A Vörösmarty téri szobrok megható titkát egy pici folt jelzi a márványtömbön
Zubreczki Dávid 2019.10.08.

A jól ismert szoborcsoport közadakozásból épült, amibe egy koldus is küldött egy pénzérmét. Ezt nem tették bele a közös alapba, hanem közvetlenül a szoborba illesztették – és ma is látható!

Elkészült a Vörösmarty tér, amelyről mindenkinek megvan a maga véleménye: kinek tetszik, kinek nem. Viszont a híradások közül egy sem emlékezett meg a téren álló szoborcsoport titkáról. Pedig ott van az orrunk előtt, és most, hogy az emlékmű újra eredeti fényében ragyog, szinte kiveri a szemünket! Egy pénzérme, aminek egészen megható legendája van. 

Kallós Ede és Telcs Ede 1908-ban felállított Vörösmarty Mihály-emlékművén minden társadalmi osztály megjelenik, ahogy együtt hallgatják, illetve adják elő a Szózatot. A mű, a kor szokásainak megfelelően, közadakozásból épült. Annyira, hogy egy ungvári koldus, Liszkay János is küldött bele egy ezüstpénzt, egy máriás huszast. 

Városi legenda szerint az édesanyjától örökölte, és várta, mikor találja meg neki a legjobb helyet.

A szobor alkotóit meghatotta a koldus önzetlensége, és a pénzt a szobor talapzatba ágyazták. Ott van mind a mai napig. Egy ideig ugyan nehezen lehetett kivenni az elszürkült szobron, de amióta megtisztították, könnyű kiszúrni.

Vessetek rá egy pillantást, ha arra jártok, és jusson eszetekbe Liszkay János önzetlensége!

Címkék: Budapest , emlékmű, felújítás, Vörösmarty tér, szobor, vörösmarty mihály, anekdota