Velencei Biennálé 2023 – Az építészet frekvenciái
sebesp 2022.03.13.

A Néprajzi Múzeum új épületének "zenehangjait" mutatja be a 2023. évi Velencei Építészeti Biennálé magyar pavilonjában Kondor-Szilágyi Mária Reziduum – The Frequency of Architecture című pályázata.

Az eddigi gyakorlatnak megfelelően a Velencei Biennálé nemzeti biztosa, Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója idén is nyílt pályázat útján, szakmai zsűri döntése alapján választotta ki a velencei Magyar Pavilon kurátorát és kiállítását.

A kiírásra hét érvényes pályázat érkezett be; a pályázók kedden a Ludwig Múzeumban prezentáción mutatták be kiállítási tervüket a szakmai zsűri előtt. A zsűri a hét pályázat közül Kondor-Szilágyi Mária: Reziduum – The Frequency of Architecture című pályázatát nyilvánította nyertesnek.

A kiállítási projekt résztvevői:

  • Ferencz Marcel építész (az épületet tervező Napur Architect vezető tervezője),
  • Z. Halmágyi Judit építész,
  • Mátrai Péter építész-zeneszerző,
  • Haász Ferenc világítástervező.

A közlemény szerint a "Ludwig Múzeum örömmel mutat be egy olyan projektet, amely egy nagy múltú társmúzeum modern, új épületét a kortárs művészet eszközeivel értelmezi és pozícionálja a nemzetközi színtéren. A tervezett kiállítás izgalmas kortárs összművészeti kísérlet: a művészek az archaikus motívumkincset épületornamentikává formálták, majd e fizikailag leképezhető formákat hangokká alakítják, transzformálják. Az így megszülető zene megszólaltatásába Velencében a közönség is bekapcsolódhat majd".

A nyertes projekt kiindulópontjai azok a kortárs ornamentikaátiratok, amelyek az átadás előtt álló új Néprajzi Múzeum homlokzati árnyékoló fémrácsán jelennek meg. A múzeumban őrzött, különféle népek hagyományaiból származó mintákat a tervezők a legelemibb formákra, ősi keresztöltésre egyszerűsítették, majd tovább redukálták. Így keletkezett az a mintegy félmillió pixelből álló, raszterszerkezetű fémrács, amely végigfut az épület homlokzatán.

Mint a közlemény kiemeli, az ornamentika a magyar és az egyetemes kultúra szőtteseként az idén 150 éves Néprajzi Múzeum páratlanul gazdag gyűjteményét szimbolizálja. A projekt zeneszerzője, Mátrai Péter ezt a pixelmintázatot írta át hangjegyekké, így a fémrács motívumsora lejátszható kottává alakult.

Ezt a mintázatot szólaltatja majd meg a magyar pavilon kiállítása, ugyanazzal az szándékkal, mint maga az új épület, amely a kortárs művészet eszközeivel teszi hozzáférhetővé a hagyományt, és annak örökérvényű tartalmait. Ez a zene képezi a kiállítás hang-, fény- és térinstallációjának az alapját. Az épület hangjait fantáziahangszerek segítségével a közönség is megszólaltathatja majd a pavilonban - közölte a Ludwig Múzeum.

A kiírás valamennyi pályázata megtekinthető a Ludwig Múzeum honlapján.

A 18. Velencei Építészei Biennálé tervezett időpontja: 2023. május 20. – november 26.; főkurátora Lesley Lokko (Ghána/Skócia) építész, szakíró.

(MTI)

Címkék: Velencei Biennálé