Varró Zoltán tervei alapján újult meg a tatai Platán Bisztró és Udvarház
“A hangulat csak aláfestés, a hangsúly Pesti István ételein van”
noravasony 2020.07.06.

Noha a koronavírus-járvány hatására a vendéglátóipar teljesen leállt, a Pesti István Michelin-csillagos séf nevével fémjelzett tatai Platán csapata a kényszerszünetben sem tétlenkedett. Nemcsak a Platán Udvarház újult meg, de alapjaiban gondolták újra a gasztronómiai koncepciót, hogy minél szélesebb körben tudják kiszolgálni a vendégek igényeit.

Öt éve annak hogy Pesti István átvette a tatai Öreg-tó partján, a vár és az Esterházy Kastély között álló Platán étterem konyhájának vezetését. Az eltelt időszakban bebizonyította: a vidéki fine diningnak igenis van létjogosultsága, fáradhatatlan munkájának köszönhetően sikerre vitte a tóparti több évszázados platánfa közelében található éttermet. A névadó fát, mely a város egyik ikonikus növénye, a Platán csapata mentette meg helyi környezetvédőkkel együttműködve, és sajátjaként viseli gondját több mint 12 éve. 

Platán Bisztró

Az elmúlt időszakban alapvető változások történtek a Platán életében, amelyekben a Michelin-csillagos séf mellett a hazai belsőépítészet egyik húzóneve, a New York-i Gold Key Awarddal kitüntetett Varró Zoltán is szerepet vállalt. A világ legjobb hoteljének is megválasztott Aria Hotel Budapest, a Science Hotel Szeged, a budapesti Mystery Hotel, valamint a két Michelin-csillagos Onyx étterem enteriőrjét is jegyző tervező évek óta nagy tisztelője Pesti István munkásságának, közös gondolkodásuk eredményeként átalakulva nyitotta meg kapuit nyár elején az Öreg-tó partján működő teraszos Platán Bisztró. A családias hangulat megteremtése volt a cél, hogy olyan tér jöjjön létre, amelyben senki sem feszeng. A domináns barna árnyalatok között feltűnő ezüstös részletek a tó víztükrének hangulatait idézik, míg a kalitka formájú kristálycsillárok az Esterházy-kastély ódon fényeire emlékeztetnek, a patinás miliőt pedig loft hangulat egészíti ki, ami a kastélyt kiszolgáló épület múltjára utal.

Platán Udvarház

Hat év után megújult a Várárok Vendégház is, mely mostantól Platán Udvarház néven várja a pihenni vágyókat. A Platán létesítményei egykor a grófi család személyzetének adtak otthont, az elnevezés a hely múltjára és hangulatára reflektál. A 12 szobát, illetve egy lakosztályt, valamint a vendégek kikapcsolódását szolgáló szalonokat az Esterházy család szellemiségét idéző elegancia jellemzi, de sok részlet rezonál Pesti István művészi tálalására, ahogy a természetközeliség, az erdők és a víz tónusai is felfedezhetők.

Modern meghittség és színpompa egyszerre jellemzi a Platán Udvarház tereit, ezt a kettőséget pedig kihangsúlyozza a kialakításukból adódó privát, intim atmoszféra. A kék szalonban úgy érezhetjük magunkat, mintha az Esterházy család vendégeiként teáznánk, a barokk télikertek hangulatát idéző zöldes tónusú madaras szalonban, a kandalló mellett pedig még egy nyári estén is meghitten lehet  elidőzni egy pohár borral.

Varró Zoltán merészen gondolta újra a főúri otthonok elengedhetetlen tartozékát, a vadász szobát: itt nemcsak a bútorokat, de a falat és a mennyezetet is zöld antikolt bársony  fedi, a Tatához közeli erdők titokzatosságára reflektálnak a tükrök, a falra akasztott agancsok és a különleges mohamintás szőnyeg, amely Varró Zoltán tervei alapján készült. Ez a szőnyeg megjelenik a Platán Udvarház szobáiban is, ahol a természetközeliségre emlékeztetnek az erdei növényzetet mintázó függönyök is.

A klasszikus elemek modern részletekkel egészülnek ki: a kék szalonban, ahol a Platán Udvarház vendégeinek szolgálják fel a Pesti István séf és csapata által összeállított gourmet reggelit, egy antik tálalószekrény rejti magában a hidegpultot, ahol hűtött márványlap felel a felkínált fogások megfelelő hőmérsékletéért.

– A Platán komplex élményt kínál. A város történelmi múltja, a természet közelsége, és a csúcsgasztronómia olvad össze harmonikus egésszé. A hangulat ugyanakkor természetesen aláfestés, a hangsúly Pesti István ételein van – mondja Varró Zoltán.

Fine dining étterem és a várárok rendezése

Az Udvarházhoz kapcsolódik majd az új fine dining étterem, mely ősztől a kifinomult és elmélyült gasztronómiai élményre éhes vendégeket várja. A letisztult térben az Esterházy család által 1783-ban a közelben telepített Angolpark hangulata elevenedik meg.

Követve a nemzetközi trendeket a felújított Platán Udvarházhoz kapcsolódó várárok környezete is megújul: itt rekreaciós tereket alakítanak ki, melyeket az ősz folyamán már igénybe vehetnek az ide érkező vendégek. A műemlékvédelem által jóváhagyott tervek kialakításánál Varró Zoltánék kiemelt figyelmet fordítottak a város szimbólumának számító vár környezetére. A természet tiszteletben tartásával helyezik el itt a szaunát, jakuzzit, gőzkabint, merülőmedencét, masszázs- és pihenőhelyiséget magukban foglaló mobil épületeket, amelyeknek zöldes árnyalatú enteriőrjei az Udvarház vadász szobájának titokzatos hangulatát idézik. A könnyűszerkezetes, lábakon álló lebegő ösvények, stégek, melyeket a vár belső hálózata inspirált, szinte beleolvadnak a tájba. A fejlesztések a természetvédelmi előírásokat követik, így a tereprendezés is a kiemelt feladatok között szerepel. A füvesítés mellett olyan növényeket telepítenek majd a területre, amelyek a vízparti környezetre jellemzőek.

Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj

A Platán csapata mindig elkötelezett volt Tata és a környezete iránt. A tatai Platán épületegyüttese és környezete Markos Anikó építész munkája nyomán a műemlékrekonstrukció legnagyobb szakmai elismeréseként 2012-ben Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíjat kapott. A Tatai Vár nyugati kapujánál elültetett fa, amit 1785-ben az Esterházy család hozatott Versailles-ból, 2014-ben Magyarországon megnyerte az Év Fája versenyt, majd 2015-ben az európai vetélkedőn a második helyet szerezte meg.

Címkék: