Új épülettervezési programcsomagok
Építészeti, szerkezettervezési és kivitelezési újdonságok
Haja Andrea 2015.04.22.
Az Autodesk bejelentette az építészeti, szerkezettervezési és kivitelezési megoldások 2016-os Autodesk szoftverkínálatát, amely segíti az iparági üzleti gyakorlatok áttérését az épületinformáció-modellezésre (BIM). A programcsomagok számos fejlesztést, az Autodesk Building Design Suite programcsomagokhoz pedig sok új lehetőségeket kínálnak.

Az Autodesk építészek, mérnökök és kivitelezők számára készült programcsomagjai a BIM-projektekhez szükséges szoftvereket és felhőalapú szolgáltatásokat kínálnak, így a BIM használatára már átállt cégek továbbra is versenyképesek maradhatnak, a BIM-re való átállás pedig kényelmesebb és rugalmasabb.

„Az Autodesk 2016 programcsomagjai mögötti hajtóerő az épített környezet tervezési és kivitelezési munkálatainak felgyorsítása” – mondta Amar Hanspal, az Autodesk IPG termékcsoportjának alelnöke.
„A mai projektek komoly csapatmunkát igényelnek. A játékosok jönnek-mennek, gyakran a világban szétszórtan, és különféle eszközökre van szükségük a saját igényeik szerint. 2016-os megoldásaink minden eddiginél többféle módon támogatják az együttműködést, hiszen kiterjesztett felhőszolgáltatásokat és rugalmasabb szoftverlicencelési módszereket kínálnak. Mindez a rendkívül alkalmazkodó, több szakágat is lefedő dinamikus környezet támogatásáról szól. A megfelelő forrásokat kínáljuk ehhez akkor és ott, amikor és ahol az ügyfeleinknek szükségük van rájuk.”

A 2016-os Design Suite programcsomagban elérhető új szolgáltatások:

AutoCAD 2016
Kimondottan a kivitelezési ágazat számára kialakított továbbfejlesztett szolgáltatások, amelyek segítségével könnyebbé válik a koordináció, a megépítés utáni információk kiemelése és a tervek dokumentálása:
A lehetséges tervütközések elkerülése érdekében a Navisworks modellekre mutató hivatkozások elhelyezésével a tervezési folyamat során közvetlenül az AutoCAD szoftverben csatolhatja és tekintheti meg a Navisworks modelleket. Kihasználhatja a Navisworks széles körű fájlformátum-támogatásának előnyeit, amellyel modelleket importálhat az AutoCAD szoftverbe más alkalmazásokból, még tovább integrálva ezzel az AutoCAD szoftvert a BIM-munkafolyamatba.
Az AutoCAD 2016 rajzvászonnal kapcsolatos fejlesztései hihetetlen mértékben javítják a képernyőn megjelenő vizuális pontosságot. Az AutoCAD 2016 a legújabb grafikai hardverek minden előnyét kihasználja a gazdagabb és mégis gyorsabb vizuális élmény érdekében.
A PDF-exportálás teljesítményében és használhatóságában történt fejlesztések elősegítik a résztvevőkkel való kommunikációt. A PDF-fájlok kisebbek, de biztosítják az adathűséget, miközben könnyebben kereshetők, megtartják a hiperhivatkozásokat, és gyorsabban csatolhatók a rajzokhoz.

Autodesk Recap 2016
Segítségével a lézerszkennelési adatok vagy fényképek a tervezési folyamatba integrálhatók, lehetővé téve a felújítási projekteken dolgozó építészek, mérnökök és kivitelezők számára a környezetbe illesztett tervezést, valamint a kiváló minőségű jelentések, rajzok, 3D modellek és a valós állapotokon alapuló látványtervek elkészítését.
Az infrastruktúra projektekben a ReCap használata révén a tervezési folyamat során a lézerszkennelési adatokból és a fényképekből láthatóvá tehető a projekt előrehaladása, ami növeli pontosságot, illetve csökkenti a kockázatok mértékét és a hibák számát, hiszen már a tervezés korai szakaszában létfontosságú információkkal látja el a projektben részt vevőket.

Autodesk Building Design Suite 2016
Az Autodesk Building Design Suite 2016 programcsomag kompatibilis tervezési szoftverek portfóliója, amely támogatja az épületinformáció-modellezést (BIM) és a CAD-alapú munkafolyamatokat, ezzel segítve az építészeket, a MEP- és a szerkezettervezési, valamint a kivitelezési szakembereket a jobb épületek megtervezésében és megépítésében, valamint a látványtervek és szimulációk elkészítésében.

A legfontosabb fejlesztések többek között:

Autodesk Revit 2016
A Revit szoftver 2016-os kiadása – a Building Design Suite programcsomag Ultimate és Premium kiadásainak részeként – a fejlesztett Revit szoftverteljesítmény és a számos használhatósági fejlesztés, illetve a következő új szolgáltatások révén támogatja a megnövelt felhasználói termelékenységet:
Új szolgáltatások és beállítások, többek között az újrarajzolás közbeni navigáció, a számítási beállítások, a betölthető családpéldány-létrehozás, illetve a csatolt fájlok gyorsabb megjelenítése javítják a modell teljesítményét.
A felhasználói termelékenységet elősegítő használhatósági fejlesztések közé tartoznak a perspektív nézetekben elérhető új eszközök és képességek, a fejlettebb IFC-hivatkozások, illetve a kényszerek felfedési módja.
Új szolgáltatás többek között a MEP gyártási részletező a Revit szoftveren belül, amelynek segítségével a MEP-kivitelezők és a részleteket kidolgozó szakemberek az Autodesk Fabrication termékekből nyert tartalmak felhasználásával gyártásra kész modelleket hozhatnak létre a Revit szoftveren belül. Számos fejlesztés áll rendelkezésre a 3D betonvasalások modellezésére szolgáló vasalási részletrajzok elkészítésére a Revit programban.

Autodesk Navisworks Simulate és Manage 2016
A fejlesztések között kiemelkedik a Navisworks modellek AutoCAD programban történő csatolásának támogatása, valamint az olyan általános együttműködési szolgáltatások, amelyekkel a külső gyártótól származó szoftverek támogatása révén a felhasználók áttekintést végezhetnek, és együttműködhetnek az egész projektcsapattal.
A továbbfejlesztett mennyiségmeghatározási szolgáltatások közé tartozik a 2D PDF tervlapok támogatása, amely a leggyakoribb iparági formátumokban teszi lehetővé az integrált modell- és tervlapalapú mennyiségszámítást.
A felhővel való kapcsolat élményét nyújtó mélyebb integráció a Navisworks és a BIM 360* Glue szoftverek között, amely támogatja a megosztott Navisworks adatok és munkafolyamatok BIM 360 projektekkel történő használatát.

Autodesk 3ds Max 2016
Az építészek, mérnökök és kivitelezők még meggyőzőbb látványterveket készíthetnek ezzel a hatékony eszközzel, amely mostantól még szorosabb integrációt tesz lehetővé a Revit programmal. A felhasználók az eddiginél akár tízszer gyorsabban és átláthatóbb geometriával importálhatják a Revit modelleket és készíthetnek hozzájuk fájlhivatkozásokat.
A további továbbfejlesztett szolgáltatások közé tartozik például a javított példánylétrehozás, illetve a további BIM-adatok és több kamera használata.

Próbálja ki a 2016-os Autodesk Building Design Suite programcsomagot, amely 30 napig ingyenl letölthető innen.
Forrás: autodeskforum.hu

(x)

Címkék: AutoCAD 2016, Autodesk