Vidéki hallgatók győztek a MEH hallgatói tervpályázatán
Az energiatudatosságra ösztönzi a felnövekvő építészgenerációt a MEH
Csépé 2012.06.19.
Komár István, Debreceni Egyetem Műszaki Kar hallgatója nyerte a Magyar Energia Hivatal Takarékoskodj a Föld energiájával! elnevezésű hallgatói tervpályázatát. A pályázatra az ország legjelentősebb építészképző felsőoktatási intézményeiből érkeztek pályaművek.

A pályázók feladata egy szabadon választott meglévő lakóépület fenntartható felújításának-bővítésének, vagy egy új építésű lakó épület ökologikus szemléletű építészeti és épületszerkezeti tervezése volt. A beérkezett pályaműveket egy 7 fős építészekből és gépészekből álló szakmai zsűri bírálta el.

Horváth Péter, a Magyar Energia Hivatal elnöke szerint a jövőbeni biztonságos, költséghatékony és fenntartható energiagazdálkodás megvalósításához külső beavatkozás szükséges. Olyan hatékony intézkedésekre kell koncentrálni, amelyekkel gyorsan és gazdaságosan tudunk sikereket felmutatni. A mérnökök fontos szerepet játszanak a jövő alakításában. Az építészek kezében számos olyan eszköz van, melyekkel hosszútávon biztosíthatják az épületek energiahatékonyságát. Ez azért nagyon fontos, mert Magyarországon az építés és épületfenntartás alapterületre vetített energiaigénye 60 százalékkal haladja meg az EU régi tagországainak átlagát, és az éves belföldi energiafelhasználás 40 százalékát képviseli, emelte ki az elnök.

Dr. Becker Gábor, egyetemi tanár, a BME Építészmérnöki karának dékánja elmondta, tapasztalata szerint a fiatalok nyitottak, és érzékenyek az ökologikus építészet iránt. Ma már mindenhol a tananyag részét képezi az energiatudatos gondolkodás az építészképzésben. Nagyon fontos, hogy a tervező tanárok, konzulensek segítsék kibontakozni ezeket az építészhallgatókat, és lelkesedésüket megfelelő tudással egészítsék ki.

A Magyar Energia Hivatal örül, hogy a felnövekvő építészgeneráció fogékony az energia- és környezettudatos építészeti megoldások iránt, hiszen céljuk, hogy felhívják a figyelmet a természeti környezetünk építőipari túlterhelésére és az energiatakarékosságra.

Díjazottak
1. díj Komár István, Debreceni Egyetem Műszaki Kar
2. díj Serestyén Tamás, Jani Sándor Gábor, Debreceni Egyetem Műszaki Kar
3. díj Danyi Tibor Zoltán Pécsi Tudomány Egyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar

Zsűri
elnök: Horváth Péter, Magyar Energia Hivatal elnöke
társelnök: Dr. habil Becker Gábor PhD, DLA okl. építészmérnök, a BME Épületszerkezettani Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára, BME Építészmérnöki Kar dékánja.
tagok:
Ertsey Attila okl. építészmérnök, Magyar Építész Kamara alelnöke
Varga Tamás DLA okl. építészmérnök, BME Építészmérnöki Kar oktatási dékánhelyettese
Dr. Kontra Jenő okl. gépészmérnök, BME Építészmérnöki Kar Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára
Dr. Magyar Zoltán okl. gépészmérnök, PTE Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar, egyetemi docens
Prof. Dr. Varga Mihály okl. gépészmérnök, NYME, FMK, Gépészeti és Mechatronikai Intézet, intézetigazgató egyetemi tanár

Címkék: