékzárási feladatokról számol be izgalmas, és a közvetlen tervezési gyakorlatban is hasznos segítséget nyújtó kutatási témájának ismertetésével. Az energiatudatos homlokzatok tervezésében egyre fontosabbá váló üvegszerkezetekről végül Szittya Zsolt számol be.

Az előadásokat Magyarország vezető építőipari cégeinek legfelkészültebb alkalmazástechnikai szakértői kísérik előadásaikkal, amelyekből részletes képet kaphatunk az ország legfrissebb szakirányos építőipari fejlesztéseinek kínálatából, az ajánlott beépítési módokról, a helyes kivitelezés kritériumairól, valamint az energiatudatos tervezői gondolkozás ismérveiről és áldásos következményeiről.

Mindezt most egyben, bérmentve meghallgathatja.

A tanfolyam elvégzéséhez első lépésként regisztrálni kell a Tervlap.hu honlapon, majd ha ez már megvan, a Továbbképzés menüpont alatt található listából lehet a kívánt képzést kiválasztani. A kurzusok - egyszerűen a címükre klikkelve - regisztráció és tandíjfizetés nélkül is meghallgathatók, a tudásanyag tehát így is megszerezhető, ebben az esetben természetesen kreditpont nélkül.

Jelentkezés az Új energetikai szabványoknak megfelelő tervezés kurzusra itt!


A Tervlap.hu egyéb online képzései itt találhatók.

Címkék: homlokzat, OTSZ, szigetelés, tető, Új energetikai szabványoknak megfelelő tervezés