Zaha Hadid lendületes könyvtára a most átadott bécsi egyetemi campus épületei között
Java 2013.11.07.
Az osztrák főváros egykori XX. kerületi WU névre hallgató intézménye teljesen megújulva, új épületek birtokbavételével költözött a patinás Práter melletti térségbe, hírdetve a korszerű, mai felsőoktatás szellemiségét, s mindehhez még a környezetbarát építészeti csúcstechnológia is hozzájárul.

A napokban ünnepélyes keretek között adták át a Bécs vidámparkja és a Messe Wien kiállítási területe között fekvő, több mint 90 ezer négyzetméteren megvalósult új egyetemi negyedet, a bécsi Közgazdasági Egyetem új épületegyüttesét. A terület rendezésére még 2008-ban írtak ki pályázatot, melyet az osztrák BUSarchitektur iroda nyert meg. Az épületek tervezőinek sora neves sztárépítészekkel egészült ki. Az épületegyüttes ütőerét, vagyis a központi épületét, az év összes napján éjjel-nappal nyitva tartó könyvtári- és tanuló tömbjét Zaha Hadid tervezte, aki ez idő alatt a bécsi Iparművészeti Egyetemen vendégprofesszorként oktat. Ez a ház messze kirí környezetéből könnyedségével, szinte "odadobott" kubusával, szabályosan is szabálytalan ferde sík felületeivel, lendületes, nagyvonalú belső kialakításával, s képezi azt az egyediséget, mely Zaha Hadid épületeire oly jellemző. A többi oktatási épület a japán Hitoshi Abe, a spanyol Estudio Carme Pinos, a katalán NO.MAD Arquitectos, valamint az angol CRABstudio Architects keretében a Peter Cook nevéhez kötődik.
A házak azonban nem rivalizálnak, hanem kiegészítik egymást. Az energiatakarékos, környezetbarát épületek széndioxid kibocsátása a zéróhoz közelít! Ha sétálunk a hangulatos sok zöld felülettel szabdalt utcákon, úton-útfélen éttermekbe, teraszokba, közértekbe és barátságos kávézókba ütközünk, ahonnan a hallgatók vidám zsibongása hallatszik ki. A hajdani egyetemi campus merev és szigorú elveinek itt nyomát se találjuk. Ez a tervezés koncepciójában is újszerű, 21. századi diákközpontú, élhető egyetemi város megvalósítása mellett tette le a voksát!

Adatok:

Építkezés kezdete: 2009 október
Befejezés: 2013 szeptember
Épületek nettó hasznos alapterülete: kb 100.000 m2
Beruházási költség: kb 490 millió Euro
Rendezési terv:
Arge Campus WU, BUSarchitektur und Vaskot & Partner

Épületek tervezői:

NO.MAD Arquitectos, Madrid - Executive Academy (EA)
CRABstudio, London - Departments 3 (D3) and administration (AD) building
Estudio Carme Pinós, Barcelona - Departments 4 (D4) building
Zaha Hadid Architects, Hamburg - Library & Learning Center (LC)

Forrás: Holnaphaz.blog.hu

Címkék: CRABstudio, Estudio Carme Pinós, Mad Arquitectos, WU egyetemi campus Bécs, Zaha Hadid.