Regisztráció - Építőipari jogviták II. – Az igényérvényesítés lehetséges és hatékony eszközei – KONFERENCIA-RÉSZVÉTEL ÉS ELŐFIZETÉS

Szakmai konzultáció és konferencia építtetők, vállalkozó kivitelezők és tervezők részére 

 

Időpont: 2019. február 26., 14.00–18.50 (regisztráció 13.30-tól) 

Helyszín: AVKF Budapesti Campus (1201 Budapest, Török Flóris utca 227-229.) 

Építészkamarai akkreditáció: 2 pont (MÉK 2019/15)

Részvételi díj: Ha a 27 ezer Ft-os részvételi díj mellett negyed éves Építésijog.hu-előfizetést is megrendel, akkor ez utóbbit 9990 Ft helyett mindössze 6000 Ft-ért megkaphatja, azaz a konferencia-részvételért és az előfizetésért együtt csak 33 ezer Ft + áfát (bruttó 41.910 Ft-ot) kell fizetni. Február 18-ig történő befizetés esetén pedig ebből még további 5000 Ft kedvezményt adunk, vagyis ez esetben a díj csak 28 ezer Ft + áfa (bruttó 35.560 Ft).

 

TERVEZETT PROGRAM

14.00–14.40 Építőipari jogviták – Az igényérvényesítés lehetséges és hatékony eszközei
Dr. Jámbor Attila
 ügyvéd, a SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar oktatója, az ÉpítésiJog.hu portál szerkesztője
Az építőiparban a leghatékonyabb igényérvényesítés a megelőzés, de sok esetében kényszerül arra valamelyik szereplő, hogy anyagi igényét vagy a hibák kijavításának költségét érvényesítse a másik féllel szemben. A legfontosabb szempont, hogy a hosszadalmas és sokszor kiszámíthatatlan eredménnyel kecsegtető peres eljárás helyett ismerjük azokat a lehetőségeket, amelyek gyors és hatékony eszközök lehetnek. Az előadás bemutatja azokat a jogi lehetőségeket, amelyek a megrendelő, a fővállalkozó kivitelező, illetve az alvállalkozó követelésének érvényesítését segítik elő még a peres eljárást megelőzően. Lényeges tudni, hogy a beruházás melyik szereplőjével szemben van lehetőség a javítási költségeket követelni, hiszen előfordulhat az is, hogy az építtető a felelős műszaki vezetővel szemben, vagy éppen az építési műszaki ellenőrrel szemben léphet fel, vagy hogy az alvállalkozó az építtetőn kéri számon a ki nem fizetett díját.

14.40–15.20 Pótmunka vagy többletmunka
Csermely Gábor
, a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) vezető-helyettese
A TSZSZ gyakorlatában nagyon kevés esetben fordul elő, hogy a vállalkozói díj kapcsán folyik a szakértői eljárás, de a pótmunka-többletmunka kérdése nem merül fel vitaként. Sajnos az utóbbi évek jogszabály-módosításai nem könnyítették meg az egységes gyakorlat kialakítását, mivel a Polgári Törvényköny (2013. évi V. törvény) és a Kivitelezési kódex (191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet) rendelkezései nincsenek összhangban. Az előadás a gyakorlatban felmerült konkrét esetek alapján meghatározza, hogy mi lehet pótmunka és mi lehet többletmunka, illetve meghatározza az elhatárolás lehetséges szempontjait.

15.20–15.50 Kávészünet

15.50–16.30 Milyen munkákat lehet kivitelezési dokumentáció nélkül elvégezni (jogszerűen és szakszerűen)?
Huszti István
 építész és tartószerkezeti tervező
Számtalan esetben előfordul, hogy a kár kialakulása elkerülhető lett volna, ha kivitelezési dokumentáció készült volna a munkához. Azt is fontos tudni, hogy ha kötelező a kivitelezési dokumentáció, akkor csak elektronikus napló mellett kerülhet sor a beruházásra. A kivitelezési dokumentáció kötelező eseteit ugyan a jogszabályok meghatározzák, azonban nem mindig egyértelmű, hogy mikor elengedhetetlen ezt elkészíttetni. Az előadás gyakorlati példákon keresztül bemutatja a kivitelezési dokumentációhoz kötött építési tevékenységeket, megtörtént károkkal megvilágítva ennek szakmai jelentőségét. A kivitelezési dokumentáció elmulasztása építésfelügyeleti szankcióval jár, és az építtető számára általában nagyobb károkat eredményez – és ezáltal a kivitelező, tervező, felelős műszaki vezető, építési műszaki ellenőr számára jelentős kockázatot jelent – a dokumentáció hiánya miatti hibás teljesítés. 

16.30–17.10 Ha az adós nem fizet – per és végrehajtás az új szabályok szerint
Dr. Kapa Mátyás PhD, az ELTE ÁJK adjunktusa, ügyvéd
2018. január 1-jén lépett hatályba a peres eljárások új kódexe, amelynek alkalmazásával az elmúlt egy esztendőben jelentősen meggyűlt a bajuk a laikusoknak és az ügyvédeknek egyaránt. Olyan hangokat is hallani, hogy az új szabályok alapján annyira megnehezült a peres eljárás igénybevétele, hogy abba nem is érdemes belekezdeni… Ráadásul egy esetleges győztes ítélet után a jogosult előtt újabb megugorhatatlan akadályként tornyosul a határozat kikényszerítése, a bírósági végrehajtás. De valóban így van ez? Az előadás a peres eljárás új szabályaiba, a per elkerülésére módot adó nem peres eljárásokba és végrehajtás gyakorlati kérdéseibe ad betekintést.

17.10–17.50 Az igényérvényesítés ne legyen bűncselekmény
Dr. Tóth M. Gábor 
ügyvéd, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke 
Sajnos egyre gyakrabban előfordul, hogy a vitás felek a büntetőjog eszközeivel is igyekszenek nyomást gyakorolni a másik félre. Az igényérvényesítés során vagy egy büntetőfeljelentéssel szeretnének „nyomatékot adni’ a követelésüknek, vagy éppen bűncselekmény útján igyekeznek a jogos vagy jogosnak vélt követelést érvényesíteni, de nem a fizetés, hanem börtön lesz az eredménye. Az előadás azt járja körül, hogy melyek azok az igényérvényesítési megoldások, amelyek már átléphetik a büntetőjog ingerküszöbét. Kevesen tudják például, hogy akár a felelős műszaki vezetői nyilatkozat megtagadása is lehet bűncselekmény.

17.50–18.50 Szakmai konzultáció
A rendezvény előadóinak és dr. Püski András biztosítási szakjogász (www.kotelezofelelosseg.hu) részvételével

 

Annak érdekében, hogy a résztvevőkben ne maradjon megválaszolatlan kérdés, az előadások lezárását követően szakmai konzultációt tartunk. A gyakorlati problémákra gyakorlatias, de jogszerű megoldásokat kívánunk adni. A kérdéseket már előzetesen írásban is elküldhetik a résztvevők a jambor.attila@epitesijog.hu email-címre.

[A szervező a programváltoztatás jogát fenntartja. A részvételi díj étkezési szolgáltatást is tartalmaz. A szakmai konzultáció időtartama a kérdésekhez igazodik, ezért hosszabb időt is igénybe vehet. Figyelem! A konferencián felvétel készül, a résztvevő jelentkezésével képmás és hangfelvétel készítéséhez és felhasználásához a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 2:48. §-a alapján hozzájárul.]

Szakmai partner: Opten Kft. 

A regisztráció legegyszerűbb és leggyorsabb módja az elektronikus jelentkezés!
Ha Ön már regisztrált a Tervlap.hu portálon, lépjen be,
ha Ön még nem regisztrált oldalunkon, regisztráljon most.

Jelentkezés
Van jelszavam és felhasználónevem, ezen a honlapon (tervlap.hu) már regisztráltam!
Jelszó emlékeztetőt kérek! (Nem tudom, hogy regisztráltam-e, vagy nem emlékszem a jelszóra, felhasználónévre.)
Még nincs felhasználónevem és jelszavam a tervlap.hu-n, most szeretnék regisztrálni.

Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások