Regisztráció - Településkép és tervezés 2018. január 1-től – VIDEÓFELVÉTELEK ÉS DIASOROK

Építési jogi konferencia tervezők és önkormányzati hatósági ügyintézők részére

 

A felvétel időpontja: 2018. január 11. csütörtök, 14.00-tól 18.30-ig

Az előadásokról készült videófelvételek és a diasorok díja: 18.000 Ft + áfa

A videófelvétel nem tartalmazza a konferencia végén tartott szakmai konzultációt, és nem jár érte az építészkamarai kreditpont. Viszont a megrendelő ebben az esetben is megkapja az előadások diasorait, továbbá az Energetikai követelmények hatályos előírásai című szakmai segédanyagot, mely a 2018. január 1-től hatályba lépő változásokat – illetve azok tervezési, épületszerkezeti következményeit is – ismerteti.
 

Szakmai partner: az Opten Kft.

 

RÉSZLETES PROGRAM

Az átgondolt és hatékony településképi szabályozás kialakításának alapjogi vetületei. Az ombudsman és az építésügy
Dr. Agócs Ilona, Alapvető Jogok Biztosának Hivatala
A jövő nemzedékek szószólója ajánlásokat fogalmazott meg a településképi arculat védelmére megalkotandó önkormányzati szabályozásról. Az előadás bemutatja az ajánlás tartalmát, egyebek mellett azt, hogy az ombudsman milyen – a helyi értékek védelmének folyamatosságát biztosító – átmeneti rendelkezések megalkotását tartja szükségesnek. A hallgatók megismerhetik a jelenlegi szabályozás tájjal kapcsolatos vetületeit. Egy kiemelkedő jelentőségű eset bemutatásával az előadó összefoglalja, hogy a településrendezési eljárásokban történő társadalmi részvételnek milyen tipikus problémái vannak, és az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala tevékenységében ezek milyen hangsúlyt kapnak.

Mibe szólhat bele a polgármester 2018. január 1. napjától?
Dr. Jámbor Attila ügyvéd, a SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar oktatója, az ÉpítésiJog.hu portál szerkesztője

A jelenleg hatályos helyi településrendezési eszközök településképi követelményeinek a településképi rendeletbe kell(ett) átkerülniük 2017. december 31-ig. A településképi rendelet hatálybalépésével már új előírások alapján alkalmazhatók a településképi bejelentés és a településképi kötelezés jogintézményei is. Kérdés például, hogy kötelező-e a szakmai konzultáció akár az egyszerű bejelentéssel épülő épületek esetében is? Az előadás kitér arra is, hogy kell-e „engedélyt kérni” a polgármestertől (településképi bejelentést tenni) kerítés, kocsibeálló építésére vagy homlokzatszínezésre. Kötelezhet-e a polgármester valakit, hogy felújítsa az épületet, homlokzatot?

A HÉSZ, a településképi rendelet és a „csonka HÉSZ”. Reklámok
Baksa Lajos településmérnök, vezető-tanácsos, építésügyi hatósági irodavezető

A Településképi törvény hatálybalépését (2016.07.23.) követően már új településképi követelményt a helyi építési szabályzatokban nem lehet megállapítani, illetve a jelenleg hatályos helyi településrendezési eszközök településképi követelményei a településképi rendelet hatályba lépéséig, de legfeljebb 2017. december 31-ig alkalmazhatóak. Az előadásból megtudható, hogy be kell-e tartani a településképi rendeletben foglalt településképi követelményeket az egyszerű bejelentéssel épülő épületek esetében is, illetve hogy be kell-e tartani a helyi építési szabályzatok településképi előírásait 2018. évben induló beruházásoknál. Tisztázzuk az Építési törvény 13. § (2) bekezdés szerinti követelmények és a településképi rendelet viszonyát is. Az előadás kitér továbbá arra, hogy milyen engedélyt/hozzájárulásokat kell beszerezni, ha cégtáblát/reklámtáblát szeretnék kihelyezni.

Más szemlélet? Hogyan kerülhetjük el a jellemző tervhibákat?
Huszti István
építész és tartószerkezeti tervező

Az előadás egy konkrét lakóépület létesítésének hibáján keresztül áttekinti, hogy az általános megközelítésű tervezés-kivitelezés-minőségellenőrzés helyett milyen módon szűrhetők ki, előzhetők meg a tervhibák. Az előadás kitér az engedélyezési és ellenőrzési rendszer és az építési tevékenység optimális, a tervezői munkát elősegít(end)ő kapcsolódási pontjaira is.

Jelentkezés
Van jelszavam és felhasználónevem, ezen a honlapon (tervlap.hu) már regisztráltam!
Jelszó emlékeztetőt kérek! (Nem tudom, hogy regisztráltam-e, vagy nem emlékszem a jelszóra, felhasználónévre.)
Még nincs felhasználónevem és jelszavam a tervlap.hu-n, most szeretnék regisztrálni.