Új értéket adni a mellőzött anyagoknak: Borpavilon, Ayutthaya
Csépé 2022.03.07.

Az épületet úgy tervezték, hogy az öt alapvető érzékszerven keresztül érzékeljék a látogatók. Egyedi élményt nyújt, amelyben ez az építészeti alkotás nemcsak vizuálisan érzékelhető, hanem jelen kell lenni a térben ahhoz, hogy minden érzést teljes mértékben átéljünk. A cél, hogy boldog pillanatokat szerezzen minden látogató.

Az öt csigalépcsőt nem csak a szűk helyen történő közlekedésre tervezték, hanem szerkezeti támaszként is szolgálnak. Továbbá az ismerős csigalépcsők léptéke és mennyisége egy új, ismeretlen teret hoz létre, a látogatókban művészi hatást keltve.

A helyben előforduló faházak adták az ihletet ennek az acél erősítésű rétegelt lemez szerkezetnek a megalkotásához. A vizuálisan könnyed, de szerkezetileg erős, olcsó lapszerkezet a padló, a fal és a tető kialakításán keresztül mutatkozik meg. A polcrendszer-szerű falak árnyékolóként szolgálnak, segítenek hűvösen tartani a belső teret. Sőt, a borivók egy újabb mélységű élményben részesülhetnek a rétegelt lemez és a bor illatkeverékén keresztül.

Ebben az épületben a rétegelt lemezt, amelyből általában belső célokra készítenek bútort, épületszerkezetként használják. Ez új lehetőségeket nyit, és átalakítva a rétegelt lemezről alkotott fogalmainkat: ideiglenes anyagból állandó és rendkívüli építőanyaggá.

Az Ayutthaya Borpavilon célja, hogy átlépje a fogalmi korlátokat, és szembenézzen az anyag és lépték kihívásaival, hogy egy mindent átfogó építészetet hozzon létre. Ez egy olyan műalkotás, amely újjáéleszti ennek az egykor fenséges ősi városnak a szellemét.

 

Boonserm Premthada

 

A tervező-szerző előad a XIX. Nemzetközi Építészkongresszuson. Részletek itt.

Címkék: