Továbbképzések > Épinfó > Táj- és kert > Táj- és kertépítészet tananyag


TÁJ- ÉS KERTÉPÍTÉSZET
Távoktatási anyag - 2011 


Botazit Garden PF szivárgóképes fugázóval készült burkolat
 
A BOTAZIT® Garden PF 1K/2K szivárgóképes fugázók megoldást jelentenek a burkolati hibákraKert- és tájépítés BOTAZIT® Garden rendszerrelA kert- és tájépítészet nemcsak egyedi formákat, ötleteket igényel, hanem az időjárás szélsőségeinek műszakilag is megfelelő, különösen ellenálló anyagokat kell, hogy alkalmazzon.

A burkolatoknál leggyakrabban előforduló hibák:

 • A moha és a fűbenövés a tartósan nedves, laza tömítőanyagok miatt
 • A burkolat töredezése a hiányzó fugák, és az állandó nyomás miatt is gyakori. A laza tömítőanyagokat és ágyazatokat (pl. homok, kavics) az eső könnyen kimossa
 • A kimosódott fuga és az elmozdult kő nem esztétikus és balesetveszélyes is
 • A terhelt térkő-, macskakő burkolatok különbözően, de nagymértékben vannak igénybe véve Egy nem megfelelő teherbírású alapozás idővel egyenlőtlen süllyedéshez vezethet
 • A feszültség okozta repedések a nem elegendő teherbíróréteg miatt keletkeznek. A strapabíró térkő-, és macskakő burkolatoknak megfelelő teherbírású ágyazatra van szükségük.
 • A nem szivárgó rendszerű ágyazó habarcs és a túl kicsi lejtés miatt a fugák és az ágyazó réteg feláznak.


A megoldás: a szivárgóképes fugázó


A Botament térkő-, kő- és klinker burkolatokhoz kétféle szivárgóképes fugázót is gyárt.

A BOTAZIT® Garden PF 1K egykomponensű térkő fugázó leginkább egy rugalmas fugázóhoz hasonlít, viszont rendkívül jó vízáteresztő és nagy az ellenálló képessége a kimosódással és az időjárással szemben. A fuga mosásálló és könnyen tisztítható marad a használat során. Terméskőburkolatokhoz, betonkő-burkolatokhoz, klinker burkolatokhoz, kerti ösvényekhez, házak bejárati útjához és közvetlenül a gyalogosok által igénybevett teraszokhoz is alkalmazható.

A BOTAZIT® Garden PF 2K kétkomponensű, műgyantakötésű, megfelelő ásványi szemszerkezettel előkevert habarcs, melyet rendkívül jó vízáteresztő képesség, magas mechanikai szilárdság és fagyállóság jellemez. Alkalmazható terméskő, térkő- burkolatok fektetésénél fugázásra, ill. régi burkolatok felújításánál, közepes terhelésű területeken, sétálóutcákban, parkokban, akár enyhe járműforgalom esetén is.

 


 

 1. A gyantát hozzáadjuk az ásványi anyag keverékhez, majd keverőgéppel kb. 2 percig keverjük
 2. Vizet adunk hozzá és még kb. 1 percig keverjük
 3. A keveréket felvisszük az előnedvesített burkolatra
 4. A Botazit® Garden PF 2K-t gumitolóval beiszapoljuk a résekbe
 5. A fugázott burkolatot lesöpörjük
 6. Kész a fugázott burkolat

 

A Garden rendszer további elemei:

 • BOTAZIT® GARDEN DM - Szivárgó habarcs szilárd vízáteresztő hordozóréteg kialakításához.
 • BOTAZIT® GARDEN KV - Rögzítő gyanta kavicshoz és zúzottkő dekorációhoz
 • BOTAZIT® GARDEN ZF - Cementalapú széles fugázó természetes kő- és klinker burkolatokhoz

 


 

BOTAZIT® GARDEN KV rögzítő gyantával készült burkolatok

 MC-Bauchemie Kft. – Botament üzletág
www.mc-bauchemie.hu


 


Hogyan tervezzünk kültéri fa teraszburkolatot?A kültéri burkolatok választékában a régről ismert burkolatok, terméskő, tégla, kavics mellett megjelent, és egyre divatosabb a faburkolat, amely a legkisebb kertet vagy teraszt is barátságossá, egyedivé varázsolja. A fa jól szabható, még függőlegesen is felfuttatható a falra. A házhoz és a kerthez egyaránt harmonikusan kapcsolódik.

A trópusi faburkolatok kültéri használata sokoldalú. Tökéletesen alkalmasak kerti utak, teraszok, uszodaszegélyek, étteremteraszok, színpadok, vagy épületek személy- és gépkocsi bejáratainak, lépcsőfelületeinek biztonságos és esztétikus kialakítására. Rendkívül sűrű szerkezetüknek köszönhetően évtizedekig időtállóak. Elterjedésükkel azonban megjelentek az ehhez kapcsolódó tervezési és kivitelezési problémák is.
 
A kültéri faburkolat kiválasztásának és tervezésének legfontosabb szempontjai

1. A fa teraszburkolatok általános szerkezeti kialakítása

A burkolat lerakása lehet párnafás vagy táblásított jellegű. Párnafás lerakásnál a faburkolat rögzítése felülről lefelé történik a rögzített vagy fektetett párnafához:

 • Rögzített párnafás kialakításnál a párnafát az alatta elhelyezkedő szerkezethez rögzítjük - síkbeton esetén a párnafa szilárdságának megfelelő távolságokban, általában műanyag dűbel alkalmazásával az aljzatbetonhoz lecsavarozva és teljes hosszában arra felfektetve. Sávos alátámasztásnál a párnafa a hajlítószilárdságának megfelelő távolságokban van csak alátámasztva és rögzítve (beton sávalaphoz, fa vagy fém gerendához). Pontszerű alátámasztásnál a párnafát általában betontuskókra támasztjuk és rögzítjük.
 • A fektetett párnafás kialakításra akkor kerül sor, ha - például kavicságyra vagy szigetelőlemezre történő elhelyezésnél - nincs lehetőség a párnafa rögzítésére.


A táblásított lerakási  módnál a felső faburkolatot alulról felfelé történő csavarozással rögzítjük a hordozószerkezethez, amely készülhet a faburkolat saját anyagából, vagy lehet fém- illetve műanyag szerkezet is.

Bangkirai burkolat

Családi ház bangkirai terasz- és lépcsőburkolata2. A faburkolat felülete

A kültéri faburkolatok felületi megmunkálása lehet sima, mikro- és makrobordázott. Attól függően választhatunk, hogy milyen célra fogják használni a leburkolt felületet:

 • a teraszhoz, ami közvetlenül kapcsolódik a házhoz, elegendő a sima faburkolat
 • a medence körüli burkolat biztonságosabb a bemart felülettel,  
 • a kültéri lépcsőre kötelező a bemart, csúszásmentes felület.


3. A burkolat sűrűsége

A sűrűség fafajtól függően változik, kiszárított állapotban 640 – 1200 kg/m³ között.
 
4. Rögzítési módok

A faburkolatok egyik részét felülről kell csavarozni a párnafához. Napjainkban azonban egyre inkább terjed az un. klippes módszer, ahol a hornyolt pallók rögzítése egy klippel történik a párnafához. Ennél e rögzítési módnál nem látszódnak a csavarfejek felülről.

Az intenzív időjárási viszontagságoknak kitett faburkolatok változtatják méretüket, ezért a deszkaelemek között megfelelő tágulási hézagot kell hagyni. Ez a távolság 5-10 mm között ideális, mérete a burkolat szélességétől és nedvességtartalmától függ.

A tartós és biztonságos szereléshez nagyszilárdságú, edzett acélból készült rozsdamentes, korrózióálló csavart szabad használni.

5.  Az alap előkészítése

A kültéri faburkolatot egyaránt fektethetjük betonozott alapra vagy kavicságyra:

 • A betonaljzat legyen szilárd és egyenletes
 • A kavicságy vastagsága 15 cm, a kavics átmérője 2-2,5 cm.

Az alapot mindkét esetben 1,5% lejtéssel kell kialakítani, amely lehetővé teszi a víz gyors elvezetését. Ha a faburkolat alatt a vízelvezetés nem megfelelő, akkor egyrészt a párnafák folyamatosan pangó vízben állnak, másrészt a faburkolat napsütés esetén alulról intenzív párahatásnak, felülről intenzív szárító hatású napsütésnek van kitéve. Mivel így a deszkázat alulról nedvességet vesz fel, felülről pedig szárad, a lerakott burkolatban feszültség keletkezik.


6. Az alátétfa helyes kiválasztása és fektetése

Az alátétfákat sík felületen mindig a lejtésiránnyal párhuzamosan kell az aljzathoz rögzíteni.  Ha ez nem tartható, akkor biztosítani kell a lefolyó víz áthaladását a párnafák alatt. A fafajta legyen mindig azonos a faburkolattal, vagy tulajdonságaiban nagyon hasonló ahhoz. Ez szilárdsági szempontból is fontos, ellenkező esetben a fedőburkolat a gyengébb szerkezetű párnafából a rögzítő csavarokat kitépi.

A párnafák távolságát a kiválasztott burkolat vastagsága és szélessége illetve az igénybevétel nagysága együttesen határozza meg. Minél vékonyabb és keskenyebb a faburkolat, a párnafákat annál sűrűbben kell fektetni. Közel 10 éves kivitelezési tapasztalatunk alapján az alábbi párnafák közötti tengelytávolságot ajánljuk:

 Burkolat

 
Párnafa tengelytávolsága

19 x 90 mm 40 cm
20 x 100 mm 40-45 cm
21/22 x 120 mm  45 cm
25 x 145 mm
50 cm

 


7. A burkolat kiválasztása

A burkolat fafajának megválasztása fontos, ismerni kell az egzóta fajok tulajdonságait. A hazai fafajok közül elsősorban az akác vehető figyelembe, de lehetőségei nem azonosak az egzóta fajokéval.
           
8. Felületkezelés, karbantartás

A faburkolatot érdemes speciálisan erre a célra gyártott olajjal kezelni. Az olajos kezelés védi a felületét a kisebb mechanikai sérülésektől és hosszútávon a természetes dilatációs mozgást is csökkenti. Ezt a műveletet évente szükséges megismételni.

Az időjárásálló trópusi fafajok faanyaga kezelés nélkül sem károsodik, felületük azonban, elsősorban az UV sugárzás hatására, beszürkül. Ezért ezen fajoknál a felületvédelem elsősorban esztétikai jelentőségű.

A kevésbé ellenálló fajok esetében már elsődleges szempont a faanyag védelme. Ennek módjai: telítés, áztatás, felületi kezelés. A gyengébb tulajdonságú, olcsóbb faanyagok telítése jelentősen javítja ellenálló képességüket, de tartósságuk még így sem éri el az időjárásálló fafajok tulajdonságait.

Végezetül, jó tudni a trópusi fákról:

 

 • Egyes fafajoknál esővíz hatására a fából kimosódó csersav nyomot hagyhat, ezért célszerű használat előtt a deszkákat vízzel alaposan leöblíteni. Ilyen például a merbau.
 • A trópusi fáknak sűrű szerkezetük van, a színük telített vörös és sötétbarna árnyalatok között változik. Az időjárás hatására azonban a fák színe megváltozik, kifakul, majd ezüstös színűre változik.
 • A kültéri faburkolatok között is találunk légszáraz és műszárított burkolatot. Érdemes műszárított burkolatot választani, mert sokkal stabilabb, fektetés után kevésbé mozog.


A különböző trópusi fafajok tulajdonságai (szín, sűrűség, fajsúly, zsugorodás, kopásállóság stb.) jelentősen eltérhetnek egymástól, ezért az alkalmazás helyétől, a várható igénybevétel nagyságától függően körültekintően kell kiválasztani az adott helyszínre árban és minőségben legalkalmasabb burkolatot.

Trópusifa-Stúdió
www.otthonosteraszok.hu
 
 
 Ceresit rendszertermékek alkalmazása

A Ceresit rendszertermékek alkalmazása garanciát nyújt a hosszú élettartamú terasz  kialakítására
 
 

A terasz professzionális szigetelése, burkolása


A terasz érintkezhet a talajjal vagy szolgálhat tetőként, pl. alápincézett lakóházak esetében. Természetes tehát, hogy ennek a szerkezeti elemnek a víz elleni szigetelése még az erkélynél is bonyolultabb. Tartóssága nagyban függ a szigetelés minőségétől, ami a kritikus pont a burkolat elkészítésekor. Ez azt jelenti, hogy a tökéletes vízszigetelés két lépésben történik és szükség lehet hőszigetelés alkalmazására is (alápincézett épület).

Az évszakváltozások, de még inkább a nyáron gyakran előforduló hirtelen hőmérséklet változások (zápor, zivatar)  komoly kihívást jelentenek, különösen a fűtött pince vagy szuterén felett elhelyezkedő és kerámia burkolattal ellátott teraszok esetében:

 • Az éves hőmérsékletingadozás a felületen elérheti a 100 °C-ot is, ami egy 6 m hosszú betonfödém esetében 6-12 mm-es hőtágulást is eredményezhet.
 • Ezért csak olyan fagyálló, flexibilis ragasztót célszerű alkalmazni, amely képes komolyabb hőtágulásra (keresztirányú alakváltozás S1 vagy S2 – MSZ EN 12002:1998 szabvány szerint).
 • Fontos azonban az is, hogy a lapokat üregmentesen kell leragasztani, hogy a – fugán keresztül – ragasztóba kerülő víz megfagyva, ne tudja azokat lefeszíteni. Ezért vagy meg kell kenni a lapok hátoldalát is (kétoldalas ragasztás), vagy folyékonyágyas ragasztót kell alkalmazni (megfelelő felületi simaság szükséges).
 • Fugázáshoz szintén nagyszilárdságú, rugalmas, víztaszító fugázó anyagot javaslunk a repedezések elkerülése és a színtartósság biztosítása érdekében.
 • Télen: a szigetelés, az aljzat és a burkolat tartósságát leginkább a – teraszt alkotó ásványi anyagok pórusain keresztül – behatoló víz fagyását kísérő erózió veszélyezteti.


Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy a terasz építéséhez felhasznált építőanyagok jól tudjanak alkalmazkodni a különböző hőmérsékleti viszonyokhoz, miközben a vízszigetelés sem károsodhat.

A professzionális Ceresit rendszertermékek alkalmazása garanciát nyújt a beázásmentes és hosszú élettartamú terasz  kialakítására.

 
Ceresit rendszerajánlás a tetőterasz szigetelésére, burkolására:

 1. Tisztítsuk meg a nedvszívó (cement alapú), teherbíró födémet és alaposan nedvesítsük elő.
 2. A terasz megfelelő lejtése (2-2,5%) a Padlopon Gyorsesztrich alkalmazásával biztosítható (Előtte alapozó iszap készítése saját anyagából).
 3. Alapozzuk le a megszáradt felületet a Bonobit BT 26 bitumenes alapozóval.
 4. A Bonobit BT 18  öntapadós szigetelőlemezt vágjuk méretre és 8 cm átfedéssel ragasszuk fel a lealapozott felületre. Nyomóhenger segítségével alaposan préseljük az aljzathoz.
 5. Megfelelő vastagságú lépésálló hőszigetelő lapok elhelyezése a párazáró rétegre (hőtechnikai számítás alapján).    
 6. A hőszigeteléssel ellátott felületre kerül egy polietilén fólia, majd rá a 40 – 45 mm vastag, úsztatott esztrich réteg (Ceresit Padlopon Gyorsesztrich).
 7. 20-25 m2-ként – a még képlékeny esztrichben – kb. 1,5 cm széles dilatációs (mozgási) hézagokat célszerű kialakítani. Ezeken a helyeken, később a burkolatot is dilatálni szükséges (CS 29 poliuretán tömítő segítségével).
 8. Kb. 5 nap elteltével vigyük fel az első réteg Ceresit CR 166 kétkomponensű vízszigetelő habarcsot a felületre glettvas (ecset ) segítségével.
 9. A dilatációs és csatlakozási hézagok lezárására a Ceresit CL 52 vagy 152 sarokszigetelő szalagot ágyazzuk a szigetelésbe.
 10. Az első réteg száradása után (kb. 2 óra elteltével) hordjuk fel a második réteg szigetelést is. A teljes vastagság 3 mm legyen.
 11. 72 órával a második réteg felhordását követően elkezdődhet a burkolólapok ragasztása a Ceresit CM 17 extra flexibilis ragasztó (CE jelölés: C2TE S1) vagy a CM 29 gyorskötésű, folyékonyágyas ragasztó segítségével. Fedett terasz esetén a CM 16 Flexibilis ragasztó is alkalmazható.
 12. A fugázáshoz a Ceresit CE 43 Grand Elit fugázó anyag a jó megoldás, hiszen vízlepergető, szennyeződéstaszító, időjárásálló és képes megakadályozni nagyobb mennyiségű nedvesség bejutását az aljzatba. Ugyancsak kiváló választás a Cimsec Prémium fugázó termékcsalád Nagyszilárdságú fugázó-ja, amely magasnyomású gőzborotvával is tisztítható, fagy- és sóálló.
 13. A dilatációs réseket, valamint a fal- és a padló csatlakozások hézagait töltsük ki a Ceresit CS 25 szaniter szilikonnal vagy a CS 29 poliuretán tömítővel.


Talajjal érintkező terasz rétegrendje annyiban különbözik a tetőteraszétól, hogy nincs szükség lépésálló hőszigetelésre és így a 4,0 – 4,5 cm vastag Padlopon Gyorsesztrichre sem, és elegendő – „csak” – az alternatív víz szigetelés (CR 166 vízszigetelő habarcs) alkalmazása a ragasztó alá.


 

 Ceresit

Henkel Magyarország Kft.
Ragasztástechnika Üzletág


www.ceresit.hu
www.cimsec.hu
 Intelligens kertmegoldásokKi ne találkozott volna már a kertvilágítás, a locsolórendszer, szökőkút, medencevilágítás és más elektromossággal működő kertberendezés használata során azzal az igénnyel, hogy azt máshonnan, esetleg együttesen szeretné a jövőben működtetni. Ha a hagyományos megoldásokat, kapcsolókat választjuk az átalakítás során, az bizony azzal jár, hogy a villamos kábeleket el kell vezetnünk a megfelelő helyekre, ami sok esetben a már kialakult gyep, vagy a gondozott kert felbontásával és ezzel együtt természetesen sok-sok kellemetlenséggel jár.
 


 

Jogosan merül fel bennünk a kérdés: Hogyan tudnánk ezt megelőzni, vagy elkerülni?

Erre jelenleg a legjobb megoldás a Legrand intelligens rendszerek alkalmazása, amik lehetőséget adnak arra, hogy villamos rendszerünket, legyen az akár a házban akár a kertben, mindenkor az éppen aktuális igényekhez tudjuk igazítani egyszerű programozással, vagyis a villamos vezetékek megbolygatása nélkül.

A Legrand My Home intelligens rendszere kétfajta megoldást is kínál számunkra.

 

 1. Abban az esetben, ha most kezdjük el a lakásunk és kertünk villamos kialakítását, a BUS rendszer alkalmazása javasolt. Ez azt jelenti, hogy a meglevő fogyasztóinkhoz az erősáramú kábel  mellett a  BUS vezetéket is ki kell építenünk. Ez a továbbiakban azt a nagy előnyt biztosítja számunkra, hogy bármikor módosítható a villamos berendezések kapcsolási helye, módja, illetve ha bővíteni akarjuk a rendszert, az a meglévőhöz kapcsolva egyszerűen kivitelezhető, és az új rendszer ki-be kapcsolása, vezérlése a már régebben kiépített BUS vezetéken keresztül a kert megbolygatása nélkül megoldható.
 2. Ha a már meglévő, hagyományos szerelvényekkel kialakított rendszerünket szeretnénk átalakítani, akkor a rádiófrekvenciás kialakítás adja a megfelelő megoldást számunkra. Ilyenkor a már meglevő villamos rendszerünket rádiós intelligens kapcsolókkal tudjuk vezérelni.

 

Milyen lehetőséget kínál számunkra a My Home rendszer?

Megoldást nyújt a lakásunkban, kertünkben felszerelt villamos rendszerek egyedi (hagyományos), érintőképernyős, táv- és interneten (számítógép, mobiltelefon) keresztüli vezérlésére. Ugyanakkor a különböző funkciók összekapcsolhatók. Egy kapcsolóról vezérelhető a világítás, a redőnyök, bekapcsolhatjuk a zenét, de ha kell a fürdővizet is meg tudjuk engedni. A My Home rendszeren belül öt független egységet tudunk működtetni egyedileg, vagy összekapcsolva azokat:

 


Alapvetően két esetet kell megkülönböztetnünk:

 1. Lakásunkban is a My Home intelligens rendszert alkalmazzuk. Ekkor a lakás és a kert világítását, redőnyvezérlését, locsolórendszer vezérlését, hűtő, fűtő, audió, multimédiás, valamint riasztó rendszerét egy egységként tudjuk kezelni.
 2. Csak a kert kerül intelligens szerelvényekkel kialakításra. Ekkor természetesen csak ott élvezhetőek az intelligens rendszer nyújtotta előnyök.

Bármelyik megoldást is választjuk, a My Home rendszer a villamos berendezések vezérlésének korlátlan variációját biztosítja számunkra. Ha úgy gondoljuk, akár a mobiltelefonról bekapcsolható a medence világítása, és ugyanez a „kapcsoló” indíthatja a megfelelő, előre beállított háttérzenét, vagy akár a születésnapi tűzijátékot is! Elképzeléseink megvalósításánál a határ a csillagos ég.

Ugyanakkor, ha a költségeket nézzük – és ebbe természetesen minden beletartozik, nem csak a My Home rendszer kialakítása – akkor összességében olcsóbb az intelligens rendszer kialakítása, mint a hagyományos megoldások alkalmazása. Ne feledjük el, hogy a hagyományos rendszereknél az egész kertet fel kell túrni, majd helyre kell állítani, ami tetemes többletköltséget jelenthet számunkra.

 

Legrand Zrt.
Legrand Magyarország Villamossági Rendszerek Zrt.
www.legrandgroup.hu
Teraszüvegezés

Teraszüvegezés Cover üvegfüggönnyel - Pere Kft.


Üvegfüggöny rendszer teraszra, balkonra


Bevezetés

A háztulajdonosok – ha szép környezetben vannak, kellemes az időjárás – szívesen tartózkodnak teraszukon, balkonjukon a családdal, rokonokkal, barátokkal együtt. Ezt a lehetőséget azonban csak az év kis részében használhatják ki hazánkban. E kellemes terek meghódítására egyre nagyobb igény jelentkezik falun és városon, emeletes házakban, egyedi- és sorozat formában. Kihasználásukra sok-sok kísérlet történt, de valójában a legutóbbi évtizedekig nem született átfogó, minden igényt kielégítő megoldás.

A Cover üvegfüggöny – vagy más néven függőleges profilok nélküli üvegezés - alkalmas minden olyan tér üveggel való körülhatárolására, amely nem része a lakásnak, lakóháznak, de azt kitágítja, hasznosabbá, élvezhetőbbé teszi.

A korábbi üvegezések nagy felületeket vettek el a látótérből, nehézkes volt a mozgatásuk, eltakarták az épület homlokzatát, megváltoztatják annak jellegét, mindig a kompromisszum érzetét keltették.

A modern építészet, az ipar, főleg az üveg-, és alumíniumipar rohamos fejlődése sok példát mutatott arra, hogyan lehet a külső tereket meghódítani, alkalmanként bezárni úgy, hogy közben a szabadság érzése megmaradjon.

Az üvegfeldolgozó ipar tömegesen készít nagyméretű, méretpontos, minőségi, edzett üvegtáblákat, csiszolt szélekkel, az alumíniumipar szinte tetszőleges keresztmetszetű húzott profilok tömeges gyártására képes, az üveggel együtt szolgáltatva a  két alapvető félterméket a balkonüvegezések készítéséhez.

 


A balkonüvegezéssel szemben támasztott igények

Két – látszólag egymásnak ellentmondó – alapvető igénynek kell eleget tennie egy jó balkonüvegezésnek: egyrészt bezárni a teret rossz időjáráskor és bármikor kinyitni, ha  jóra fordul; másrészt bezárt helyzetében is nyújtson teljes szabad kilátást, panorámát. Ezen kívül legyen könnyed, légies, könnyen mozgatható táblákból álljon, egyszerű szerkezetű, biztonságos és ellenálló, ne igényeljen sok gondozást, bármikor üzemképes legyen.

A tervezők, feltalálók, a rokon szakmák (nyílászáró) készítői számtalan jó megoldást fejlesztettek ki az évek során és még számtalan új megoldás is várható.

 

A balkonüvegezés szerkezete, működése

A feltételeknek legtöbb esetben az alumínium-üveg szerkezetek felelnek meg, melyek exkluzív megjelenést, megbízhatóságot, tartósságot nyújtanak, sugároznak.

Ezek fő jellegzetessége, hogy karcsú, könnyű alumínium profilokból és üvegtáblákból állnak, nincs függőleges keretprofiljuk. Az edzett üvegtáblák vastagsága általában 6, 8, vagy 10mm, szélességüket, magasságukat a helyszíni feltételek, a geometriai és mozgatási körülmények alapján tervezik meg.

Az egymástól független, csiszolt szélű edzett üvegtáblákat alul-fölül alumínium profilokba ragasztják, vagy szegecselik. A táblák alsó és felső sarkaira görgőszerkezetek kerülnek,  a vezetőprofilokban jobbra-balra eltolhatóak. Tetszőleges számú üvegtábla kerülhet így egymás mellé, például két fal közé. A falnál levő első tábla nyitható, mint egy ablaktábla, a többi táblát egyenként mellé tolva lehet kinyitni. A táblák a falhoz simulva parkolnak. Kétoldali nyitás is lehetséges,  egy tábla kinyitása után a többi tetszés szerint széthúzható szellőztetés céljából. Tisztításuk hagyományos eszközökkel történhet. Az üvegtábla belső felületének megtisztítása után azt a falhoz nyitva külső felülete is megtisztítható. A loggia üvegek akár emeleteken is gond és veszély nélkül tisztíthatóak.

A profilok, görgőszerkezetek kialakítása szerint többféle típus van a piacon különböző részmegoldásokkal és képességekkel. A legnagyobb szabadságfokkal a vízszintes helyzetű (függőleges tengelyű) többtagú görgőszerkezettel szerelt Cover rendszer bír, ebben az üvegtáblák tetszőleges, akár 90º-os szögtörésű, vezetőprofilokban eltolhatóak, így sokszögű, akár félkör-, vagy S-alakú üvegezéseket is kialakíthatunk belőlük. A vízszintes görgőknek a vezetőprofilokban vezető hornyokat  képeztek ki, ez magyarázza, hogy az üvegezés szinte számtalan formában, vonalvezetésben kialakítható. A balkonüvegezés  gondosan megválasztott formája kiemeli az épület homlokzatát anélkül, hogy eltakarná, vagy megváltoztatná annak jellegét. Minden épülettípushoz alkalmazható, a patinás régi épületekhez ugyanúgy, mint a legmodernebb lakóházakhoz, üzletekhez, irodákhoz.

A Cover  szabadalmazott, a világ minden táján alkalmazott szerkezet, hódít az északi sarkkörtől a trópusokig, bizonyítva sokoldalúságát, hasznosságát és használhatóságát.

A Cover balkonüvegezési technológia fő jellemzői a következők:

 • Egész évben használható a terasz, balkon, az időjárási viszonyoktól függetlenül
 • Véd zaj, por, eső, hó, szél és hideg ellen
 • A használható életteret elegáns módon tágítja ki
 • Nincsenek függőleges keretei
 • Teljesen nyitható
 • Biztonságos játékteret nyújt gyerekeknek, állatoknak
 • Zárható, növeli a biztonságot
 • Csökkenti a terasz fenntartási költségét
 • Növeli a ház értékét
 • Csökkenti a fűtési költségeket

A Cover teraszüvegezés
 • Megbízható és ellenálló
 • Könnyű használni és tisztítani
 • Karbantartást gyakorlatilag nem igényel
 • Részlegesen, vagy teljesen nyitható

Pere Antal
okl. gépészmérnök, ügyvezető


 Pere Kft.
Pere Kft. - www.perekft.huBetafence Zrt.

A kerítésen belüli terepviszonyokhoz igazodó lábazati kialakítás
 

Kerítéstelepítés lejtőn


Dombon lakni jó, különösen, ha szép kilátást is élvezhetnek a lakók. Az ilyen környezetben élők azonban nem mindig érzik magukat kiváltságos helyzetben, főleg, ha üres telken kívánják kialakítani otthonukat, nyaralójukat.

A szintkülönbség nem csupán az építkezést nehezíti meg, hanem a kerítés telepítését is. Általában a lejtés sem egyenletes, és nem is egyirányú, hanem kisebb területen belül is, hol lankásabb, hol meredekebb. Ráadásul a kerítés igényes kialakítását számos további tényező befolyásolja, így azt mindenképpen a leendő épülettel, valamint környezetének kialakításával együtt célszerű megtervezni. Hiszen az épület és a külső pihenőterület megvalósítása lejtős területen különösen sok földmunkával járhat, és ilyenkor nem szerencsés a korábban kialakított kerítéshez igazodni, inkább a kerítés idomuljon az ingatlanon megvalósult terepviszonyokhoz.

Az egyéni igények természetesen további kérdéseket vethetnek fel, hiszen nem mindegy, hogy csak a kóbor kutyák ellen kell védelmet nyújtania a kerítésnek, vagy az erőszakos behatolók ellen is. Márpedig lejtős területen a kerítés magassága sem egyértelműen meghatározható, hiszen ami az egyik oldalról megmászhatatlanul magasnak látszik, az a másik oldalról akár át is ugorható…Megoldások

A választható kerítések körét nem befolyásolja a terület lejtése, egyszerű fonott háló éppúgy telepíthető, mint táblás kerítésrendszer. Komolyabb feladatot jelent viszont az esetleges lábazat megvalósítása.

Lépcsőzetes lábazatra telepített táblás kerítésrendszer
 


Lépcsőzetesen telepített táblás kerítés lábazat nélkül

 


A lábazat ritkán követi a domborzati viszonyokat – legfeljebb lankás területen, körülbelül 10 százalékos lejtésig – ehelyett jellemzően a lábazattal sík szakaszokra bontható a kerítés nyomvonala és persze a kerítés. Lábazat nélkül a kerítés követi a terep vonalát, vagy változó lábréssel „korrigálja” a lejtést – utóbbi szintén csak kis szintkülönbségeknél.
 


 


A kerítés lépcsőzetes lábazatra telepítése 4 lépésben


A lejtős terep miatt a telepítéshez mindig magasabb kerítésoszlop szükséges, mint sík területen; a kellő hosszúság a lejtési szög ismeretében számolható ki. A szép, igényes kerítés érdekében a lankás és meredek területeket érdemes külön szakaszokban telepíteni. A sarkok nagy elővigyázatosságot követelnek – különösen, ha nem csupán egy irányba lejt a terület –, hogy megjelenésük esztétikus legyen, csakúgy, mint a szögesdrót és a további átmászásgátló megoldások.

Oszlopok

A különféle kerítésrendszerek esetében különböző oszloptávolságokkal számolhatunk, és lejtőn is eltérő, kisebb oszlopközöket kell alkalmazni, mint sík területen.

A vadháló kifejezetten alkalmas egyenetlen terület elkerítésére, s a fonott hálós rendszerek is szinte igény szerint telepíthetők meredek lejtőn is (akár 45 fokig, ahogy például a budai várnál, vagy a Ford Petrányi budaörsi szalonjánál megvalósult a Betafence Hungary Zrt. kivitelezésében). Az oszlopok távolsága mellett szintén komoly hangsúlyt kapnak a feszítőoszlopok és azok elhelyezése. Már csupán ezek ésszerű tervezésével jelentősen csökkenthetők a kerítésrendszer költségei. A telepítésnél, sőt már a tervezéskor a legmagasabb ponttól lefelé kell indulni, gazdaságossági és praktikus okokból egyaránt, így kevesebb támaszoszlop szükséges. Az oszloptávolság sík területen, vadháló esetében legfeljebb 5 méter, tekercses kerítés telepítésekor maximum 3 méter, míg táblás kerítésrendszernél 2-2,5 méter. Lejtős terepen a helyi adottságokhoz és a szakaszoláshoz igazodva, ennél rövidebb távolságok tartandók, szakaszonként egyenletes elosztásban.

 

Tekercses háló hibás (felül) és helyes (alul) oszlopkiosztása


Lépcsőzetes kialakítású lábazatra telepítendő kerítésnél mindig az alacsonyabb szinten elhelyezett magasabb oszlop eredményez esztétikusabb – a sík terepen alkalmazotthoz hasonló – megjelenést, mint bármely más megoldás. Két sík szakasz közötti nagy szintkülönbség nagyon rövid lépcsőzetes kialakítású szakaszokkal hidalható át ízlésesen.

Ezekkel a megoldásokkal a kerítéstelepítés során felmerülő legtöbb, szintkülönbségből adódó probléma megoldható, különösen alapos előzetes felmérés, tervezés segítségével.


 
Betafence Zrt.

Betafence Hungary Zrt. - Kerítésrendszerek Kft.

www.keritesrendszerek.hu
Környezettudatos faanyagvédelemA fa, köszönhetően számtalan jó tulajdonságának, az emberiség életében és építészetében ősidők óta jelen van. Mai, gyorsan fejlődő világunkban, ahol állandó kihívást jelent környezetünk tudatos védelme, szerepe még inkább felértékelődik. Ezért nemcsak a természetben, de hasznosításakor is óvni, védeni kell.

A faanyag élettartamának növelése, védelem a biológiai és egyéb károsítóktól, az építészetben elengedhetetlenül fontos. Ehhez kínál megoldást a magyar fejlesztésű Lignotol faanyagvédőszer család, mely gomba-rovar elleni megelőző és megszüntető, valamint égéskésleltető szerekből áll.

A védőszer család minden tagja vizes bázisú, a legújabb Európai Uniós szabályozásnak megfelel. Termékeink ÉME engedéllyel rendelkeznek, utóellenőrzésük rendszeres és folyamatos.

 

Megelőző faanyagvédelem? – Lignotol QB és QBH

Megelőző favédelemről egészséges faanyag esetén beszélünk. Kivitelezés szempontjából egyszerűbb és hatékonyabb a beépítés előtt elvégezni a védőkezelést, de utólagosan is megoldható.

A kültéren álló, időjárási viszontagságoknak kitett oszlopok, mezőgazdasági és kerti termékek, a szabadban felállított faszerkezetek, kerítés elemek kedvelt célpontjai különböző farontó gombáknak, rovaroknak, ezért a megelőző favédelem és a gondos ápolás, rendszeres karbantartás elengedhetetlenül fontos.

A csapadék közvetlen hatásaitól védett, de a gomba és rovarkárosítók által erősen veszélyeztetett faanyagok (fából készült épületek, tetőszerkezetek, párnafák, fa ajtó-ablak szerkezetek, kapuk, fa födémek, stb.) megelőző kezelése szintén fontos kérdés, hiszen e szerkezetek utólag gyakran nehezen megközelíthetőek, és az esetleges fertőzések megszüntetése rendkívül bonyolult és költséges művelet lehet.

LignoKem Kft.
 
Fenyő fűrészáru gépi áztatása Lignotol QB-vel


A probléma megoldására kifejezetten alkalmas a Lignotol QB, mely jól látható zöld színre festi a faanyagot, illetve látszó felületekhez a Lignotol QBH, mely színtelen, utólag bármely lazúrral bevonható. Mindkét védőszer gyorsan fixálódik, csapadék hatására sem mosódik ki a fából.

Megszűntető védelem? – Lignotol QBM

Főleg régi épületekben találkozhatunk olyan beépített faanyaggal, amely farontó gomba vagy rovartámadás áldozatává vált. Ekkor a szakszerű felújítás gondos odafigyelést és speciális védőszereket, megszűntető favédelmet igényel.

Ilyen esetben alkalmazható a gyorsan fixálódó Lignotol QBM, ami a beépített faanyagok megfelelő előkészítése után kitűnő beszívódó képessége miatt alkalmas a gombák és rovarok elleni megszüntető védelemre. Nagy méretű gerendák fúrt lyukas és injektálásos kezelésére, illetve faanyagok felületi megszüntető védelmére egyaránt alkalmazható. Ezen túlmenően alkalmas könnyező házigomba fonalakkal átszőtt falazatok mentesítésére is.

Égéskésleltetés? – Lignotol Komplex

Sok esetben a fából készült szerkezeti elemeket olyan bevonattal kell ellátni, mely azok éghetőségét gátolja, lassítja. E problémára kínál az országban egyedülálló megoldást a Lignotol Komplex. Szakszerű használatával a faanyagok „B-s1, d0” éghetőségi osztályának elérésére van mód, s erről ÉME engedély tanúskodik.

A védőszer beltérben használható, a csapadék közvetlen hatásaitól védett tetőszerkezetek, rácsos tartók, tárolószínek, faházak vázszerkezete és egyéb, a tűz által veszélyeztetett építési faanyagok megelőző védelmére alkalmas. Hő hatására víz, a lángot fojtó gáz és szigetelőhab keletkezik, amely megvédi a faanyagot a sugárzó hőtől és a tűz továbbterjedésétől. A kezelt felület szagtalan, opálosan áttetsző, vagy anyagában a kívánt színre színezhető.

 
Lignokem
LignoKem Kft. 
www.lignokem.hu 

KOBOX gabion

KOBOX gabion technológiával épített kőkerítés


A KOBOX gabion


Cégfilozófia

A fémhálóba töltött kő=gabion szerkezetek széleskörű alkalmazásával a technológia környezet-, ember-, és természetbarát jellegére hívjuk fel a figyelmet. Jól képzett szakembereink (a tervezés, kivitelezés terén) gondoskodnak a magas minőségi és esztétikai színvonalról.

Meggyőződésünk, hogy a kő és fém kreatív kapcsolata az építészet számos területén hangsúlyosabb szerepet érdemelne, mint amekkorát ma kap, ugyanakkor a különbözőbbnél különbözőbb szerkezetek helyes megépítéséhez nélkülözhetetlen a jól képzett szakembergárda, mellyel mi rendelkezünk, legyen szó tervezésről, tanácsadásról vagy kivitelezésről.

A Technológia eredete

A „Gabion” olasz eredetű kifejezés, eredeti jelentése „ketrec”. A 16. században már elkezdték katonai céllal alkalmazni a homokkal, földdel töltött hengeres „ketreceket”. Később az erózió ellen védekeztek kővel teletöltött gabionnal. Az ókori római „építészeti találmányt” a XX. század derekán olasz mérnökök újragondolták, majd német mérnökök tökéletesítették.

Érdekesség: Leonardo da Vinci nevéhez köthető az ún. Corbeille Leonard (=Leonard kosár), melyet a milánói San Marco vár építésénél védelmi céllal, gabionként alkalmaztak.

A gabiont napjainkban is főleg súlytámfalként alkalmazzák, azonban a szerkezetet megfelelő méretezéssel és kellő kreativitással rengeteg egyéb dologra is lehet használni.

Gabion típusok összehasonlítása

A gabion külső vázát képező fémhálók előállítási technológiájától és anyagminőségétől függően alapvetően 2 fajta gabiont különböztetünk meg: a fonott, duplán-sodrott hálósat és a hegesztett hálósat. A hálók nem csak megjelenésükben eltérő gabionszerkezetet eredményeznek, hanem a különböző típusok felhasználási területe is más.

 

Szempont Hegesztett hálós (KOBOX) gabion Sodrott hálós gabion
Teherviselés A hegesztett típusnál nem a rács, hanem a drót (illetve egészen pontosan a hegesztett pont) viseli a terhet, törés esetén pedig az egész terhet a legközelebbi hegesztett pont veszi át, így akkumulálódik a teher egy pontra. Egy drót szakadása 12% szakítószilárdság csökkenéshez vezet.  A fonott drótrács egyenletes módon képes megosztani a terhelést és törés esetén a tört rácsra eső terhelés egyenletes módon feloszlik a többi rács között, így a törés nem befolyásolja a szomszédos rácsok teherbírását. Egy drót szakadása 2% szakítószilárdság csökkenéshez vezet.
Szerkezet Minimum 4,5mm huzalvastagság, könnyű építhetőség jellemzi a hegesztett hálós szerkezetet, nincsenek szerkezetet gyengítő vízszintes elválasztók, az íves elemeknél még kampózni sem kell, így rendkívül gyors építés válik lehetővé. 

2,7mm huzalvastagság, fonott, rugalmas szerkezet, melynek építése aprólékosabb munkát igényel, sok kampózás szükséges.

Rugalmasság, merevség A hegesztett háló merev konstrukciót alkot. Nem deformálódik, alak- és formatartó. A hegesztett, íves elemekre is ez a jellemző. 

Jól alkalmazkodik a terepi adottságokhoz, követhetők vele a felszín görbületei.

Bevonat  Tüzihorganyzott, AlZn, a DIN-ISO 1461 szabványnak megfelelően.  Horganyzott, galvanizált, indokolt esetben kaphat PVC bevonatot is.
Építés Rendkívül kreatívan alkalmazható, abszolút egyedi igényekhez igazítható.

Előre gyártott, standard méretekből, meghatározott módon építhető.

Megjelenés  Tökéletes ívek/síkok, pontos illesztések jellemzik.  Kialakíthatóak sík homlokzatok, egyenes vonalak kevésbé.
Javasoljuk Ott, ahol számít a megjelenés, a pontosság, és ahol elengedhetetlenek a tökéletes síkok, illesztések. 

Ott, ahol fontos a terepre való illeszkedés, ahol nem fontos annyira az esztétikum, vizes közegbe.

Főbb felhasználási területek Közterekre, családi házas környezetbe, kertekbe, kerítésnek, padnak, asztalnak, térhatárolónak 

 Eróziógátlás, mederburkolás

 

Támfal, (víz)part-védelem
Élőmunka igény A kőtöltés nagyrészt gépi erővel történik, ezért (munkától függően) jóval kevesebb emberre van szükség. 

A töltést nagyobb részét kézi erővel kell végezni, magas az élőmunka igény. Ha igazán szép látszó felületet szeretnénk elérni, szükség van zsaluzásra.

Töltőanyag 60/90-es frakciójú zúzott fagyálló kővel problémamentesen tölthető a sík/íves szerkezet, nem képződnek üregek, szép homogén látszó felületet kapunk.

A gyorsabb kézi töltés érdekében a szerkezet hátsó részeibe nagyobb kövekre van szükség, és a szép homlokzat eléréséhez olyan kövek kellenek, melyeknek legalább egy oldala sík.

Építési idő A fonott szerkezetekhez képest, minimum 50%-kal kevesebb.     Legalább kétszer annyi, mint a hegesztett szerkezeteknél.

Cégünknél mindkét típusú gabionháló megtalálható, azonban egyedi termékeinket a hegesztett hálós rácsokat alapul véve fejlesztettük ki.


Egyedi termékeink jellemzői

1. Esztétikum

Az organikus anyag (kő) és az egyszerű forma mindenféle térbe harmonikusan beilleszthető, az arányok és színek helyes megválasztásával. Hegesztett hálóink a tökéletes síkok, íves kőkosaraink az innováció és egyszerű építhetőség, fonott hálós gabionjaink pedig a rugalmasság megtestesítői.

2. Formai stabilitás

Hegesztett hálóink rendkívül formatartóak, az egyenes vonalak, tökéletes síkok jellemzik a hegesztett hálós szerkezetet. Vannak olyan esetek, amikor kívánatos lehet, hogy az anyagnak (fémhálónak) legyen némi rugalmassága – pl.: vizes közegben, rézsűkön -, ezekre az esetekre használhatóak a sodrott hálós gabionjaink.

3. Gyors építhetőség

Az előre legyártott fémhálók, rögzítő-, kötőelemek lehetővé teszik a szerkezetek gyors összeépíthetőségét, a gépiesített kőtöltés jelentősen lerövidíti az alapjában véve is kedvező gabion építési időt.

4. Gazdaságosság

A kivitelezés gyors, alacsony az élőmunkaigénye (pl.: egy falazott kerítés építéséhez képest harmad annyi élőmunkát és időt igényel egy ugyanakkora gabionkerítés felépítése). Az építést követő legkevesebb 55 éven keresztül fenntartási igénye sincsen a jól kivitelezett szerkezetnek.

5. Tartósság

A kő örök, a fém erős és a szabványos horganyzásnak köszönhetően tartós is, a technológia pedig precíz. Ezért  a KOBOX gabion generációkon át gond nélkül szolgálja tulajdonosait/használóit, legyen az kerítés, támfal, virágtartó, vagy akár kerti pad.

6. Környezetbarát

A KOBOX kizárólag 100%-osan újrahasznosítható anyagokat alkalmaz (kő, fém). A természetes megjelenésű szerkezeten lehetséges gyors növekedésű futónövényekkel való betelepítés is.  Vízáteresztő képessége miatt vízelvezető/drén funkciót is betölt.

Többször felhasználható: szétszedhető, újraépíthető, rövid távú projektekhez is ideális. A rács és kő is teljes egészében újrafelhasználható.

Kiemelkedő szereppel bír zajvédő falak kialakításában jó zajelnyelő képességének köszönhetően.

 


A KOBOX főbb termékcsoportjai:
 

 • Kerítések,
 • Támfalak,
 • Homlokzatburkolat,
 • Kertberendezések (virágtartók, kerti pad, asztal, ülőke, homokozó, szalonnasütő…)
 • Zajvédőfalak,
 • Vízpartvédelmi szerkezetek,
 • Kavicsrács,
 • Kövek (elsősorban mint a fémhálók töltőanyagai).

Sándor Anita okl. tájépítész mérnök


 Kobox

KOBOX Magyarország Kft.
www.kobox.hu

Legdrágább kincsünk a víz!

 


Esővíz profi kezelése: azaz csapadékvizek elvezetése, gyűjtése, szivárogtatása a kertben.

A mai csapadékeloszlások és volumenek folyamatos és hektikus változása mind a csapadékvizek kezelését teszi szükségessé. A felfogott, gyűjtött esővíz hasznossága mind ökológiai, mind gazdasági szempontból alátámasztott tény. Pont a folyamatos környezeti változások miatt egyre jobban felborulnak az idáig alkalmazott előírások, tervezési szabályok.

Egyszerűsített ökölszabályként alkalmazható, hogy felületenként 20-25 m²-re jut kb. 1 m³ gyűjtő (tartály) térfogat, azaz 100 m²-hez kb. 4-5 m³ lenne optimális, ami elegendő egy átlagos családi ház és család részére 50% vízmegtakarításhoz, amennyiben WC öblítésre (esetleg mosásra) is használják. Kertünkben a locsolóvíz igény kiegészítésére is alkalmas – nem beszélve jótékony hatásáról, melyet a lágyvíz a növények tápanyagfelvételénél jelent!

Egy modern háztartásban akár napi 130-150 liter ivóvizet is elhasználunk a költséges vezetékes vízből.
Napi ivóvíz felhasználás (l / fő):

Takarítás 06
Mosogatás, főzés 10
Fürdés 
70
Kert öntözése
10
Mosás
20
WC öblítés
45

 

 

Esővízgyüjtő tartály
 
 
Az esővízgyűjtés legegyszerűbb módja a tetőnkről összefolyó víz elvezetése
a megfelelő nagyságú föld alatti tartályokba.


Az esővízgyűjtés legegyszerűbb módja a tetőnkről összefolyó víz elvezetése a megfelelő nagyságú föld alatti tartályokba. Az így eltárolható vízmennyiség kiszámításához vegyük figyelembe, hogy leegyszerűsítve kb. 20-25 m² tetőfelületenként számolunk egy „tartályköbmétert”.

Föld alatti tartályokkal készülnek (esővíz, szennyvíz) a komplett rendszerek.

A kert- vagy házépítéskor egyre inkább bevett gyakorlat, hogy több m³-es  föld alatti esővízgyűjtő tartályt is elrejtünk a kert talajába. Az így raktározott vízzel (előszűrő esetleg vezetékes víz utántöltő beépítésével) egy kézi vagy automata öntöző rendszerrel locsolhatjuk pázsitunkat, mészkerülő vagy akár mészre érzékeny dísznövényeinket (rhododendron) és  WC öblítésre is visszavezethetjük a házba.
A RIKUTEC és a GRÁF tartályok ma már a 80 cm-es (fagyhatáron túl) földterhelésen felül is teherhordóak -  ami akár gépkocsik áthajtását is lehetővé teszi! További előnye a műanyag tartálynak, hogy könnyen, gyorsan, betonozás (zsaluzás, födémezés) nélkül telepíthető, köszönhetően kis súlyának és egyszerű megmunkálhatóságának. A műanyag, öntött vagy fújt tartályok vízzárósága és tartóssága felülmúlhatatlan. Minden tartály esztétikus, elforgatható és gyerekzárral ellátott sötétzöld fedéllel készül.

Amikor föld alá telepítettünk egy Rikutec tartályt, az összegyűjtött esővizet bevisszük a házunkba  és rákötjük a WC-berendezéseket esetleg a mosógépet is – házellátó rendszernek, míg ha csak a kertben öntözünk vele, akkor kertellátó rendszernek hívjuk.

Mindkét rendszernek közös eleme a szűrés. Használhatunk szűrőt a befolyás előtt az ereszben (ereszszűrő – főleg felszíni tartályoknál), belső szűrőt vagy aknaszűrőt (nagy tetőfelületnél >300 m² alapterületnél)  A szűrő típusát, méretét a rendszer, a tetőfelület nagysága dönti el. A rendszerünknek további része a túlfolyószifon (patkányvédelemmel ellátva), mely a felszínen esetleg úszó, lebegő szennyeződések hatékony lefölözésére szolgál!

A tartályban lévő vizet ki kell emelni, amit a felhasználás céljának megfelelően méretezett szivattyúval oldhatunk meg. Általában fontos, ha öntözünk, vagy akár a WC-t látjuk el, megfelelő, állandó nyomást kell biztosítani és ehhez jó szivattyú kell! A szivattyút a tartályban ajánljuk elhelyezni, mivel így csendes és nincs felszívási (lelevegősödési) probléma. Mindenhova javasoljuk az  „Úszófejes szívótömlőt”, ami a felszín alatt kb. -10 cm-en, a legtisztább vízrétegből engedi szívni a szivattyút.

A Kertellátó rendszerek is kényelmi fokozatok, lépcsőzetesen épülnek fel. Az automatikus vízszolgáltatás (nyomáskapcsoló a szivattyún) már alapvető elvárás egy locsolóvizet szolgáltató rendszernél (Basic kertellátó szett). Bővíthetjük ezt automatikus frissvíz vagy kútvíz betöltéssel, mely automata öntözőrendszer ellátásnál elengedhetetlen és a kényelem itt már maximális.

Rábai Balázs

Kontakt_r

Kontakt-R Kft., Veszprém
www.esovizgyujtes.hu
 
 
Kültéri (kerti) fürdőmedencék kezelésének sajátosságai
 

 


Az egyre jobb minőségű és elérhető árú medencefedések és szolár-fűtési technológiák jelentősen megnövelik a szabadba telepített medencék használati időtartamát. Ezért mind  többen szánják rá magukat a családi ház kertjébe telepített fürdőmedence létrehozására.

A medence helyének kiválasztásakor kerüljük a fák közelségét. Egyrészt a vízbe hulló levelek, virágszirmok eltávolítása sok munkával jár, másrészt jobb, ha a vízfelület minél több napot kap közvetlenül. Napos időben pár nap alatt külön fűtés nélkül is eléri a medencevíz az uszodavíz hőmérsékletet.

A tervezésnél érdemes átgondolni a medence megközelíthetőségét, a medencéhez kapcsolódó gépház kialakítását, méretét (a kezelő vagy a szerelő is férjen bele!), a szükséges közműcsatlakozások elhelyezését (elektromos hálózat, frissvíz utánpótlás, szennyvíz-csatorna).

Nagyon gyakran elkövetett hiba a szűrőberendezések alulméretezése. Ez a későbbi karbantartást nagyban megnehezíti, sok jövőbeni vízkezelési gondot megelőzhetünk a helyes szűrőméret kiválasztásával.

Érdemes a homokszűrő visszamosó vízének egy külön tartályt biztosítani, így ezt a vizet nem kell csatornára engedni, hanem egy külön szivattyúval öntözésre fel lehet használni. Figyelem! A homokszűrő visszamosóvíz-igénye általában egy nagyságrenddel nagyobb, mint egy locsolótömlőn átfolyó vízmennyiség. Ez azt jelenti, hogy ha a visszamosó-vízzel közvetlenül, tartály közbeiktatása nélkül öntözünk a kertben, akkor a homokszűrő nem tud kitisztulni! Fontos biztosítani a medence lefedhetőségét nyáron az ún. szolár-fóliával, télen legalább fekete fóliával.

Gondoljunk arra is, hogy a vízkezeléshez szükséges vegyszereket és a medence tisztításhoz használt eszközöket (vízalatti porszívó) tárolni kell valahol. Ez legtöbbször a gépházban történik. Ha automata vegyszeradagolónk van (pl.: DINAX GENIUS), akkor értelemszerűen ott helyezzük el a fertőtlenítőszeres és a pH érték beállító ballonokat. Ne feledkezzünk el arról, hogy a fertőtlenítőszer és a pH beállítószer is veszélyes anyag ezért a ballonokat ún. kármentő tartályba állítva tartsuk, hogy meghibásodás esetén ne folyjon ki egyik sem. A nátrium-hipoklorit és a sav találkozásakor klórgáz keletkezik, aminek végzetes következményei lehetnek!

A szabadtéri fürdőmedencék vizének kezelése alapvetően nem tér el a fedett medencéktől. A legfontosabb a víz egyensúlyának beállítása és fenntartása, valamint a megfelelő fertőtlenítőszer-szint folyamatos fenntartása. A vízegyensúly beállításához általában a víz pH értékét csökkenteni kell (DINAX MÍNUSZ F vagy DINAX MÍNUSZ P vegyszerrel). Fertőtlenítésre használhatunk folyékony klórt (DINAX KLORIN F), kisebb medencében klórtablettát (BLUE SUPER TABS, STABIL KLÓR) vagy alkalmazhatunk klórmentes fertőtlenítőszereket, mint a folyékony DEWAN-50 vagy a tablettás DEWAN-20. A kerti medencék porterhelése és ezzel együtt az alga-spóra terhelése is sokkal nagyobb, mint zárt tér esetén. Ebből következik, hogy jobban oda kell figyelni a pelyhesítőszer (DINAX FLOCK F) használatra és az alganövekedést gátló szerek (ALGI-CID vagy CHLORALGIN) alkalmazására.

Ha nincs automata szabályozó berendezésünk és nem figyeljük naponta a víz pH értékét és a fertőtlenítőszer szintet, könnyen előfordul, hogy beindul a medencevíz algásodása. Ezt a víz opálossá válása és a medencefalak síkossá válása jelzi. Ha nem lépünk azonnal, a medencevíz hamarosan zöldes színű átláthatatlan pocsolyává alakul. Ennek megakadályozására vagy ha már bekövetkezett, a megszüntetésére használjuk az ún. sokkolás műveletét. Ilyenkor rövid időn belül a sokszorosára növeljük a fertőtlenítőszer szintet (ALGA-SOKK P-vel). Ez elpusztítja az algákat és leülepedés után porszívóval el lehet azokat távolítani a medencéből. Ha magas maradna a fertőtlenítőszer szint, a NULLAKLÓR nevű vegyszerrel könnyedén beállíthatjuk a kívánt szintet.

A vízkezelés mért értékeinek beállításához megfelelő mérőcsíkok, kolorimetriás készülékek, elektronikus pH mérők és fotométerek állnak a medencetulajdonosok rendelkezésére.

DINAX Kft.
www.dinax.hu


 


Egyedi biológiai szennyvíztisztítás és újrahasznosítás A.B.Clear biológiai szennyvíztisztító berendezésekkel

 


A gyors technikai fejlődésnek köszönhetően az élet minden területén újabb és újabb módszerek és megoldások jelennek meg, és nincs ez másként a szennyvíztisztítás esetében sem. A már mindenki által ismert központi szennyvíztisztítás és emésztőgödrös szennyvízgyűjtés mellett az elmúlt években az egyedi szennyvíztisztítás is egyre nagyobb teret nyer. Ez az eljárás megoldást jelenthet a csatornahálózattól távol eső, abba mind környezeti, mind gazdasági szempontból nehezen beköthető ingatlanok számára, továbbá ideális alternatívája és kiváltója lehet a költségesen fenntartható és környezetvédelmi szempontból is egyre kevésbé megtűrt emésztőgödrös szennyvízgyűjtésnek.

A felhasználási terület nagyon kiterjedt, a családi házaktól kezdve a tanyákon, vidéki vendéglátó-ipari létesítményeken, üzemeken keresztül a közintézményekig.

Az A.B.Clear egyedi biológiai szennyvíztisztító berendezések az aktuális igényeknek megfelelően többféle méretben kaphatók, ezen kívül kombinálhatók esővízgyűjtő-, és újrahasznosító-rendszerekkel. Működési elve a teljes-oxidációs biológiai szennyvíztisztítás, mely során a kommunális szennyvíz először mechanikai, majd biológiai úton tisztul meg. A berendezések beömlőnyílásánál található egy kosárszűrő, mely a szilárd hulladékokat kiszűri a szennyvízből, a vízkeverésnek köszönhetően viszont e szilárd hulladékok vízben oldódó része szétmállik, feloldódik, így bekerül a tisztítási folyamatba. Ezt követően a szennyvíz anaerob és anoxikus kamrák rendszerén jut keresztül, ahol fermentációs és denitrifikációs folyamatok mennek végbe, mely során a nehezen lebomló szennyeződések mennyisége csökken, a nitrátok pedig gáz halmazállapotú nitrogénné bomlanak, majd távoznak a berendezésből. Ezt követően a szennyvíz az aerob kamrába kerül, ahol a mikrobuborékos levegőztetésnek köszönhetően oxidálódnak a szerves alkotóelemek és a nitrogéntartalmú vegyületek, az eleveniszap pedig stabilizálódik. A szennyvíz innen egy utóülepítő-kamrába folyik át, ahol elkülönül a tisztított víz az iszaptól, ez utóbbit pedig egy mamutszivattyú visszakeringeti a folyamat elejére.

A tisztítási folyamat során keletkező tiszta víz és a stabilizált iszap egyaránt szagtalanok, és a berendezés környezetében sem kell számítani kellemetlen szaghatásokkal. A kezelt víz állandó vízfolyásba, élővízbe engedhető, elszivárogtatható, ez utóbbi esetben leginkább a kavicságyas-dréncsöves szikkasztóárkok terjedtek el.

A berendezések fenntartása és karbantartása nem igényel szakértelmet, vagy speciális felszerelést, a megfelelő működtetéshez pedig nem szükséges vegyszerek adagolása, mivel a tisztítási folyamat során a berendezésben lévő baktériumflóra folyamatosan megújul, így nem szükséges annak időnkénti megújítása.

A jelenleg hatályos jogszabályok értelmében az 500 m³/év alatti kibocsátású berendezések esetében – ha a megrendelő magánszemély – elegendő a helyi önkormányzat jegyzőjének hozzájárulása, amennyiben ezt meghaladó szennyvízmennyiséggel kell számolni, és/vagy nem magánszemély engedélyezteti a szennyvíztisztítót, akkor viszont a területileg illetékes Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségtől kell vízjogi engedélyt kérni a telepítéshez.

A nemzetközi jogi szabályozás is sok esetben előnyben részesíti az egyedi biológiai szennyvíztisztító berendezéseket a központi szennyvíztisztítással és a szennyvíz gyűjtésével és elszállíttatásával szemben. Az Európai Unió 91/271/EGK irányelve alapján például az egyedi megoldás preferálandó a 2000 fő alatti települések esetében, ahol a centralizált szennyvíztisztítás nem kifizetődő.

Az egyedi szennyvíztisztítást a pályázati rendszer is támogatja, ugyanis kiírásra kerültek pályázati lehetőségek a 2000 fő alatti kistelepülések számára egyedi berendezések beszerzésére és telepítésére. A megvalósítás így úgy is elképzelhető, hogy teljesen egyedi rendszer épüljön ki az adott településen, így szükségtelenné téve a költséges csatornahálózat kiépítését és üzemeltetését.


 

 ÖkoTech Home
Roth HelioPool

A Roth HelioPool kifejezetten kültéri medencékhez kifejlesztett napkollektor

 

 

Roth HelioPool – közvetlen medencefűtés egyszerűen, napenergiával

 Költséghatékony megoldás a nyári medencevíz fűtéshez

A Roth HelioPool kifejezetten nyári medencefűtésre kifejlesztett nagy stabilitású műanyag napkollektor, melynek segítségével környezetbarát és gazdaságos módon melegíthető az úszómedence vize. Alapvetően abban különbözik más kollektoroktól, hogy az abszorberben nem fagyálló folyadék kering, hanem közvetlenül az úszómedence vize, így nincs szükség hőcserélőre.

A HelioPool anyaga újrahasznosított, környezetbarát, UV- és időjárásálló műanyag (csúcsminőségű, fekete HDPE). A kollektoron lévő 8 csatlakozás (4 db 25 mm-es és 4 db 40 mm-es) nagy szabadságot biztosít a beépítés során, egyszerűen és gyorsan telepíthető. A szereléshez rendelkezésre áll egy komplett egységcsomag, mely tartalmazza a tetőre való szereléshez, az egymáshoz rögzítéshez és a vezérléshez szükséges elemeket, valamint a Roth BW szolárszabályozót.

Optimális 2,22 m²-es felületével és magas hatásfokával kiemelkedik vetélytársai közül. A speciális és gondosan tervezett szerkezetnek köszönhetően az ideális falvastagság minimális áramlási ellenállást eredményez.

Egyszerűsége és elegáns megjelenése mellett további előnyökkel is rendelkezik:

 • függőlegesen és vízszintesen elforgatva is szerelhető, jól alkalmazkodva a telepítéséhez adott felület méreteihez
 • minden tetőhöz illeszkedik, korlátlanul bővíthető
 • önálló árnyékolóként is alkalmazható (például gépkocsi parkoló fölött)
 • rendkívül könnyű (14 kg)
 • rugalmas, törhetetlen, időtálló
 • mechanikai stabilitásának köszönhetően akár járni is lehet rajta, az emberi súlyt elbírja
 • magas hatásfokú, a 85%-ot is elérheti (30°C-nál melegebb külső levegő és 1,5 m/s-nál kisebb szélsebesség esetén), így 1 db (2,22 m²) napkollektor 3,2 m2 medencevíz-felülethez alkalmas (pl. 50 m²-es medencét 16 db HelioPool képes fölfűteni)
 • a kollektoron lévő 8 csatlakozás (4 db 25 mm-es és 4 db 40 mm-es) nagy szabadságot biztosít a beépítés során, egyszerűen és gyorsan telepíthető.
 • TSOL modellező programba bevitt alapadatok – így prognosztizálható az energia- és CO2-kibocsátás megtakarítás

A Roth HelioPool műszaki paraméterei

Hossz
2000 mm
Szélesség 1100 mm
Magasság 15 mm
Bruttó felület 2,22 m²
Tömeg 14 kg
Folyadék kapacitás
16 l
Csatlakozások
Csatlakozások 8, ebből 4 db 40 mm-es és 4 db 25 mm-es átmérővel. A kollektorok kapcsolási módjának megfelelően alkalmazandó
Maximális nyomás
3 bar
Maximális üzemi nyomás
1 ± 0,1 bar
Anyaga
HDPE (fekete)
Vízszintes elrendezésnél a kollektorok száma (max.) 8
Függőleges elrendezésnél a kollektorok száma (max.) 4


A Roth HelioPool fagyállófolyadék-mentes, közvetlen átfolyást biztosító rendszer. Ezért csak nyári használatra alkalmas, kifejezetten nyáron működtetett, kültéri medencékhez fejlesztették ki. Ősszel vízteleníteni kell.
 

Thermo

Thermo Kft.

www.geosolar.hu
Extrém sportpályák építése betonból
 


A beton felhasználása számtalan formában történhet. Mivel az anyag nagyon változatos módon alakítható, valamint időjárás- és kopásállósága kiemelkedő, alkalmas kültéri extrém sportpályák (görpályák), mászófalak, játszótéri elemek kialakítására. Nagy előnye a betonból készült pályáknak, hogy a hangelnyelő képességük jelentősen jobb a más anyagból készült pályákhoz képest.

EXTRÉM GÖRPÁLYÁK

A kialakításnak megfelelően kétféle extrém pályatípust különböztethetünk meg.

 1. medence (pool) típusú kialakítás
 2. városi tér (plaza) típusú kialakítás

A különböző igényű sportokhoz (gördeszka, kerékpár, görkorcsolya) más-más jellegű pályák alakíthatók ki. Az elemek, amiből a pályák felépülnek, alapvetően azonosak, viszont méretük és egymástól való távolságuk különbözik a használati eszköztől függően.

Az első medence (pool) típusú pályák az Egyesült Államokban készültek helyszíni kialakítással a ’70-es évek közepén. Ezek a pályák hagyományos technológiával készültek helyszínen szerelt vasbeton szerkezettel. A helyszínen készített vasbeton szerkezeteknél néhány év elteltével, az építési technológia miatt a betonfelület minőségének jelentős romlását lehetett tapasztalni – a betonmedence széleire gyakorolt nagy erőhatás miatt a beton megrepedezett, a helyszínen betonozott fém sarokelemek kimozdultak a helyükről.

Az elmúlt években előtérbe került az előre gyártott technológiával készült elemek alkalmazása az extrém pályák esetében. Ezek az elemek ipari körülmények között készülnek és vasbeton helyett üvegszál erősítéssel kerülnek kialakításra. Így a gyártás az időjárás viszontagságaitól független és a legmagasabb minőségű betont lehet kialakítani, valamint a fémből készült élvédelem behorgonyzásra kerülhet a betontestbe. A medence (pool) típusú pályák esetében gondoskodni kell a medence vízelvezetéséről.

 Extrém görpályák

1. A kész pálya – medence (pool) típusú kialakítás 2. Kombinált pálya kialakítása
3-4. Városi tér (Plaza) típusú pályák 5-6. Görpályák használat közben

 


Extrém görpálya tervezésénél a medence (pool) típusú pályát kombinálhatjuk városi tér (plaza) típusú kialakítással is. Ebben az esetben különböző igényeknek (gördeszka, kerékpár, görkorcsolya) megfelelő kombinált pályát lehet kialakítani.

Nagyobb méretű medence (pool) esetén a különböző méretű mélyített részek különböző sporteszközökkel használhatóak ideálisan. A kombinált pályák valamennyi extrém sporteszközzel jól használhatóak.


 
ÉPÍTÉSI FÁZISOK

 

1. Alapozás; 2. Elemek előre gyártása, szállítása; 3. Helyszíni daruzás, összeszerelés;
4. Csatlakozási hézagok kitöltése; 5. A vízszintes felületek helyszíni kiöntése;
6. Dilatálás; 7. A kész pálya

 

MÁSZÓFALAK

Az előre gyártott betonelemek másik extrém sport alkalmazási lehetősége a különböző mászófalak építése. Az ilyen jellegű falak lehetnek természethez közeli vagy architektonikus kialakításúak.


 

1. Játszótéri mászófal – természetes kialakítás; 2. Játszótéri mászófal – architektonikus kialakítás;
3. Biztosítókötéllel használható mászófal


 

Az elemek mászási magasságától (esési magasságától) függően lehetnek:
 

 1. Közterületi játszótéren elhelyezhető elemek (esési magasság kisebb mint 3,00 m)
 2. Biztosítókötéllel mászható falak (esési magasság nagyobb mint 3,00 m)


Az elemek előre gyártással készülnek, szállítás után daruzással kerülnek a helyükre.
 


Egyéb térépítészeti felhasználási lehetőségek:

 

1. Térelválasztók;  2. Játékfelület

 

 

S-TÉR Kft.
www.s-ter.hu
 


Újdonságok a játszótérenA játszóterek hagyományosan a 2-14 éves korosztály számára készülnek, mindenhol a világon. Ma már felmerül a kérdés: mit kezdjünk az igen aktív kamaszokkal? Ők azok, akiket már nem szívesen látnak a játszótéren a kisgyermekek között. Másik oldalról ez az a korosztály, akik már nem szívesen mennek a játszótérre, hiszen az a „kicsiknek” való. A mai kamaszok idejük nagy részét az iskolapadban és a televízió vagy a számítógép előtt töltik. Ki kell mozdítanunk őket a lakásból és rávenni arra, hogy minél több időt töltsenek a szabadban. Ennek egyik módja lehet, ha olyan játszókörnyezetet teremtünk számukra, ahol jól érzik magukat, amely pontosan az ő igényeik figyelembevételével készült, ahol elég kihívást találnak. E korosztály játékigényét már nem lehet kielégíteni a klasszikus játékokkal, amilyen pl. a hinta, csúszda, vagy homokozó. Ők többre vágynak.

Az igényeik kielégítésének egyik módja lehet, ha olyan játszótéri berendezések felhasználásával építünk, kifejezetten a kiskamaszoknak, játszóteret, amely az ő fizikai igényeikhez igazodik és kihívást jelent számukra, valamint megjelenésében is különbözik a megszokott játszótéri elemektől. Ilyen lehet például a KOMPAN GALAXY termékcsaládja, amely megjelenésében a térplasztikához és a szobrokhoz áll közel, anyagát tekintve hajlított acélcsövekből, fekete műanyagból és gumiból épül fel, rendkívül ellenálló és nagymértékben támaszkodik a használó fantáziájára, kreativitására. A GALAXY termékcsalád legújabb tagja a GALAXY ICON, amely a játszótéri berendezések teljesen új generációja, az elektronikus játék. De ilyenek lehetnek a német COROCORD cég különböző méretű, alakú és színű kötélhálói, kötélpiramisai is, vagy szintén a KOMPAN BLOQX termékcsaládja, amely a fal és sziklamászást kombinálja a térplasztikával. Ne feledkezzünk el a kültéri berendezések új szegmenséről sem, a multifunkciós sportpályákról és a kültéri fitnesz berendezésekről sem.

Sokkal kézenfekvőbb megoldás azonban, ha megnézzük, mivel is játszanak a kamaszok. A városban mindenhol megtaláljuk őket, ahol van egy kis szabad, burkolt felület, néhány pad, korlát vagy lépcső. Ezeket a parkberendezési tárgyakat használják, amikor gördeszkával, görkorcsolyával vagy BMX biciklikkel fejlesztik képességeiket. Meg kell találnunk városainkban a helyet, ahol ez a „játék” is játszható.
 

Kompan játszóterek

KOMPAN játszóterek - kamaszoknak is


Jelenleg Magyarországon a gördeszkások számához viszonyítva igen kevés megfelelően felszerelt, jó minőségű görpálya áll rendelkezésre. Pedig már hazánkban is jelen vannak a legnevesebb külföldi görpálya elemeket gyártó cégek, mint például a belga RHINO. A görpálya létrehozása pedig nem kerül többe, mint egy jól felszerelt játszótér megépítése. A gyártó cégek a görpálya elemek széles választékát kínálják: megtalálhatók a fiatalok által kedvelt különféle egyszerű- és kombinált rámpák, kisebb-nagyobb akadályelemek, negyed csövek, fél csövek, ugrósáncok és természetesen a különféle méretű kombinált pályák is, sőt a legnagyobb gyártók az egyedi tervezésű görpályák megvalósítását is vállalják.

Az említett termékek minőségét és megbízhatóságát a gyártó cég garantálja, a termékekhez 5 és 10 éves garanciaidőt biztosít, valamint teljes körű szervizháttérrel áll partnerei rendelkezésére.

 
KOMPAN Képviselet

Kenéz János ev.
KOMPAN Képviselet

www.kompankepviselet.hu
 

Gumiburkolatok
 
Ütéscsillapító gumiburkolatok
 


Ütéscsillapító gumilapok, gumitéglák


Cégünk 1991 óta gyárt rugalmas gumiburkolatokat, melyeket a káros gumiabroncs hulladékok összegyűjtését követően, az általunk újrahasznosított, textil- és fémszálmentes gumiőrlemény felhasználásával állítunk elő. Rugalmas, ütéscsillapító, csúszásmentes, vízáteresztő, kopásálló, színtartó tulajdonságú gumiburkolataink többféle formában és esésvédelmi képességgel készülnek. Felhasználhatóak játszótereken, játszóeszközök ütéscsillapító talajburkolataként, sportpálya burkolatként, uszodák, strandok, medencék körüli csúszásmentes járófelületként, melyek csökkentik egy esetleges baleset veszélyeit. Célkitűzésünk a rohanó világ által felhalmozódó káros gumiabroncs hulladékok összegyűjtése, újrahasznosítása és ezzel környezetünk védelme.

Köztéri/közintézményi játszótéri alkalmazás esetén termékskálánkból való választásnál figyelembe kell venni, hogy a gumiburkolat kritikus esésmagassága (HIC) egyezzen meg a játszótéri eszköz szabadesés-magasságával (MSZ EN 1176-1 szabvány előírásai szerint) vagy annál nagyobb legyen. Termékeink az MSZ EN 1177:2008 szabvány szerinti megfelelőségi tanúsítvánnyal rendelkeznek:

ALKALMAZÁSI JAVASLAT

Megnevezés, méretek Alkalmazási terület
Gumilap, 75 mm vastag, 1000x750 mm 3,41 m magas játszóeszközök alá
Gumilap, 60 mm vastag, 1000x750 mm
2,20 m magas játszóeszközök alá
Gumilap, 60 mm vastag, 500x500 mm
1,88 m magas játszóeszközök alá
Gumilap, 50 mm vastag, 1000x750 mm 
1,70 m magas játszóeszközök alá, sportpályákra (tenisz, kosárlabda),
iskola-, óvoda udvarokra,
Gumilap, 45 mm vastag, 500x500 mm 1,56 m magas játszóeszközök alá
Gumilap, 32 mm vastag, 500x500 mm 0,80 m magas játszóeszközök alá
Gumilap, 20 mm vastag, 500x500 mm Iskola-, óvoda udvarokra, teraszokra, járdákra, medencék köré, stb.
POLO istállólap, 60 mm vastag, 1000x750 mm Boxokba, állattartó területekre. A lótartást és ápolást megkönnyíti,
gazdaságossá teszi, akár 70%-kal kevesebb szalmaalomra lehet szükség. A lovak izületi bántalmai is drasztikusan csökkenti, szigetelő, lépésruganyosító hatása miatt
Dupla T gumitégla, 40 mm vastag, 200x160 mm Személygépkocsi bejárókra, parkolókba
Dupla T gumitégla, 30 mm vastag, 200x160 mm Ping-pong asztal alatti területre, kerti utakra, járdákra

   
TELEPÍTÉS

a./ Telepítés kavicságyra
Csak a 40 mm-nél vastagabb, önhordó gumiburkolatoknál javasoljuk!
 • A várható terheléstől függően készítsünk vízelvezető, teherhordó, fagyvédő alapot műanyag-, gumi-, beton- vagy fa szegéllyel. Az alap vastagsága a 40 mm vastag gumitégla, ill. a 45-50-60-75 mm vastagságú gumilapok alkalmazása esetén várható terhelés alapján 15-20 cm legyen. Az alap lehetőleg 0/35 szemcse-méretű humuszmentes, homokos kavics, zúzott kőzet, vagy ezek egyenlő arányú keverékéből készüljön, melyet tömörítsünk le. Vízelvezetésről minden esetben gondoskodni kell (drainage).
 • A kialakított alapra 2/5 szemcseméretű zúzalékból, vagy 0/5 szemcseméretű homokból 2-4 cm vastagságú ágyazatot kell lazán felhordani a burkolattal megegyező eséssel. Ezt léccel le kell húzni, de nem szabad tömöríteni. Ez a réteg a gumiburkolat fektetése után tömörödik, ezért ezt a szintet 1-1,5 cm-rel a kívánt szintnél magasabbra kell kiképezni.
 • A lehúzott homokágyra rálépni nem szabad, a gumiburkolatot a már lerakott elemekkel előrehaladva kell telepíteni.
 • Annak érdekében, hogy kiküszöböljük az 500x500 mm gumilapok egymástól való elmozdulását, a  szemben lévő oldalakat 4-4 db, 8 mm átmérőjű furattal gyártjuk. Összekapcsolásukat műanyag összekötő csapokkal, soreltolással (kötésbe fektetés) lehet megvalósítani.
 • Szegő- és fél elemek nem kaphatók, mivel a gumiburkolat kézi fűrésszel a helyszínen igény szerint méretre szabható.
 • Fektetés után a gumiburkolatot fugázni, illetve besöpörni nem szükséges, a lerakott felületet vibrálólappal vagy döngöléssel kell tömöríteni.
 • Ezek elvégzése után a gumiburkolat azonnal terhelhető.

b./ Ragasztás szilárd burkolatra
A 20-32 mm vastag gumilapok/gumilemezek telepítését csak szilárd burkolatra ragasztással javasoljuk!

A meglevő szilárd burkolat felületi minőségétől függően a gumiburkolatot lehet ragasztani, illetve egyenetlen felületű, de szilárd tulajdonságú alapra (pl. felfagyott beton) kiegyenlítő homokréteg, ill. geotextília alkalmazásával lehet telepíteni, a vízelvezetés biztosítása mellett. A ragasztandó felületnek por-, szennyezés- és nedvességmentesnek kell lennie. Friss betonfelületek alkalmatlanok ragasztásra.

A ragasztó csak vékony rétegben, hézagosan hordható fel, hogy a természetes és a mesterséges víz elfolyása biztosított legyen. A gumiragasztót teddy-hengerrel, ecsettel, spaklival lehet felvinni a ragasztandó gumiburkolat alsó felületének négy sarkára. A teljes felület leragasztása megakadályozza a víz megfelelő elvezetését, mely felfagyást és a gumiburkolat felpúposodását okozza. Az általunk forgalmazott ragasztóanyag anyagigénye: 0,2 kg/m². A telepített burkolat terhelhetősége teljes mértékben az alépítménytől függ, nagyobb terhelés esetén a gumiburkolaton nem marad maradandó elváltozás. A telepítés során fellépő hőmérsékletváltozásokkal együtt járó térfogatváltozást (± 1%) is figyelembe kell venni.

KIEGÉSZÍTŐ TERMÉKEK

Homokozó profil
Homokozók körül alkalmazható gumiszegély, kétféle méretben, íves (köralakú), illetve négyszögletű formájú homokozók építéséhez. A profilok tömör és könnyített formában készülnek. A könnyítetteket meglévő homokozók betonperemére lehet ráhelyezni, a tömör elemeket új homokozó építéséhez lehet felhasználni. A termékből reprezentatív támfal is építhető. Az elemek 12 mm átmérőjű furatokkal vannak ellátva, betonvassal rögzíthetők egymáshoz.

Gumiszegély
Gumiburkolatok körül, kiemelt szegélyként alkalmazható, a hagyományos beton kerti szegélynek megfelelő méretben készül. Játszóterek építésekor az esési teret szegélyezi. Beton vagy kavicságyazatba lehetséges beépíteni, az elem alsó részén található 40x20mm-es kikönnyítés megakadályozza az elmozdulást a kavics ágyazatba történő telepítésnél.

U homokozó profil
Homokozók körül alkalmazható szegély, amely meglévő U-beton profilokra ráhelyezhető. Rögzítése ragasztással oldható meg beton felületre.

Műanyag burkolatszegély
Az 1 m hosszú, 10 cm-enként erős bordázattal ellátott, 45x80 mm-es L-profilú, toldható, jól ívelhető burkolatszegéllyel könnyen, olcsón megvalósítható minden 45mm és ennél vastagabb gumiburkolat és egyéb szilárd burkolat elem megtámasztása: játszótereken, ahol a betonszegély használata nem kívánatos; bármilyen típusú út szegélyezésére (de a műanyag burkolatszegélyen csak gyalogos és kerékpár forgalom hajthat át!); gyep-, talajtakaró felület és a burkolat közvetlen kapcsolatának kialakítására; gyakran változó vonalvezetésű területre; díszfák íves földterületének szegélyezésére. A műanyag burkolatszegély alapanyaga révén - LDPE-HDPE keverék - mindenféle vegyi hatásnak jól ellenáll, -20 ºC és +60 ºC között szilárd és rugalmas marad.

A műanyag burkolatszegélyt a megtámasztani kívánt burkolat alapjával egyező rétegrendű és tömörségű alapra kell helyezni, úgy, hogy a szegély a burkolat minél nagyobb felületét támassza meg. A szegély lerakás után teljes mértékben a burkolatot szegélyező anyag (föld, gyep, fenyőkéreg, aprószemcsés talajtakaró anyagok) alá kerül, így az elkészült szegély takarva van, és a gumiburkolat közvetlenül a környező burkolattal találkozik.
 

C.S.O. Logo 

C.S.O. Kereskedelmi és Gumifeldolgozó Kft.
www.csogumi.eu
Közterületek berendezésének lehetőségei

 

Közterületeinket sokszor úgy használjuk, hogy nem is figyelünk berendezésére. Hosszabb-rövidebb távolságokat valamennyien megteszünk gyalogosan az utcákon, tereken és parkokban, miközben közlekedünk. Van, hogy tudatosabb használói leszünk közterületeinknek – sétálunk az utcákon, miközben felfedezzük egy város nevezetességeit, leülünk egy parkban beszélgetni, levisszük a kutyánkat sétálni, elkísérjük a gyermekünket, unokánkat a játszótérre. Eközben közvetlen használói leszünk a közterületeken elhelyezett utcabútoroknak, berendezéseknek.

A zöldfelületi tervezés során a tájépítész tervezők feladata a közterületek berendezése. Az utcabútorok nem csupán berendezik a teret, felöltöztetik a közterületeinket, hanem lehetnek térképző, térelválasztó elemek, akár művészi szintű térplasztikák is. Szerepük az egyszerű használati érték mellett sokkal összetettebb. Akkor mondható jól berendezettnek egy utca, egy tér, egy park, ha a bútorok belesimulnak a térbe, ha mind stílusban, mind megjelenésben, harmóniában vannak az épített és a természeti környezettel. A kiválasztásnál a fő szempontok a megrendelő igényei mellett, az esztétika, a kényelem és a tartósság.

Használóként is ez a három szempont lesz meghatározó. Először a látvánnyal kerülünk kapcsolatba. Egy különlegesebb, újszerűbb utcabútorra felkapjuk a fejünket. Ha a látvány hívogató, akkor akár ki is próbáljuk azokat. Ha leültünk egy padra, fontos, hogy az adott bútor kényelmes legyen, pihentető legyen a rajta való tartózkodás. Az anyagához jó legyen hozzáérni, felülete kellemes tapintású legyen. A bútor akkor tudja hosszú távon kiszolgálni használóit, ha jó minőségű, tartós anyagokból készül, amelyek mind az időjárásnak, mind a fokozott közterületi használatnak hosszútávon jól ellenállnak.

 

A tervezés során különböző helyzetekben kell megoldani a terek, az utcák bebútorozását. Felújítás esetén egy adott korú és stílusú meglévő épített környezethez kell megtalálni a megfelelő, jól beilleszkedő utcabútorokat. Az épületek kora egy történelmi városrésznél több száz, akár ezer év is lehet, így igen nehéz lenne az adott korhoz illeszkedni a bútorok kiválasztásánál. Történelmi környezetben nagy biztonsággal lehet alkalmazni a mai modern megjelenésű utcabútorokat. Az elegáns, egyszerű vonalvezetésű, visszafogott megjelenésű lámpatestek, padok, hulladékgyűjtők jól beilleszthetők a régebbi épületek közé. Nem konkurálnak az épületek homlokzataival, nem uralják a teret, nem akarnak megfelelni egy adott kor stílusának, viszont alkalmazkodnak a mai kor emberének igényeihez, a közterületi igénybevételhez, az összetett műszaki elvárásoknak, mindemellett jól használhatóak, esztétikusak.

Modern építészeti környezetben könnyebb feladatnak tűnik a megfelelő utcabútorok kiválasztása, ezzel ellentétben sokkal nehezebb egy karakteres épülethez illeszkedő és nem konkuráló közterületi bútorzat kiválasztása. Ilyen szituációban jól alkalmazhatók a nagyon modern, egyszerű, letisztult vonalvezetésű elemek és az egyedi, extrém megjelenésű, már-már műalkotásszerű bútorok. Az ellentétek, a kontrasztok megfelelő mértékű alkalmazása a térképzés jól bevált eszközei.

A leggyakrabban alkalmazott utcabútorok a lámpatestek, a padok, székek, egyéb ülőalkalmatosságok, a hulladékgyűjtők és a forgalomterelő oszlopok. Padokat, székeket elsősorban parkok, kisebb-nagyobb pihenőhelyek kialakításánál telepítünk, figyelve a látnivalók irányultságára. A támlás padok, székek elhelyezésénél irányítani tudjuk a használó előtt feltáruló látványt. Célszerű ezeket a tér szélére tervezni, úgy, hogy a hátoldal felől védve legyen a használó épülettel vagy  növényfallal. A támla nélküli padok szabadabb használatot tesznek lehetővé. Mindkét irányban biztosított a kilátás, így bátran helyezhetjük a terek belsőbb részébe, tiszteletben tartva természetesen a gyalogos közlekedési területeket.

Hulladékgyűjtőket szinte mindenhova kell telepítenünk közterületeinken, mind a pihenőrészeken, mind a közlekedő útvonalak és csomópontok mentén, buszmegállókban és adott távolságonként az utcákon. Forgalomterelő oszlopokat a parkolók, parkolósávok és a frekventáltabb utcaszakaszok mentén. Miután ezeket elég sűrűn, nagy mennyiségben kell kihelyezni, erősen befolyásolják az utcaképet. Célszerű semleges megjelenésű, nagyon egyszerű pollereket alkalmazni, amelyek jól illeszkednek többféle épületstílushoz vagy burkolattípushoz.

 

 

A nagyobb múlttal rendelkező gyártók által alkalmazott anyagok és műszaki megoldások hosszú tervezési folyamat eredményei, melyhez magas színvonalú gyártási technológia társul. Ennek következtében esztétikus megjelenésű, kényelmes, jó minőségű és tartós bútorok közül válogathat a tájépítész. A megjelenő anyagok közül még mindig a fa és a fém a legelterjedtebb, de találhatunk bútorokat betonból, műkőből, újra hasznosított műanyagból. Színezésben napjainkban a természetközeli, natúr színek a jellemzőek. A fát gyakran festés nélkül, eredeti megjelenésben alkalmazzák, természetesen a szükséges időjárásálló felületkezelés után. A fémek között az acél a legelterjedtebb, sokszor krómacél, vagy horganyzott kivitelben, de karakteres megjelenése miatt teret hódit a kortenacél és az alumínium is. Elmondható tehát, hogy a piacon megtalálható utcabútorok olyan sokféle megjelenésűek, hogy bármilyen környezethez találunk megfelelőt.

Mindkét esetben a tervező akkor jár el jól, ha sikerül megteremtenie a harmóniát. Ha a közterületeket használó emberek jól érzik magukat, miközben megélik utcáikat, tereiket, parkjaikat. De nem szabad elfelejteni, hogy az utcabútorok alkalmazása az épített környezetben nem lehet pusztán esztétikai kérdés, a jól kiválasztott elemek fő ismérve, hogy az emberek szívesen használják azokat.S-TÉR Kft.
www.s-ter.hu