Továbbképzések > Épinfó > Szerkezeti rendszerek, tetők, homlokzatok > Tananyag


SZERKEZETI RENDSZEREK, TETŐK, HOMLOKZATOK
Továbbképzési anyag – 2011 
Sky Court fodemburkolat

Nagyelemes alumínium burkolat - Ferihegy, Sky CourtNagyelemes alumínium burkolatok az Alukonstrukt Kft. kivitelezésében
FERIHEGY – SKY COURT

 

HOMLOKZATI TÁLCÁS BURKOLATOK

Az alumínium tálcás burkolatokkal kialakított felületek szokványos átszellőztetett homlokzatként kerültek kialakításra. A vasbeton teherhordó falakat 12 cm üvegfátyol kasírozású ásványgyapot hőszigetelés, 4 cm átszellőztetett légrés, majd függőleges U-profilokból álló sínrendszerre függesztett, Ral 9006 színű tálcák burkolják. A kifutópálya felőli homlokzaton álló (akár 2000x5000 mm méretű), az oldalhomlokzatokon fekvő elrendezésű (4200x1000 mm-es), 4 mm vastag alumínium lemezből készülő elemeket 20 mm széles nyitott fugák határolják.  A járófelületekhez csatlakozó részeken (2 m magasságig) szórt technológiával felhordott, vízbázisú dübörgésgátló bevonat került a tálcák hátoldalára.

A Sky Court belső és külső felületein alkalmazott homlokzatburkolási rendszer „ALUKONSTRUKT SYSTEM” néven 1999-ben Construma nagydíjat nyert, és flexibilitását kihasználva több, igen eltérő építészeti formavilágú épületen (West End városközpont, Center Point I. és II. irodaházak, Allee bevásárlóközpont, stb.) is sikerrel alkalmaztuk. A tág határok között változtatható raszterméretek, a fugák zárt, vagy nyitott megoldása és a tálcák élképzésének lágy/hajlított, vagy éles/vágott kialakítása mellett lehetőség van párkányok, pilaszterek, zsalus, vagy üvegezett mezők elhelyezésére is.


A FŐTARTÓK BELTÉRI BURKOLATA

A felülvilágító sáv görbületét követő felület a felső szakaszokon trapéz alakú, majd az erősebb görbületű részeken kúppalást, illetve hiperbolikus paraboloid alakú elemekkel van burkolva. A bonyolult geometria kialakításához a gyártmánytervezés és a helyszíni szerelés koordinálása 3D-s számítógépes modellezéssel történt. A 4 mm vastag, 1850x4500 mm befoglaló méretű, túlméretes alumínium lemezből gyártott tálcák a nagy fesztávú rácsostartók alakváltozásait is kompenzáló, 20 mm széles zárt fugákkal csatlakoznak. A különleges felületi megjelenést a Qualicoat minősítési rendszer előírásainak megfelelő technológiával felhordott, egyedi receptúra szerint készült, fényes fehér porlakk bevonat biztosítja. A lemezek hátoldalára rögzített merevítő profilokon elhelyezkedő, műanyag bevonatú csapok oldják meg a burkolat sugárirányú U-profil háttérszerkezethez történő rejtett rögzítését.

Az üvegsávhoz csatlakozó függőleges felület sajtolt alumínium lamellákkal takarja a csarnoktér füstelszívásához szükséges légtechnikai idomokat, csatornákat.

A főtartókban, illetve az orr-részben lévő búvótereket a burkolati rendszerbe integrált ajtókon keresztül lehet megközelíteni.

A FŐTARTÓK KÜLTÉRI BURKOLATA


Műszaki megoldásaiban lényegében megegyezik a beltéri burkolattal, természetesen a szélterhelésnek ellenálló, erősített háttérszerkezettel. A tető Rib-Roof burkolatához csatlakozó függőleges blende felület lamellák helyett alumínium tálcás burkolatot kapott, mely a földi oldali térburkolattól egészen az orr csúcsáig végigfut. A különösen magas hangszigetelési igények következtében speciális kompozit felépítésű homlokzatképzés került kialakításra a héjazat mögött. A tervezett megoldás műszaki megfelelőségét laboratóriumi vizsgálatokkal igazolták. A belső acél és a külső alumínium lemez fegyverzet között gipszkarton réteg és összesen 12 cm vastagságú, eltérő térfogatsúlyú szálas hangszigetelés képezi a panel magvát.  Az üzemben elkészített egységek közötti illesztési hézagot többsoros duzzadó szalag, PUR-bázisú tömítőanyag és EPDM membrán zárja le.

Az orr burkolatának ívesített háttérszerkezetére látszó, rozsdamentes csavarok rögzítetik a 4200x1860 mm raszter méretű, 4 mm vastag alumínium lemezeket.
 
Alukonstrukt logo

Alukonstrukt Kft.
www.alukonstrukt.huAlukonstrukt tablas burkolat

Dekoratív, táblás kialakítású burkolatAlumínium homlokzatburkolat – elegáns és időtálló megoldás

A burkolat általános ismertetése

Nagyméretű, jellemzően 1-4 m²-es elemekből összeállított táblás kialakítású burkolat, amely tartós, karbantartásmentes, dekoratív, és a RAL színskála szerinti tetszőleges színben előállítható. A hangsúlyos, fugákkal tagolt falfelületek ideális burkolata, mely eredményesen alkalmazható homlokzatok felújításánál és új épületeknél egyaránt. A burkolat mögötti légrés kialakítható zárt vagy átszellőztetett kivitelben, mivel a tálcák mögötti légrés tervezési értékként tetszőlegesen meghatározható.

A rendszer elemei
 • A burkolat aljzata
A burkolat aljzatának megfelel bármely megfelelő szilárdságú és síktartású felület, így beton, vagy téglafalazat, és szerelt falkazetta egyaránt. A hagyományos szilárd aljzatokra a tartókengyelek közvetlenül felhelyezhetők. A szerelt acélkazettás falszerkezet esetében a kazetta külső síkjára merevítő és kiegyenlítő profil kerül, mert az acélkazetták külső felhajtott éle nem biztosít elmozdulás-mentes és megfelelően sík és szilárd felületet.
 • Tartókengyel
A szilárd falfelület (tégla, beton, vagy merevítő profil) és a tartósínek közötti összeköttetést és síkbeállítást biztosítja. Általában 3 mm vastag natúr alumínium lemezből készül, a sín és az aljzat méreteltéréséhez igazítva, "U" alakra hajlítva, és a beállításhoz szükséges ovál furatokkal ellátva.
 • Tartósín
A tartókengyelre rögzített sajtolt alumínium "U" profil, amely a tálcák rőgzítőcsapjainak megfelelő osztású megmunkálással készül. A kicsípések sűrűségét az elhelyezésre kerülő tálcák mérete, kialakítása, a kívánt megjelenési forma függvényeként határozzuk meg. Az "U" profil belső, látszó oldala a homlokzattal azonos (esetleg eltérő) porszórt felülettel készül. Az "U" profil szélességét a fuga szélessége és a rőgzítőcsap hosszúsága határozza meg.
 • Tálcaelem
Alapanyaga 2, 3 esetleg 4 mm vastag, speciálisan ötvözött alumínium lemez. A homlokzat álló- és fekvőpaneles kiosztással is megoldható. Járatos mérettartomány: minimálisan 400 mm és 3500 mm maximális hosszúság. A nagy elemméret esetében különös figyelmet kell fordítani a hőtágulás biztosítására. A jellemző fugaméret 20-40 mm közötti, a vízszintes és függőleges fuga eltérő szélességgel is megvalósítható.

A tálca és a rögzítősín közötti kapcsolatot poliamid csapok biztosítják. A poliamid csapokat a tálcához süllyesztett fejű saválló anyagú csavarral rögzítjük. A rögzítőcsapok helye és darabszáma a konkrét objektum alapján kialakított tálcaméretek és a tálcák igénybevétele alapján határozható meg.

A tálcák felületkezelése: zsírtalanítás, pácolás, kromátozás után min. 50
µ vastagságú beégetett porlakkozás, vagy eloxálás (esetleg antigraffiti bevonat).
 • Kiegészítő elemek
A homlokzat színének megfelelően a lábazat, attika, nyílászárók szegélyezésére egyedi kiegészítő elemek szükségesek. Rögzítésük részben a tartósínekre, részben a csatlakozó elemekre történik. A burkolat egészének minőségét a kiegészítő elemek kialakítása alapvetően befolyásolhatja, emiatt azok megtervezését különös figyelemmel kell végezni. A tervezés időszakában a részleteket figyelembe véve, és gondosan mérlegelve kell meghatározni a homlokzati osztásokat és a kapcsolódó nyílászárók méretrendjét.

A hőszigetelés anyagának, vastagságának, típusának kiválasztása tervezői feladat. Szóba kerülhet minden olyan anyag, amely az aljzatra biztonsággal felrögzíthető, és a burkolat rendszerétől függően megfelel a zárt vagy átszellőztetett homlokzatok igényeinek.

 
Alukonstrukt Logo

Alukonstrukt Kft.
www.alukonstrukt.hu 
Alukonstrukt system

"Alukonstrukt System" üvegfogadó rendszer


Szabad formájú üvegtetők, szabálytalan felületek
„Alukonstrukt system” üvegfogadó rendszerrelAz építészek és a beruházók részéről egyre gyakrabban megfogalmazódó igény, hogy térbeli, szabálytalan geometriájú, vázszerkezetet fedjünk be üveggel úgy, hogy az a szél és vízállósági, valamint a hőtechnikai követelményeknek is maradéktalanul eleget tegyen.
Ezekre a feladatokra kerestünk megoldást.

A kialakításnál egyik fő szempontunk az volt, hogy olyan rendszert készítsünk, amelyből költséghatékonyan, kis számú alkatrész felhasználásával, de azok nagymérvű variálhatóságával alakítható ki formagazdag, esztétikus üvegezett felület.

A rendszer ismertetése:

Rendszerünk háromszögekből összeálló, szabálytalan térbeli geometriájú felületekhez ideális. Csillagpontos kialakítású, amely a középponti elemmel csatlakozó bordák hálózatából áll.

A külső üvegsíkon belül működik a másodlagos vízelvezetési rendszer, ami a középponti gumi elemek és az egyenes szakaszok gumi profiljainak hálózata. A hálózat tömítettségét a változó szögtörésekhez és szögekhez alkalmazható központi EPDM gumi elem, és az egyenes szakaszok gumi felületének speciális ragasztása biztosítja. Így a gumi profilokkal kialakított vízelvezető csatornahálózat gyakorlatilag végtelenített. A rendszer víztelenítése a bordák alsó pontján történik meg.

A rendszer elemei: központi EPDM gumi elem, egyenes EPDM gumi profilok, valamint az ezek fogadására és merevítésére szolgáló alumínium profil.


Alkalmazhatóság:

A rendszer használható fa-, vékony és vastag falú, szabványos és egyedi kialakítású, acél fogadószerkezetek üveggel, vagy tömör panellel történő lefedéséhez, igény szerint akár a fogadó szerkezettől történő nagyobb mértékű kiemelés alkalmazásával is.

Az üvegek találkozásánál javasoljuk a szilikon fugás kialakítást, de igény szerint (pl: tetőablak befogásnál) leszorító profil is használható. Sikeresen alkalmazható, bonyolult, szabálytalan geometriájú felületek esetén is.

A rendszer ÉMI minősítéssel rendelkezik.


Alukonstrukt Logo

ALUKONSTRUKT Kft.
www.alukonstrukt.huVMZINC logo

VMZINC horganyfedés és homlokzatburkolásAnyag összetétel

A VMZINC® az UMICORE által gyártott és értékesített hengerelt horganytermékek márkaneve. Megfelel az EN 988 európai szabványnak, rézzel és titánnal ötvözött cink (horgany):
 • titán: min. 0,06% - max. 0,2%
 • réz:   min. 0,08% - max. 1,0%
 • alumínium:            max. 0,015%.
Felületek, patinásodás
 • VMZINC Natur: fényes, majd a környezettel kapcsolatba lépve patinásodik.
 • VMZINC Quartz: előpatinázott világosszürke horgany, ami már felszereléskor a természetesen patinásodott horganyhoz hasonló megjelenést tesz lehetővé. Esztétikailag igényes tetőkön, homlokzatokon javasolt.
 • VMZINC Anthra: előpatinázott sötétszürke horgany, mely jól társítható a természetes palához
 • VMZINC Pigmento: előpatinázott horgany, amelyhez ásványi pigmenteket adnak a gyártás során. Piros, zöld és kék színekben létezik, melyek nagyon jól harmonizálnak más természetes építőanyagokkal.
 • VMZINC Lakkozott: fehér, vörös, barna, zöld, szürke és kék színekben. A két oldalon lakkozott horgany felületére kemencében polimerizált 25 mikronos poliészter lakkot visznek fel. Ez további védelmet nyújt, így különösen agresszív fekvésű helyeken (szennyezett ipari légkör, tengerpart) javasoljuk.

 VMZINC

VMZINC Quartz előpatinázott tető- és homlokzatburkolat

Élettartam

A VMZINC® időtálló építőanyag. Környezettől függően élettartama a következőképpen becsülhető meg:
 • 90-100 év vidéki környezetben,
 • 40-60 év városi környezetben,
 • 40-70 év tengeri környezetben,
 • 30-40 év ipari környezetben.
Összeférhetőség

más fémekkel
A VMZINC összeépíthető alumíniummal, horganyzott acéllal, ólommal és rozsdamentes acéllal.
A VMZINC nem építhető össze rézzel.
más anyagokkal
Bizonyos savak és sók nedvesség jelenlétében a horganyra agresszív kémiai hatást fejtenek ki. Ilyen anyagok pl. minden olyan fafaj, amelynél a jellemző pH érték 5-nél kevesebb (tölgyfa, gesztenye, cédrus, nyír), és a szilikátkötésű ásványi anyagok (cement, vakolat, gipsz).

Beépítési előírások

Minimális tetőhajlásszög 5 fok (8,8%). Ebben az esetben kiegészítő alátétlemezt kell beépíteni és korctömítő szalagot alkalmazni. Ez akkor lehetséges, ha a tetőn nincs hózug és széles tetőáttörés.
Különleges eset a dongafedés, mely a gerincnél nulla fokos dőlésszögű. Itt a következőket kell betartani:
 • a tetőfedés a gerincnél folytonos legyen (ne legyen gerincszellőző)
 • a 0-5 fokos lejtésű szakasz hossza ne lépje túl a két métert.
Aljzat
VMZINC fedésű tetők és homlokzatburkolatok aljzataként leggyakrabban deszkaaljzatot alkalmaznak. 10-12cm-nél szélesebb deszkákat nem szabad alkalmazni. A deszkákat 5-10mm hézaggal kell beépíteni.

Kiszellőzés
A VMZINC felületén képződő patina egy vékony védőréteg, ami megvédi az anyagot a rozsdásodástól. Ezen védőréteg a nedvesség és a levegőben lévő széndioxid együttes jelenlétekor keletkezik. Ha széndioxid nincs elegendő mennyiségben jelen, akkor a felületen ún. fehér rozsda (cinkpor) képződik, és a VMZINC oxidációja tovább folytatódik, a lemez tönkremegy. Ezért nagyon fontos, hogy a lemezfedések alatti aljzatdeszkázat és a hőszigetelés között légrést hagyjunk, ezzel biztosítva a lemez belső felületéhez való folyamatos széndioxid utánpótlást.

Rögzítés
A VMZINC lemez hosszirányú hőtágulása α= 0,022mm/m°C. Ez azt jelenti, hogy a nyári-téli hőmérséklet különbség hatására a VMZINC lemez tágul, illetve összehúzódik, ami 100°C hőmérsékletkülönbség hatására 10m-es tetőfelületen 2,2cm. A tetőfedések és homlokzatburkolatok elemeiben tehát dilatációs megoldásokat kell kialakítani. Az elemek rögzítését fix és csúszó rögzítő elemek beépítésével kell megoldani.
 
Umicore logo
UMICORE Building Products Hungary Kft.
www.vmzinc.hu


VMZINC logo
 

VMZINC Pigmento - Környezetvédelem és
környezetbe illeszkedés


A VMZINC Pigmento az előpatinázott  VMZINC Quartz alaprétegéből származik, amelyhez ásványi pigmenteket adnak a gyártás során. Egy előpatinázott horganyról van szó, melynek felületi megjelenése nagyon hasonlít ahhoz a természetes patinához, ami a levegő hatására néhány hónap elteltével jelentkezik a horganyon. Ez egy foszfátozással történő kémiai kezelés eredménye, azaz a fém felszíni rétegének tartós kémiai átalakulása. Téglavörös, zuzmó zöld és hamu kék színekben létezik, melyek nagyon jól harmonizálnak más természetes építőanyagokkal.

Pigmento termékcsalád
 • Árnyalatok - Pigmento piros / zöld / kék
 • Vastagságok - tetőfedésnél 0,7mm / homlokzatburkolásnál 0,8mm - 1mm
 • Szélességek  - 500 / 650 / 1000 mm
 • Standard termékek - lemezek, szalagok, tartozékok
Pigmento és a környezet

Csakúgy, mint a VMZINC termékcsalád egésze, a Pigmento termékcsalád is környezetbarát. Nem tartalmaz semmi olyan összetevőt, ami víz vagy tűz hatására felszabadulhat, és 100%-ban újrahasznosítható.

 VMZINC Pigmento

VMZINC Pigmento

Az építőiparban felhasznált horgany 90%-át újrahasznosítják. Előállításához kevesebb energia szükséges, mint bármely más fémhez. Az energiamérleg még kedvezőbb az újrahasznosított horgany esetén. Ez a kiváló eredmény bizonyítja a VMZINC hozzájárulását a fenntartható fejlődéshez.

A fémlemezfedéseknél és homlokzatburkolásoknál megszokott módon alkalmazható. Tökéletesen harmonizál a többi építőanyag színével (cserép, tégla).

A VMZINC sokszínűsége megfelel a szakmai elvárásoknak, mind a tervezés, mind a kivitelezés során. Termékeink színes skálája, lehetővé teszi mindenki számára, hogy egyedit alkosson, mely megkülönbözteti a többitől, nyomot hagyva a múltban, a felhasználó környezetben. A kellemes, természetes Pigmento színek jól illenek a környezetbe,  tökéletes összhangot teremtve kő, fa, üveg és horgany között.

Természetesen, csakúgy, mint a többi VMZINC horganytermék, a Pigmento anyag sem igényel karbantartást.

Anyagaink védelméről a szállítás és a kivitelezés ideje alatt is gondoskodunk.  A lemezeket és szalagokat teljes hosszúságban műanyag fólia védi, amit a szerelés végeztével el kell távolítani, ezzel biztosítva az optimális esztétikai eredményt.

Azonban fontos a szakszerű kivitelezés, hogy termékeink valóban egy emberöltőre szóló szolgálatot tegyenek. Ezért is szervezzük minden évben az Umicore Kft.-nél tanfolyamainkat, mely a VMZINC termékek beépítésével kapcsolatos alkalmazástechnikai előírások, gyakorlati tudnivalók, valamint a horgany felhasználását megkönnyítő szakmai fogások bemutatására törekszik.

Szállítás, tárolás, felületi megjelenés

A VMZINC anyagokat száraz körülmények között állandó hőmérsékleten kell szállítani és tárolni a fehér rozsda képződésének megakadályozása miatt. A patina réteggel ellentétben a fehér rozsda nem ad védelmet, az anyag átlukadhat. Letakarhatatlan foltokat hagy a tetőn és homlokzaton. Ezért nem javasoljuk olyan elemek beépítését, amelyeket megtámadott a fehér rozsda.
Az egységes felületi megjelenés érdekében egy új projektnél javasoljuk az egyszerre való anyagrendelést, mivel az egyes gyártási egységek színárnyalata kicsit eltérő lehet.

Felhasználási terület
 • valamennyi épülettípus esetén
 • állókorcos fedéssel 5 fok feletti hajlásszög felett bármilyen formájú felület fedhető/burkolható
 • valamennyi homlokzatburkolásnál alkalmazható: állókorcos, lécbetétes, csúszó paneles, kazettás.
Umicore logo
 
UMICORE Building Products Hungary Kft.
www.vmzinc.hu
Felújítás – megoldás a régi, vizesedő, sókivirágzásos falakra


Az építőanyag gyártás sokszínűsége egyre több lehetőséget biztosít a felhasználóknak. Ma már szerencsére megoldás van az olyan falak felújítására is, mint ami az alábbi képen látható:
 
Sokiviragzas

Régi épületek esetén gyakran találkozunk azzal a problémával, hogy a vízszigetelés elöregedett, vagy teljesen hiányzik. Az ilyen falazatokba a talajvíz, a csapadékból származó víz könnyen felszívódik (kapillaritásnak köszönhetően), magával viszi a talajból kioldott sókat, majd próbál elpárologni a vakolat felületén. Ahol a víz el tud párologni, ott rakódnak ki a sók, azaz a száraz-nedves zóna határán. Megjelennek a fehér színű „sószakállak”. (Hasonló jelenség ez ahhoz, mint amikor télen a latyakos járdák után a cipőn fehér sóvonal látszódik, annak a résznek a határán, ahol a latyak a cipőt érte.)

Eleinte ez a sómennyiség csak kis felületeken jelenik meg, majd az idő múlásával a só egyre nagyobb károkat okoz, idővel még a vakolatot is le tudja feszíteni, mállasztani a falról.

Vannak helyzetek, amikor nem megoldható a falak utólagos szigetelése (falátvágás, injektálás stb.), de nem is mindig feltétlenül szükséges. Hiszen ha nem olyan jelentős egy fal nedvességtartalma, akkor más lehetőség is van arra, hogy tartósan és esztétikusan felújítsunk egy ilyen falazatot.

A felújító ill. szárító vakolatok úgy oldják meg a problémát, hogy a nedvességet engedik elpárologni, ugyanakkor a sók nem jelennek meg a falfelületen. Ezek a vakolatok (Baumit Sanova Rendszerek) erősen légpórusosak, így a párolgás már a vakolat belsejében elkezdődik (a száraz-nedves zóna határa nem a vakolat felülete), a sók is a vakolat belsejében, azaz a légpórusokban rakódnak ki. Annál több sót tud tárolni egy ilyen vakolat, minél vastagabban alakítjuk ki a sótároló – azaz puffer – réteget.


Baumit_H1


A felújító vakolatok felületét kizárólag jó páraáteresztő-képességű festékekkel vagy színes vékonyvakolatokkal szabad színezni, hiszen az a cél, hogy a párát kiengedjük a falból.  Az így felújított épületek visszanyerik régi arcukat, megőrizhetjük régi értékeinket.


Baumit_H2


A megfelelő rétegrend kialakításában segítséget jelent egy só- ill. nedvességanalízis, melyet cégünk ingyenes szolgáltatásként nyújt partnereinek. – www.baumit.hu  
 

 
Öntisztuló homlokzati befejező réteg:
Baumit Nanopor VakolatEgyre többször hallani az "öntisztuló" jelzőt homlokzati vakolatokkal kapcsolatban. Sokak számára ez a kifejezés valami rejtélyes vegyi mechanizmust sejtet, pedig mindössze arról van szó, hogy ezeknek a vékonyvakolatoknak a felületén a szennyeződés minimális mértékben tud csak megtapadni, ezért az időjárás viszontagságai ezt a felületet folyamatosan tisztítják, karbantartják.

Főként nagyvárosi környezetben, az épületek homlokzatát érő hatások közül viszonylag ritkán szoktak beszélni a koszról. Pedig a forgalmas utak vagy ipari üzemek közelébe épített épületek eredeti színét néhány év elteltével sokszor már csak találgatni lehet. Az évek során gyűjtött tapasztalatoknak és a nanotechnológia legújabb eredményeinek köszönhetően a Baumit kifejlesztette a szabadalmaztatott "öregedésgátló" homlokzati termékét: a Baumit Nanopor Vakolatot.

Baumit Nanopor Vakolat: öntisztulás a természet erejével

A Baumit Nanopor Vakolat egyesíti a tiszta szilikátvakolat tulajdonságait, mint pl. a nyílt pórusú szerkezetet és a jó páraáteresztő képességet a nanotechnológia legújabb eredményeivel. A Baumit Nanopor Vakolat felülete mikroszkopikusan sima, nem töltődik fel elektrosztatikusan, így a szennyező részecskék – akár szervesek, akár szervetlenek – csak nehezen telepedhetnek meg a felületen. A természeti erők, pl. az UV-sugárzás, a szél, az eső és a hó, valamint a hőmérséklet ingadozásai utólagos „mállást"  okoznak a nanokristályos felületen. Ezáltal a kevés, még megtapadó szennyeződés is elveszíti a kapcsolatot az anyaggal, és természetes módon leválik

 Nanopor vakolat

A baloldali képen Szilikon Vakolat, míg a jobboldalon Nanopor Vakolat
mikroszkóppal készült részlete látható

A fenti két képen összehasonlíthatjuk a Szilikon Vakolat és a Nanopor Vakolat felületének egy mikroszkóppal készült részletét. Jól látható, hogy ebben a léptékben a Nanopor Vakolat felülete jóval simább. Fontos azonban tudni, hogy mindez csak ilyen kis léptékben látható, a Nanopor Vakolat kapart hatású struktúrái szabad szemmel pont olyanok, mint bármely más vödrös vakolaté!

A Nanopor Vakolat különösen gyorsan száradó felületével még a legkedvezőtlenebb körülmények között is csökkenti az algásodás és gombásodás veszélyét. A homlokzat felülete természetesen tiszta és tartósan szép marad. A felület megőrzi a színek erejét, és a ház éveken át eredeti pompájában díszeleghet.

A Nanopor Vakolat főként a Baumit Vakolatrendszerekhez és a Baumit Hőszigetelő Rendszerekhez alkalmazható. Ideálisan alkalmazható a Felújító vakolatrendszerekhez.


Baumit Logo
 
Baumit Kft.
www.baumit.hu

ThermoShield

Folyamatos nedvességterhelés esetén is véd a bevonat,

sókiverődés csak a nem festett - homoktégla - felületen látható.

A festés után kialakuló ThermoShield membrán tulajdonságai


A ThermoShield termékcsaládot az 1980-as évek végén fejlesztették ki Amerikában. A fejlesztésben részt vettek a NASA mérnökei is, akik segítették az űrsiklón már bevált - hőpajzs - hővédő-technológia épületeknél történő alkalmazását. Egy kivételesen nagy tapadó képességű kötőanyag és a milliméter századrésze méretű, belül üres, üvegkerámia-golyók kombinációjából jött létre a folyékony hőpajzs, amely véd, színez, és energiamegtakarító rendszert alkot épületeinken. A kötőanyag polimerizációja során kialakuló membrán, és a golyók együttesen biztosítják a ThermoShield bevonat egyedi tulajdonságait.

A ThermoShield® bevonatot úgy kell alkalmazni, mint egy hagyományos homlokzatfestéket. Problémamentesen felhordható – legalább 2 rétegben - bármilyen vakolatra, betonra, fémfelületre. A rétegvastagság 0,3 és 0,8 mm között változik. A felhordáshoz használhatunk ecsetet, festőhengert, szórópisztolyt.

Mit is tud az épületek falán kialakuló féligáteresztő, rugalmas ThermoShield membrán:

 • Felületnövekedés: egy négyzetméter felület a bevonat hatására – a kilógó gömbök miatt - két- háromszorosára növekszik.
 • A golyók közötti köztes kötőanyag az egynegyedével tud duzzadni anélkül, hogy elválna az alaptól, ez épületen belül a páraszabályozás, penészgátlás miatt, épületen kívül a felületen megvalósuló nyári párolgási hőelvonás miatt fontos.
 • Falszárító hatás: A falból kb. 380 ml/óra/m² víz transzportálható aktívan, akár két irányba is, ha egy fal kívül és belül is le van festve. A falszárító képességet nagyban elősegíti a gömbök között kialakuló rendkívül sok mikrokapilláris. Mivel a bevonat mögötti falrétegek anyagában kialakult kapillárisok átmérője lényegesen nagyobb, mint a bevonatban kialakuló kapillárisoké, ezért a bevonat egyértelműen meghatározza a nedvesség útját. A kapillárisokban történő nedvességmozgás olyan sebességű, hogy a sókkal terhelt talajvízből nincs ideje a sóknak kiválni a vakolatban, hanem azok is jórészt a felszínre kerülnek. Itt a víz elpárolog, a kicsapódó sókat pedig a csapadék lemossa a falról.
 • A membrán sd értéke (száraz környezetben) 1,70 és (nedves környezetben) 0,01 között változik! A környezet függvényében a legideálisabban képes a nedvességszabályzásra.
 • Az ÉME engedélyben feltüntetett vizsgálatok eredményei szerint a tűzállóság B1. A bevonat teljesen fagyálló, fagyciklus vizsgálata eltérést nem mutatott a bevonat víztaszító képességében, tapadószilárdságában. A minták 1mm-es tüskén hajlíthatóak voltak, ami rendkívüli rugalmasságot, repedésáthidaló képességet eredményez, esztétikailag sokkal szebb látványképet ad. A kialakult bevonat UV- és időjárásálló.
 • Kipárolgás- és oldószermentes, VOC tartalom 5 g/l alatti – amely kb. 1/5-e a megengedettnek.
 • Szinte bármilyen alapra felhordható, vályog,fa, gipsz, mész, jól tapad sós és savas alapokon is.
ThermoShield® az energia-megtakarító rendszer!

A ThermoShield® segít a falaknak a nedvességet kívülre szállítani. A száraz falnak jelentősen magasabb a saját szigetelő ereje, mint az átnedvesedettnek. A golyók a hősugárzás 80-85%-t visszaverik, eloszlatják, nem engedik a felületen keresztül, így védve az épületet a felmelegedéstől, vagy télen a kihűléstől. Reflexiós fok: 0,41 – 0,722 mm/VIS/ hullámhossznál 86,2-89,2 %, 0,724-2,5 mm/NIR/ hullámhossznál 82,8-84,7%. A hővisszaverés jobb védelmet ad, mint a hagyományos szigetelés, mert az csak lassítani képes a hőáramot, de nem megtörni azt.

Magas külső hőmérsékletnél a ThermoShield® bevonat által felvett légnedvesség újra elpárolog. A házban, a tetőn, párolgás okozta hőcsökkenés jön létre. A napsugárzás visszaverődése és a párolgás okozta hőcsökkenés a forró hónapokban ingyenes „klímaberendezésként“ működik. A bevonat műemlékeknél kiválóan alkalmazható. Sok esetben ez az egyetlen lehetséges termék, amely biztosítani tudja a műemlékek hőszigetelését, azok homlokzati struktúrájának megváltoztatása nélkül.

A bevonatot beltéren alkalmazva a lakáson belül keletkező pára nagy részét is képes elnyelni, így kellemesebb a közérzet, valamint a bevonattal kezelt helyiségek falain nem képződik penész, mert nem lesz a felületen víz. Itt is van értelme a hősugarak visszaverésének, hiszen ezzel tudjuk csökkenteni a falakon át távozó fűtési meleg jelentős hányadát. Ebből is adódik a bevonat fűtésköltség csökkentő hatása. A falak belső felületén történő egyenletes hőelosztás, valamint a bevonat rétegében történő hővezetés javítja a komfortérzetet, és csökkenti a hőhidak hatását. Az elvégzett mérések akár 25%-os fűtési költség megtakarítást is igazoltak, de a klimatizációs költségek ennél nagyobb mértékben csökkennek.


 
Czinege logo
Czinege és Fiai Kft.
www.thermoshield.hu 
Thermomaster rendszer

Thermomaster rendszer felépítése

Thermomaster homlokzati hőszigetelő rendszer

A hőszigetelés fontossága ma már nem kérdőjelezhető meg. A lakók komfortérzetének javulása, vagy a keletkező gazdasági, épületfizikai, szerkezeti előnyök mellett az épületek energetikai követelményeit szabályozó 7/2006. (V.24.) TNM rendelet is jelentős szigorítást léptetett életbe. Azt a tényt sem szabad elfelejteni, hogy a homlokzati hőszigetelést több évtizedre kell tervezni: egyrészt várható a hazai előírások további szigorodása, közelítve az EU-s normacélokhoz, másrészt az energiaárak folyamatos növekedése is a nagyobb teljesítőképességű szigetelések alkalmazását indokolja. A jövő követelményeit kielégítő szigeteléssel a falazat U értékének 0,25 W/m²K alatt kell lennie!

A hőszigetelés vastagságát gazdasági meggondolásból is érdemes növelni, hiszen a hőszigetelő lemez vastagságának 2-3 cm-rel való növelése a hőszigetelésben 15-20%-ot is jelenthet, míg a teljes rendszer árának csak 3-4%-os növekedését eredményezi.

A Masterplast Kft. Thermomaster homlokzati hőszigetelő rendszere egy több rétegből álló, a külső falakra utólag felkerülő rendkívül jó hőszigetelő és esztétikus felületképző megoldás. Lényege, hogy a falazat külső oldalára ragasztással és esetenként kiegészítő mechanikus rögzítéssel Isomaster EPS H-80 homlokzati hőszigetelő anyagot rögzítünk, majd a felületét üvegszövet hálóval erősített ragasztó réteggel kérgesítjük. Az ilyen módon elkészített szilárd, jó hőszigetelő felületet készre kevert színvakolattal és a hozzá tartozó alapozóval vonjuk be. Víznek kitett felületen, lábazatoknál a hőszigetelés anyaga Isomaster XPS érdesített felületű extrudált polisztírollap.

A rögzítés módja a beépítési körülményektől, az alapfelület típusától és az épület magasságától függ:  lehet csak ragasztás, vagy ragasztás és mechanikai rögzítés együttesen alkalmazva. A rögzítésnek fel kell vennie a hőmozgásból, a szélszívásból és a rendszer önsúlyából adódó erőket. A rögzítés méretezéssel ellenőrizendő, számos szempont figyelembevételével:
 • ragasztási felület minősége,
 • az épület magassága (a környezeti magasságkülönbség is!),
 • a felület elhelyezkedése a homlokzaton belül (mezőben, homlokzat széleinél, -felső sarkainál)
A méretezéshez alkalmazástechnikai útmutatónk részletes iránymutatást ad:
 • mikor elég a ragasztás, van-e szükség mechanikai rögzítésre
 • dűbelek típusai, kiosztása, mérete, furatátmérő, rögzítési mélység.
Ismeretlen, vagy régi porózus falazóelemnél, illetve 16 m-nél magasabb épületeknél helyszíni dűbelkihúzó vizsgálat szükséges, melyet cégünk igény szerint elvégez partnerei részére.

Tűzvédelmi szempontból a 12 cm-es EPS vastagságú Thermomaster rendszer minősítése B-S1, d0, így II. tűzállósági fokozatú épületek esetén 11 szint magasságig alkalmazható. A Thermomaster A-02 rendszer jelenleg homogén EPS kialakítással 12 cm-es vastagsággal, Th 45 perces lángterjedési határértékkel rendelkezik.

A Thermomaster rendszerrel szigetelt homlokzat réteges falszerkezet, így páratechnikai ellenőrzése mindenképpen javasolt. Tömör falazatoknál a falazat páraáteresztő képessége közel azonos a rákerülő hőszigetelő rendszer páradiffúziós tulajdonságaival, ezekre az EPS rendszer korlátozás nélkül megépíthető. Azonban a modern vázkerámia  vagy pórusbeton falazatoknál télen a külső tér felé a hőszigetelést elérve lelassul a páravándorlás. Az előnytelen helyen fellépő párakicsapódás vastagabb (7-8 cm-es) hőszigeteléssel vagy fokozott belső oldali párazárással előzhető meg. 

 
Masterplast logo

Masterplast Kft.
www.masterplast.hu
Betonszerkezetek közötti tartós vízzáró tömítés
ADEKA ULTRA SEAL tömítő profillal


Napjainkban az építőipar egyik legnagyobb problémája a rendkívül sok csapadék és annak intenzitása. Sokkal nagyobb gondot kell fordítanunk az épületszerkezetek felületi vízzárására és a szerkezetek közötti tömítésre, dilatációkra.

Az új generációs, vízre duzzadó tömítésekkel szemben támasztott követelmények a tartós vízzárás mellett az alábbiak szerint fogalmazhatóak meg, melyeknek az ADEKA ULTRA SEAL japán gyártású tömítő anyagrendszer maradéktalanul eleget tud tenni:
 • könnyű kezelhetőség,
 • kis tömeg, ill. keresztmetszet,
 • egyszerű alkalmazás, magas beépítési kihozatal óránként,
 • csekély tévedési lehetőség a kivitelezés során,
 • ne kelljen hegeszteni,
 • vegyi hatásokkal szembeni ellenállás,
 • korlátlan számú duzzadás és zsugorodás, valamint közel hasonlóan lassított legyen a duzzadási és visszaszáradási ideje,
 • ne legyen maradandó alakváltozása, és ne oldódjon ki belőle semmi,
 • gumielasztikus legyen bármely állapotában
 • nyíró feszültségeket tudjon átvinni (különben folyadékként, pasztaként viselkedne), legyen környezetbarát,
 • bármely időjárásban beépíthető legyen,
 • működjön nyári és téli időjárás mellett is,
 • hosszú, legalább 100 éves legyen az élettartama.
A közelmúltban használt hagyományos, munkaigényes hézagtömítő és dilatációs szerkezetek nem képesek ezeknek a kritériumoknak megfelelni.

Az ADEKA termékcsalád téglalap, négyzet és kör keresztmetszetű, természetes gumi alapú, duzzadó tulajdonságú tömör profilokból, és duzzadó kittből áll.

A duzzadó profilok min. 100-200 térfogatszázalékban duzzadnak, ill. ennek megfelelő tapadó nyomást fejtenek ki a tömítendő felületekre.

Alkalmazási területek:

 • Mozgó vagy dilatációs hézagoknál, melyek hivatottak a hőmozgásból, talajmozgásból, dinamikus terhelésből, süllyedésből eredő mozgások felvételére, és a mozgásokkal egy időben a szerkezet vízterhelésnek is ki van téve.
 • A betonozási ütemeknél alaplemez és fal, valamint fal-fal szakasz közötti munkahézagoknál, csatlakozási hézagoknál. Mivel a két betonfelület csak tapadni tud egymáshoz és képtelen a cementkristály behatolni a már megkötött, vagy kötés közbeni betonszerkezetbe, ezen a határfelületen a víz akadálytalanul képes átszivárogni. Ezeken a munkahézag felületeken kell a víz útját tömíteni.
 • A falszerkezeteken keresztül menő csővezetékek beépítésénél vagy utólagos javításánál a duzzadó szalagok a csövekre rátekerve, és bebetonozva képesek a víz útját lezárni.
 
Tomito profil beepitese

Munkahézagok és szerkezeti fugák tömítő profiljainak a beépítése.
Nagy ábra: csatlakozás vagy átfedés vég a tömítő profillal;
1-2-3 részletrajzok: a profil végét kb. 5 cm-rel oldalt fedésbe kell hozni.


Az ADEKA termékcsalád olyan gyártmány, mely önszabályozó módon a duzzadásból következően mindig csak annyi erőt fejt ki, amellyel a víznyomásnak ellent tud tartani. Ez a víznyomás akár 150 méteres vízoszlopnak megfelelő nyomás is lehet (15 bar). A profilok duzzadása késleltetett, hogy a tömítő anyag ne a monolit beton kötővizével reagáljon azonnal, valamint ne roncsolja a kialakulás közbeni cementkristályokat.

Az ADEKA tömítő szalag alkalmazásánál nincs szükség külön megerősítésre a rögzítésnél, csupán ragasztani kell pl. a duzzadni képes kittel vagy ragasztóval. A kitt önállóan is használható, pl. csőpalástmenti tömítésnél vagy térbeli, ill. szabálytalan csomópontokban vagy változó keresztmetszetű résekben. Alkalmazásával szükségtelen a fugaprofilok összehegesztése a csatlakozási helyeken. Függőleges falak esetében célszerű a ragasztás mellett a betonszöges rögzítés kb. 50-70 cm-enként.Techno-Wato_H1

ADEKA ULTRA SEAL tömítő profil alkalmazása

Napjaink mélyépítési, és szerkezettömítési elvárásait ez a korszerű anyag nagy hatékonysággal és kis hibalehetőséggel tudja biztosítani.

Almássy Piroska, szakértő, ügyvezető

Techno-Wato logo 

Techno-Wato Kereskedőház Kft.
www.technowato.huHoesch Additiv fodem
Hoesch Additív födém szerkezeti kialakítása - ThyssenKrupp Építőelemek Kft.

 
ThyssenKrupp Építőelemek Kft. - Additív Födém


A ThyssenKrupp Építőelemek Kft. által forgalmazott termékek egyik speciális fajtája a Hoesch Additív födém. Nagy fesztávok gyors födéme, ami egyesíti a hagyományos acél és a vasbeton építmények előnyeit.

A tervezők manapság különösen kedvelik teherhordó födémlemezként a trapézprofilokat. Ez lehetővé teszi a teljes födémkonstrukció acélszerkezetek építésére jellemző gyors szerelését anélkül, hogy a betonozás alatt  az építést zavaró alátámasztó állványzatra szükség lenne. Az így létrejövő nagy fesztávokkal a teljes szerkezet igen gazdaságossá válik.

Formailag a tetőelem a Hoesch TRP 200 profillal megegyező keresztmetszetű. A tényleges 205 mm profilmagasság jelentős hajlítási határteherbírást eredményez, és lehetőség van betonozás közben 5,5 m fesztávig közbenső megtámasztás nélküli áthidalásra.

A vasbetonlemez kialakításával alulbordás födémnek megfelelő szerkezetet kapunk. 
 ThyssenKrupp_H1
A magas gerinc statikailag jelentős, hasznos szerkezeti magasságot ad, amivel kis vasalási hányad érhető el.

A Hoesch Additív födém ca. 5 kN/m² hasznos terhelésig gyakorlatilag nyírási vasalást nem igényel. A födém és a tartó kapcsolata egy speciális, egyedi fektetéssel, „befüggesztéssel” jön létre. A Hoesch Additív födém egy tömör négyszög-keresztmetszetű rúdra fekszik, ami a teherhordás irányára merőleges tartó felső övére van hegesztve, oldalirányban konzolosan kilógatva. Ezen konzolok hívatottak a lemezek befüggesztését biztosítani és viselik a betonozás közbeni terheket. A TRP 200 profilok  tartószerkezeti síkba vannak süllyesztve, mivel a már említett konzolokon fekszenek fel. A tartó felső övén a hegesztett acéldübelek  problémamentesen elhelyezhetők, a befüggesztett lemezek  ezt nem akadályozzák. Az acélrudak ferdén  is felhegeszthetők, lehetővé téve olyan födémgeometria kialakítását, ahol a teherhordás, valamint a tartószerkezet tengelyének szöge a derékszögtől eltér. Ezek az acél dübelek együttdolgozást biztosítanak a vasbeton lemezzel.

A klasszikus vasbeton építészetben megvalósuló parkolóházak, valamint a többszintes épületek pl. vásárcsarnokok, irodaházak, középületek kivitelezése különösen előnyös felhasználási területet biztosít a Hoesch Additív födém számára. Összehasonlítva a monolit vasbeton födémmel, a gyors, jellegzetesen könnyűszerkezetes építési mód mellett, kis szerkezeti magasság adódik, jelentős súlymegtakarítást lehet elérni. A beton mennyisége ca. 60% az azonosan megfelelő vasbeton szerkezethez képest.

A parkolóházak építésénél különösen kedvező, hogy a betonozás alatti közbenső megtámasztás elhagyása rendkívül kedvezően hat a betonrepedések kialakulásának csökkentésére. Előnye továbbá, hogy szerelése daruzást nem igényel, a profilból adódó hosszanti bordák a szükséges installációk elhelyezésére kitűnően alkalmasak.

Méretezését két állapotban kell elvégezni. Az első a betonozás közbeni állapot. Ekkor a lemez (mint zsaluzat) (TRP 200) viseli a fellépő terheket közbenső megtámasztás nélkül. A második az üzemi állapot, ahol az igénybevételeknek megfelelően méretezett vasalással kialakított monolit födém veszi át döntően a teherhordó szerepet. Valójában a két teherhordó szerkezet hajlítási teherbírása egyszerűen összeadódik. (A profillemez teherbírása teljes mértékben kimerül, a maradék  igénybevétel a vasbetonlemezt terheli)

A Hoesch Additív födém tartozékai a négyszög keresztmetszetű acélkonzolok, a műanyag profillezáró sapka  amit 10°-os szögben kell a profilvégekre helyezni, megakadályozva a beton kifolyását, és a „z” tömitőprofil.

A fentieket összegezve a ThyssenKrupp Építőelemek Kft. termékpalettáján a Hoesch Additív födém a mai kor magas elvárásainak megfelelő termék mely biztosítja korszerű épületek  gyors, igényes és minden szempontból gazdaságos kivitelezését.
 
ThyssenKrupp Logo

ThyssenKrupp Építőelemek Kft.
www.tk-hoesch.hu

Biztonságos  lapostető polisztirol hőszigeteléssel


Lapostető tervezésekor a rétegrend kialakításánál az építésztervezőknek több szempontot is figyelembe kell venni. Ilyen például a használat módja (üzemszerűen járható vagy nem járható tető), illetve a tetőket érő hatások (nedvesség-, hő-, mechanikai, vagy egyéb hatás). Kiemelten fontos a tetők tűzbiztonsága is, hiszen a fejünk felett levő szerkezetek mindig is több veszélyforrást jelentenek.

Tűzvédelmi követelmények

Mint a legtöbb építőanyaggal és épületszerkezettel szemben, természetesen a lapostetők hő- és vízszigetelő anyagaival szemben is lehetnek tűzrendészeti követelmények is. Ezeket a 9/2008 (II.22.) ÖTM rendelet (OTSZ) 5. része (Építmények tűzvédelmi követelményei - Építmények tűzvédelme) adott pontjai tartalmazzák. Fontos tudni, hogy bizonyos szerkezeti kialakítások esetén nincs tűzvédelmi osztály követelmény a szigetelőanyagokkal szemben, így például:

„A 60 kg/m²-nél nagyobb tömegű födémek azon csapadékvíz elleni szigeteléseire és lapostető hőszigetelésekre, amelyeket „tetőfödém tartószerkezetei”-nek megfelelő tűzállósági határértékkel rendelkező zárófödémek felett alkalmaznak, vagy amelyek legalább 5cm vastag A1-A2 anyagú kéreggel borítottak, mely kéreg a tetőszigetelés minden pontján biztosítja a védelmet, nincs tűzvédelmi osztály követelmény.” (kavicsterhelésű tetők, zöldtetők, terasztetők). (OTSZ 1/4 fejezet 4.8.14.1. pontja)

A 60 kg/m²-nél nem nagyobb tömegű, térelhatároló elemeket is tartalmazó tetőfödém szerkezetek (trapézlemezes födémek, szendvicspanelek) anyagairól 4.8.14.4. pont ad előírásokat:
 • Az I.-II. tűzállósági fokozatú építmények esetében a hőszigetelés A1 vagy A2 anyagú legyen, a csapadékvíz elleni szigetelés A1; A2; B; C; D vagy E osztályú lehet, azonban a tetőszigetelési rendszer legalább Broof(t1) legyen,
 • A III-V. tűzállósági fokozatú építmények esetén a hőszigetelés és a vízszigetelés anyaga A1; A2; B; C; D vagy E osztályú lehet.
A komplett szerkezettel, mint tetőfödémek térelhatároló szerkezeteivel szemben az OTSZ 1/4 fejezet 1.-7.  táblázatokban a „Szakipari szerkezetek” között találunk követelményértékeket az épület tűzállósági fokozatának  és szintszámának függvényében!

Trapézlemezes födémszerkezettel leggyakrabban a csarnoképületek esetében találkozunk. Nézzük meg, hogy az OTSZ az egyszintes csarnoképületekre vonatkozó 7. táblázata milyen követelményt ír elő a tűzszakasz tűzállósági fokozatának függvényében a tetőfödémek térelhatároló szerkezeteire:


I.   Tűzállósági fokozat A1 EI 15
II.  Tűzállósági fokozat A2 EI 15
III. Tűzállósági fokozat C EI 15
IV. Tűzállósági fokozat D -
V.  Tűzállósági fokozat E -

A táblázat magyarázata:

A követelmények első betűje a komplett szerkezet tűzvédelmi osztályba sorolását jelenti, melyet az MSZ EN 13501-2/2008 szabvány szerint kell elvégezni (SBI teszt)!

A második betű: E – integritás
Az épületszerkezetnek egy elválasztó funkcióval rendelkező olyan képessége, hogy a tűznek az egyik oldalán történő kitéttel ellenáll anélkül, hogy a tűz a lángok vagy forró gázok átjutása következtében átterjedne a másik oldalra, s azok vagy a ki nem tett felületen vagy a felülettel szomszédos bármely anyagon gyulladást okozhatnának.

A trapézlemezes födémek tűzállósági vizsgálatát szabályozó MSZ EN 1363-1:2000 szerint az integritás az adott időtartam alatt megfelelő, ha:
 • a tűzmentesített oldalra elhelyezett vattalap nem gyullad meg;
 • a tetőszerkezeten nem keletkezik adott méretű rés;
 • nincs tartós lángolás a tűznek nem kitett oldalon.
A harmadik: I – hőszigetelés
Az épületszerkezetnek azon képessége, hogy ellenáll a csak egyik oldalon bekövetkező tűzkitétnek anélkül, hogy szignifikáns hőátadás eredményeként a tűz átjutása bekövetkezne a kitett felületről a ki nem tett felületre.
Az MSZ EN 1363-1:2000 szerint, a hőszigetelés az adott időtartam alatt megfelelő, ha:
 • a tűzmentett felületen az átlaghőmérséklet a kezdeti átlaghőmérsékletet legfeljebb 140 ºC fokkal haladja meg;
 • a tűzmentett oldalon bármely helyen a felületi hőmérséklet a kezdeti átlaghőmérsékletet legfeljebb 180 °C-al haladhatja meg.
És a szám:
15 – vizsgálati időtartam percben kifejezve.


A tűzvizsgálat és eredménye

Az Austrotherm Kft. az ÉMI Kft. szentendrei tűzvizsgálati laboratóriumában az 1. számú keresztmetszeti ábrán látható trapézlemezes födémszerkezetet vizsgáltatta meg:


Austrotherm_1

1. sz. ábra: a vizsgált trapézlemezes födémszerkezet


A 2. számú fénykép felülnézetből mutatja a tetőt a vizsgálat kezdetekor. A tetőfelületre helyezett acélsúlyok a 80 kg/m²-es hóterhelés mértékét biztosítják.

Austrotherm_H1

2. sz. fénykép: a tető felülnézete a vizsgálat kezdetekor


A 3. számú fénykép a tűzmentesített oldalra helyezett vattalapot és a felületi hőmérséklet mérőt mutatja. A tetőszerkezetet alulról több mint 700 ºC hőmérsékletű tűzhatásnak tették ki 22 percen keresztül.
 
Austrotherm_H1

3. sz. fénykép: a tűzmentesített oldalra helyezett vattalap és a felületi hőmérséklet mérő


A 4. számú fényképen a tetőt láthatjuk a vizsgálat 22. percében. A tetőszerkezeten a trapézlemez behajlásán kívül semmifajta tönkremenetel vagy átégés nem történt a vizsgálat alatt. A tűznek nem kitett oldalon a felületi hőmérséklet mérők 0 ºC (azaz semmilyen mértékű!) hőmérséklet emelkedést nem mértek.

Austrotherm_H3

4. sz. fénykép: tető felülnézet a vizsgálat 22. percében
 

A vizsgálatok alapján az adott trapézlemezes tetőszerkezet a keresztmetszeti rajzon látható rétegrendi kialakítással legfeljebb 6,0 m fesztávolság esetén REI 15 tűzállósági határértékkel rendelkezik. A komplett szerkezet tűzvédelmi osztálya B-s2, d0.

Fentiek alapján a B REI 15 besorolással rendelkező trapézlemezes tetőszerkezet a III-V. tűzállósági fokozatú csarnoképületekben használható térelhatároló szerkezetként.

Nagyon lényeges hangsúlyozni, hogy a fenti rétegrendben az egyes rétegek nem cserélhetők ki, azaz a vizsgálati eredmény csak a konkrét anyagokra vonatkozik, így más trapézlemez, vagy más hőszigetelőanyag alkalmazása esetén új tűzvizsgálati eljárással kell a szerkezet besorolását meghatározni!

Amikor hátrányos a nem éghető anyag

Az ismertetett „vegyes”, ásványgyapot és polisztirolhab hőszigetelés kombinálásával kialakított rétegrend több előnnyel is rendelkezik a csak kőzetgyapot hőszigetelésű trapézlemezes födémhez képest. A polisztirolhab hőszigeteléssel készülő tetőszerkezet kisebb bekerülési költséget jelent, ezáltal gazdaságosabb létesítményt eredményez. Az AUSTROTHERM AT-N100 expandált polisztirolhab ásványgyapotnál jobb nyomószilárdsági mutatója biztosítja, hogy a vízszigetelés aljzataként is működő hőszigetelő táblákat sem a kivitelezés, sem a tetőkarbantartás során nem tapossák, nem gyúrják szét.

A polisztirolhab könnyebb súlya is előnyt jelent. Az általános szerkezeti acél teherbíró képessége 600 ºC-on csak harmada a szobahőmérsékleten mért értéknek, Nem mindegy tehát, hogy a szilárdságát vesztő tartószerkezet mekkora terhelésnek van kitéve. Míg a vegyes rendszer esetében a hőszigetelés súlya négyzetméterenként mindössze 10 kg, addig a csak kőzetgyapottal készült hőszigetelés majdnem háromszoros terhelést (28 kg/m²) jelent (volt olyan tűzvizsgálat, ahol az általunk is vizsgált trapézlemez 20 cm kőzetgyapot hőszigeteléssel, 80 kg/m² hóteher mellett beszakadt már abban az időpontban, amikor a polisztirolhabos szerkezet még ép volt!).

Egyértelmű tehát, hogy a vegyes rendszer gazdasági előnyei mellett tűzvédelmi szempontból is jobb, mint az egynemű hőszigeteléssel készülő tető.
 
Austrotherm logo

Austrotherm Kft.
www.austrotherm.huOptigreen

Optigreen extenzív zöldtető, extenzív ültetőközeggel, típus EMinden zöldtetőhöz a megfelelő
tető-ültetőközeget válasszuk!
 
Mióta a zöldtető gazdaságilag fontos ágként szerepel, az ültetőközeg középpontba került. A tető-ültetőközeg nemcsak az anyag- és bérköltség szempontjából jelentős tétel, hanem ez a tető fő terhe, és rajta múlik a zöldesítés sikere is.

Termőföld vagy mesterséges tető-ültetőközeg?

Van, aki a mesterséges, szélsőséges helyszínekre kifejlesztett, évtizedek óta bevált tető-ültetőközeg helyett a termőföld használata mellett dönt. Pedig a gyakorlati tapasztalat azt bizonyítja, hogy a helyben kitermelt föld csak nagyon kivételes esetben használható a tetőre.
A következő tényezők szólnak a termőföld használata ellen:
 • Súly: a termőföld súlya kb. 2.000 kg/m³, majdnem a duplája, mint a speciális tető-ültetőközegé
 • Nem kívánt idegen növényzet: a termőfölddel együtt újrafejlődni képes gyökér- és rizómadarabok, magok kerülnek a tetőre, amelyek később csak fokozott ápolással, pluszköltséggel távolíthatók el
 • Vízáteresztő képesség: különösen az agyagosabb föld nem felel meg a zöldtetők-irányelvének, az eredmény pangóvíz és a vegetáció egyenetlen vízellátása lesz
 • Karbonátok: vízben oldódó karbonátok lerakódása a vízelvezető berendezéseken, ami eltömődést okoz és megakadályozza a vízelfolyást 
 • Logisztika: a helyi termőföldek nem fújhatók, emiatt a hagyományos effektív módszer, a “tetőre-fúvás”, nem lehetséges.
A tető-ültetőközeg követelményei:

A jó ültetőközegnek ára van, mert minőségi, bevizsgált és idegen anyagtól mentes. A következő tulajdonságoknak tesz eleget:
 • Alacsony súly vízzel telített állapotban
 • Jól fújható
 • Tartósan jó minőségű, a zöldtető-irányelvének megfelelően
 • Magas vízkapacitással rendelkezik
 • Alacsony a só- és karbonáttartalma
 • Megfelelő a drénképessége 
 • Elegendő levegőpórus-volumennel rendelkezik
 • Harmonikus a szűrővonal/szemcseméret elosztása

 Optigreen_H2
 
Optigreen gyep-ültetőközeg típus R

Alkalmazási területek:

A zöldesítés „szíve” a növény-hordozóréteg. Nagyon fontos, hogy a tető-ültetőközeg feleljen meg a kiválasztott növények igényeinek – enélkül a tartós, maradandó zöldesítési siker nem biztosított.

A leggyakoribb tető-ültetőközeg fajták:
 • Intenzív ültetőközeg
Vegetáció-hordozóréteg intenzív zöldtetőkhöz, széleskörű vegetáció alkalmazási lehetőségekkel, pl. évelők és fafélék. A rétegvastagság függ a tervezéstől és a növényzet kiválasztásától, de normál esetben ne legyen több 30-40 cm-nél. Ennél vastagabb ültetőközeg-rétegeknél - annak érdekében, hogy elkerüljük a szerves anyag anaerob lebontását - az intenzív ültetőközeg alá egy altalaj-réteg (ld. lejjebb: altalaj) kerül.
 • Gyep ültetőközeg
Használata intenzív zöldtetőkhöz ajánlott, ápolt és járható gyepfelületekhez. Magasfokú lépésállósággal rendelkezik.
 • Extenzív többrétegű ültetőközeg
Vegetáció-hordozóréteg extenzív zöldtetőkhöz többrétegű felépítéssel (azaz drenázzsal) és magasabb fokú növényzet sokféleséggel. Ferde tetőkhöz (kb. 5° tetőlejtéstől) is használható. Nagyobb arányban tartalmaz szerves anyagot és magasabb a vízkapacitása, mint az extenzív-egyrétegű ültetőközegé.
 • Extenzív egyrétegű ültetőközeg
Extenzív zöldtetőkhöz csökkentett növényzet féleséggel (a növénytelepítésnél gyakori a hidrovetéses eljárás alkalmazása). Főként ásványi összetevőkkel, jól kombinált drén- és vegetáció-hordozóréteg, jó szemcse-illesztéssel.
 • Altalaj
Nagyobb vastagságú intenzív zöldtetőknél az altalaj feltöltőrétegként kerül az intenzív ültetőközeg alá. Ezzel nagyobb lesz a gyökértér és az állószilárdság, megnő a víztárolási képesség, anélkül, hogy pangóvíz képződne. Az altalajnak alacsony a szerves anyag tartalma.
 

Dr. Gunter Mann 
Dittrich Anka


 Optigreen logo

Optigrün international AG, Magyarországi Képviselete
www.optigreen.hu
A vízelvezetés fontossága


Burkolt felületek vízelvezetésének megoldása nagyon fontos feladat. A vízelvezetés megtervezése az alábbi szempontrendszerek összehangolása folyamán alakul ki.

KIALAKÍTÁS (Pontszerű vs. Vonalmenti)

ACO

Elsődlegesen tisztázni kell, hogy pontszerű, vagy vonalmenti vízelvezetést érdemes alkalmazni. Pontszerű vízelvezetés esetén a burkolt felületet négy lejtésirányban kell kialakítani. A vonalmenti vízelvezetés esetén maximum két lejtésirány kialakítása szükséges csak. Tapasztalatból tudjuk, hogy több lejtésirány kialakítása esetén nő a kivitelezés költsége, és a tömörítési nehézségek később kellemetlenséget okozhatnak. További költségnövelő tényező a pontszerű vízelvezetés esetén a mélyebb földmunka, illetve a felszín alatti csövezés költségei. Épületszerkezetek esetében (teraszok, erkélyek, többszintes teremgarázsok, stb.) nem csak költségszempont a mély felszín alatti munka, hanem a szűk rétegrendeknek köszönhetően alapvető feladat, hogy minél alacsonyabb rétegrendbe tudjuk elhelyezni a vízelvezető rendszert. A folyóka esetében nyitott gerincű rendszerről van szó, és ezáltal a folyókarendszert egyszerűbb tisztítani, mint a víznyelőket.

RÉTEGREND:

Mélyépítésben ritkán szempont, főként épületek vízelvezetésekor téma a rétegrend. Egyik esetben a födémben nincs technológiai vízszigetelés. A másik esetben pedig egy vagy több technológiai vízszigetelés van a födémben. Ekkor a padlóösszefolyó felső része, illetve a folyóka test a technológiai szigetelés fölött helyezkedik el. A szigeteléshez az összefolyó egység csatlakozik ragasztó, vagy szorító szigetelő karimával. Gyakran kérdésként merül fel, ha egy folyókának nincs fenékesése, akkor hogyan folyik ki belőle a víz. A folyókába kerülő víz szintje el kezd emelkedni a folyókatestben, majd a csőkivezetésnél (a víz ismeri a fizikát) a könnyebb ellenállás irányába megindul az áramlás. Ettől kezdve egy szívó hatás alakul ki, mely biztosítja a víz áramlását vízszintes folyásfenék esetében is.

Horganyzott acélból, vagy rozsdamentes acélból készül perforált oldalkialakítással a Profiline típusú speciális folyóka család. Ezek olyan teraszok, erkélyek vízelvezetésére alkalmas vízelvezető rendszerek, ahol a terasz burkolata vízáteresztő, így a lehullott csapadék egy része a felszínen áramlik, de egy jelentős része a vízszigetelésen folyik. Két struktúra létezik:

 1. Az egyikben a felületet és a vízszigetelést is a folyóka felé lejtetjük, így a folyókába a felső rácson és a perforált oldalon keresztül is bejut a víz. A folyóka pedig egy födémátvezetésen keresztül juttatja a vizet a lefolyó rendszerbe.
 2. A másik esetben a felszínről a folyókába jutó vizet a perforációkon keresztül a vízszigetelésre engedjük. A vízszigetelés van pontra lejtve, ahol szintén egy födémátvezetésen keresztül juttatjuk a vizet a lefolyó rendszerbe.

TERHELÉSI OSZTÁLY:

Következő feladat a terhelési osztály tisztázása. Az alábbi terhelési osztályokat különböztetjük meg épületen kívül, az MSZ EN 1433 szerint: A15, B125, C250, D400, E600, F900. A terhelési osztályok értelmezése alapvetően jelenti a folyóka, rács, és a beépítési környezet együttes állapotát. Rácsok készülhetnek öntöttvasból, horganyzott acélból, rozsdamentes acélból, és kompozitból.

KIALAKÍTÁS:

Folyókák kialakításánál megkülönböztetünk három fő családot:
 1. Az egyrészes folyókák (Monoblock) esetében a folyókatest és a rács egy egységet alkot. Utak keresztirányú vízelvezetésére, extrém nagy terhelésre minden esetben a Monoblock rendszert érdemes alkalmazni. A színesfém gyűjtőknek sem kínálunk kísértést a rácsokkal.
 2. A kétrészes folyókák a klasszikus vonalmenti vízelvezetők, folyókatestből és rácsból állnak. Különböző mélységűek és lejtéskialakításúak lehetnek. Épületek járható tető felületeinél, teraszoknál, erkélyeknél a vízszigetelés felett jellemzően csak 10-15 cm áll rendelkezésre a vízelvezető rendszer részére. Ezen okok miatt jellemzően épületszerkezetek vízelvezetésére lejtés (fenékesés) nélküli, alacsony beépítési magasságú folyókákat kell beépíteni. Ezek jellemző beépítési magasságai 6-8-10-12 cm. A vízelvezetési biztonságot növeli, ha a folyóka szélességét nagyobbra vesszük. Tipikus folyókaszélességek a 100, 150, 200 és 300 mm.
 3. A résfolyókák előnye, hogy a felszínen nem jelenik meg a rács, hanem csak egy általában 20mm széles rés. Építészeti szempontból kínál esztétikus, rejtett műszaki megoldást. Az egyrészes és résfolyókák esetében a tisztíthatóság tisztító aknák segítségével történik. Jellemzően térburkolattal, terméskővel burkolt felületek vízelvezetésére alkalmazzák. A rendszer gyakorlatilag ugyanolyan, mint a kétrészes folyókák, hisz folyókatest és réskeretből állnak. A folyókatest lehet 100 és 150 mm szélességű standard, vagy alacsonybeépítési magasságú Multi V típusú folyóka lejtéssel, vagy lejtés nélküli változatban. A réskeret magassága típustól függően 105-108 mm, készülhet horganyzott vagy rozsdamentes acélból.

ALAPANYAG:

Kültéri folyókák esetében a leggyakrabban alkalmazott a polimerbetonból készült folyókarendszer. A polimerbeton kötőanyaga nem cement, hanem műgyanta, így olyan anyagot kapunk, amely tökéletesen egyesíti a beton és a műanyag minden előnyös tulajdonságát. Nagyon jó fizikai-szilárdsági tulajdonságai mellett tökéletesen ellenáll a sós lé maró támadásainak, illetve a fagyveszélynek is. A polimerbeton egyik leglényegesebb fizikai tulajdonsága, hogy szerkezete nem vízfelvevő. Ez az egyik alapfeltétele, hogy víztömör vízelvezető rendszert alakíthassunk ki. A folyókák egymáshoz csatlakozásánál tömítő horony van a folyókatestekben. Ezeket műgyanta bázisú tömítő anyaggal kitömítve tökéletesen vízzáró folyókarendszert alakíthatunk ki. Épületszerkezetek esetében ez alapvető fontosságú feladat. Ne engedjük, hogy olyan folyókára váltsa ki a kivitelező a vízelvezető rendszert, amely nem tehető teljesen víztömörré.

LEJTÉS:

Folyókák alkalmazása esetén feltétlenül említést kell tenni a folyókák lejtésének kialakításáról. Alapvetően négy lejtési viszonyt különböztetünk meg. Az egyik lehetőség szerint a terep esésével együtt van lehetőség a folyóka lejtésének kialakítására. Ebben az esetben terepesésről beszélhetünk. Ha a rétegrend korlátozott, akkor alacsony beépítésű folyókákat alkalmazunk, lejtés nélkül. Ha van lehetőségünk mélyebb folyókaelemek alkalmazására, akkor van mód a folyóka fenekének lejtésére. Egyik lehetőség a lépcsős fenékesés, amikor több méteres szakaszokat 5 cm fenékszint különbséggel szerelünk egymásután, és ezek az 5 cm-es lépcsők biztosítják a lejtést a kivezetésig. A legideálisabb megoldás természetesen a beépített fenékesés, mely polimerbeton folyókák esetében 0,5%-ot jelent. Ebben az esetben a folyókák sorszámozottak.

ACO Logo
 
ACO Magyarország Bt.
www.aco.huHelopal

Helopal Classic ablakkönyöklő


Helopal beltéri és kültéri öntöttmárvány ablakkönyöklő
és beépítése

A Helopal beltéri és kültéri ablakpárkány külső megjelenésében és fizikai tulajdonságaiban egyaránt a legjobb minőséget képviseli. A gyártó úgy kísérletezte ki a termék anyagát, hogy az felvehesse a versenyt a legpazarabb természetes kövekkel, a gránittal és a márvánnyal is, kinézetre és tartósságra egyaránt. Finom márványlisztet használt fel a keverék legfontosabb összetevőjeként. Arra azonban vigyázott a technológia során, hogy ezen az anyagon ne legyenek olyan lyukak, vagy apró, szemmel szinte nem is érzékelhető repedések, mint amilyeneket a természetes köveken mindig megtalálhatunk.

A Helopal felülete, szemben a természetes kövekkel, nem porózus. Így a nedvesség nem juthat be a párkány anyagába, és nem tehet kárt benne. Ennek a pórusmentesre kialakított felületnek legfőbb előnye a teljes fagymentesség, de további jutalma a gondozásmentesség és a könnyű tisztántarthatóság is. A Helopal ablakkönyöklő tehát egy speciálisan feldolgozott természetes kő, amelyet aztán tetszés szerinti mintázattal, színnel lehet ellátni, és végső formája is pontosan szabályozható. Ennek köszönhetően jöhetett létre az a praktikus forma is, amelyet természetes kövekből nem lehet előállítani, s ez a profilos ablakkönyöklő.

A Helopal ablakpárkányokat a gyár a megrendelő által megadott méretekre konfekcionálva szállítja az építkezésre, így a helyszínen már nem kell alakítani rajta. Ha mégis szükségessé válik a helyszíni megmunkálás, az kézi szerszámok segítségével könnyen elvégezhető. A Helopal anyaga fúrható, csiszolható, kővágó koronggal felszerelt flex segítségével pedig szabadon méretre vágható.

A terméket a szállítás, tárolás és beszerelés időszakára a gyár öntapadó védőfóliával látja el. Beépítés előtt nem kell a fóliát eltávolítani, mert az a beépítés során is védi a párkányt a sérülésektől. Elegendő a homlokzati munkálatok befejezése után eltávolítani a védőfóliát, közvetlenül a szilikonos kihúzás előtt. Arra azonban vigyázni kell, hogy két-három hónapnál tovább semmiképpen se maradjon fent a fólia, mert az erős napsütés hatására a tapadást biztosító ragasztóanyag túlzottan odaragadhat a párkány felületére, és megnehezítheti annak eltávolítását.

Helopal ablakpárkány beépítési tanácsok

A beépítés készre vakolt kávára történik, amelyet portalanítottunk, nedvességmentesítettünk. Közvetlenül a hőszigetelő anyagra való felragasztást nem javasoljuk. A szigetelőanyagra is kerüljön vakolt káva.  A biztonságos rögzítés érdekében a párkányt helyezzük be a párkányfogadóba, még fa ablakok esetében is.

A rögzítés, beépítés történhet

a./ Rögzítőfülek segítségével
 • híg habarcságyba,
 • vagy a megkötött habarcsba vágott lyukakba, ragasztással.

A rögzítőfüleket és csavarokat a gyártó szállítja, a párkányok alsó felületén a felcsavarozáshoz szükséges lyukak is a gyártás során kialakításra kerülnek.

b./ Ragasztással
 • PUR ragasztóval
 • vagy építőiparban használatos szilikon-tartalmú ragasztóval.
Kültérben, a párkány pontos beszintezése, valamint a megfelelő vízelvezetés érdekében a legalább 5%-os lejtés biztosítása feltétlenül szükséges. A párkány helyzetét vékony parafa-szeletkékkel lehet módosítani, emelhetjük vele a párkányt ott, ahol szükséges. A parafa-szeletkék a szintezésen túl nagymértékben javítják a ragasztóanyag kötését is, mert távtartóként megakadályozzák, hogy a párkány súlya alatt a ragasztó “megszökjön” a káva felületéről.

Az ablakpárkány kinyúlása a homlokzati fal síkja elé
 • classic típus esetén legalább 3,5 cm,
 • exclusív esetén legalább 4 cm legyen.
Kültérben javasolt a PVC oldalsó élzáró profil használata, amely a párkány dilatációját is megoldja. Az élzáró mellett sziloplaszt kihúzás nem szükséges.

Az oldalsó élzáró profil nekiengedhető az oldalsó kávának, illetve az élzáró felületére ráengedhetjük a vakolatot.

A párkány az oldalsó kávába is benyúlhat, élzáró nélküli szerelés esetén a javasolt minimális benyúlási mélység 3-3 cm. Élzáró használata esetén a benyúlás csak az élzáró vastagságáig érjen.

Ha a homlokzati falra téglaburkolat kerül fel, a párkányt nekiengedhetjük az oldalsó kávának. Élzáró használata esetén az élzáró és a tégla közé nem szükséges dilatációs hézagot képezni, a dilatációt az élzáró biztosítja. Élzáró nélküli szerelés esetén méterenként 5mm-es dilatációs hézagot kell képezni a párkány és a tégla között. A hézagot szilikonnal kell tömíteni.

Ragasztás után már csak az utolsó simítás van hátra: szilikonnal kihúzzuk a párkány oldalsó széleit, ahol a kávával, illetve a nyílászáró profillal találkozik. Színtelen, vagy fehér szilikon való a fehér ablakpárkányhoz, a többihez pedig színtelen, vagy a párkánnyal azonos színű.  Ügyelni kell arra, hogy a kihúzást követően a szilikont, ameddig meg nem szárad, ne érje por, vagy más szennyeződés, mert az beleragadhat a tömítőanyagba.

Marmorit_H1

A PVC oldalsó élzáró profil a párkány dilatációját is megoldja

A Helopal ablakpárkány anyagának hőszigetelési tulajdonsága rendkívül jó. A megfelelő tömítést a ragasztóanyag és az utómunkálatoknál használt sziloplaszt biztosítja.

A Helopal teljesen gondozásmentes, beszerelését követően, a védőfólia eltávolítása után semmiféle kezelést, karbantartást nem igényel. Tisztítása rendkívül egyszerű, nedves ronggyal könnyedén tisztára törölhető.

Anyagtulajdonságok
 • Nyomószilárdság:  104 N/mm²
 • Hajlítószilárdság: 22,5 N/mm²
 • Hőmérséklettűrés: -40 °C-tól +80 °C-ig
 • Hővezetési tényező: 0,373 W/mK
 • Vízfelvevő képesség: 0,2 súlyszázalék alatt
 • Sűrűség: 2018 kg/m³
Méretek
Hosszúság: 360 cm-ig
Szélesség: 60 cm-ig
Vastagság:
 • Classic 2 cm
 • Exclusív 1,7 cm
 • Puritamo 1,7 cm
Profilmélység:
 • Exclusív 3,2 cm
 • Puritamo 2,5 cm
  Helopal logo
 
Marmorit Kft.
www.helopal.huPerfekt

Lehr Perfekt falazatba építhető, hőszigetelt redőnytok rendszerek
Atenád Kft.


PERFEKT hőszigetelt redőnytokok
 
 
Az építkezés közben beépített redőnytok lényegesen esztétikusabb, energiatakarékosabb, egyben olcsóbb megoldást jelent, mint az utólag felszerelt. Ezért már a tervezéskor célszerű előre biztosítani a redőny beépítésének a lehetőségét - még abban az esetben is, ha maga a redőnypalást csak a későbbiekben kerül be a redőnytokba.

Az Atenád Árnyékolástechnikai Kft. által képviselt német PERFEKT redőnytok rendszer költségkímélő, könnyen szerelhető, magas műszaki tartalommal rendelkezik:
 • A nyílászáró feletti teljes falvastagságot kitölti, így szükségtelenné válik az áthidaló elemek beépítése
 • A tokok 24, 30, 36 cm vastagsági, és 25, 29 cm magassági méretben állnak rendelkezésre, de vastagsági méretük további hőszigetelő anyag beépítésével növelhető, alkalmazkodva az adott falszerkezethez
 • kiváló hő- és hangszigetelés, maximális energiamegtakarítás jellemzi, akár passzívházba is beépíthető. A toktest és a tokvég keményhab anyagának köszönhetően a jó stabilitás és az alacsony ár mellett hőhídmentes csomópont jön létre, amely megfelel a német EnEv szigorú előírásainak is: UWB=0,05 W/(m²K). 
További előny a tokrendszer 80 mm-es külső szerelőnyílása:
 • a nyílászárók statikailag megfelelően rögzíthetők a redőnytokhoz 
 • a tok alsó profilja tökéletes pozíciót ad a nyílászárók beépítésekor
 • a tok belső oldalai elvakolhatók, a szerkezet belülről teljesen zárt, ezáltal maximális hőszigetelés valósul meg
 • a szerelőfedél akkor is felszerelhető, ha nem kerül szerkezet a redőnytokba, de ráér a készre szereléskor is, mivel a nyílások az épület homlokzatán nem okoznak esztétikai problémát.
Fontos azonban, hogy a különböző épülettípusokhoz a megfelelő termékcsaládot válasszuk, mivel az épület szerkezetének nem megfelelő redőnyrendszer alkalmazása jelentős többletmunkát és elégtelen beépítési stabilitást eredményezhet!

PERFEKT ST 200 RG – áthidaló helyére építhető redőnytok rendszer

Klasszikus - tégla - építési mód áthidalót helyettesíthető építőeleme. Ott célszerű alkalmazni, ahol a födém betonozása a falazat elkészülte után történik. A redőnytokot a falazás során kell elhelyezni, 12-12 cm felfekvéssel, fölötte 20-22 cm betonréteg hozható létre. A redőnytok nem teherviselő szerkezet, bent maradó zsaluzat, ezért a födém vagy a koszorú betonozása során alá kell támasztani. Megfelelő rögzítését a felfekvéseknél habarcságy, a tok tetejében kialakított nútokban a befolyó beton biztosítja.

PERFEKT AE 200 RG – nyílászáróra szerelt redőnytok rendszer

Kimondottan pillérvázas szerkezetű épületekhez fejlesztették ki, de kiválóan alkalmazható régi nyílászárók cseréjénél és új építéseknél is. Nagy előnye az egyszerű falazati kialakítás: a födémig vagy a koszorúig ki kell alakítani a nyílászáró helyének megfelelő nyílást, majd a redőnytok a nyílászáróra szerelve kerül beépítésre, ily módon felfekvést nem igényel. A nyílászárókat a megfelelő működtetés érdekében oldalanként toktoldóval kell ellátni.

A motorizálás lehetősége mindkét redőnyrendszernél maximális kényelmet nyújt, egyben  biztonságtechnikai előnyökkel is jár. Megoldható az árnyékolók napszakonkénti optimális mozgatása, illetve alkalmazhatók SMI rendszerű motorok is, melyek az épületautomatizálási rendszerek szerves részét képezik. A hőszigetelt elektromos kötődoboz beépítése az utólagos  motorizálást is megkönnyíti.

A PERFEKT redőnytok belső kialakítása megakadályozza, hogy a teljesen leengedett redőnypalástot kívülről fel lehessen tolni, ami biztonsági szempontból előnyös.

 
 Atenad Logo

Atenád Árnyékolástechnikai Kft.
www.atenad.hu


 
BG Resfolyoka

BG Résfolyóka beépítés közben
 
BG - minőségi csapadékvíz elvezető rendszerek
 
A manapság igen szélsőséges időjárási viszonyok következtében lehullott csapadék sajnos nagy kárt tud okozni, amennyiben a víz megreked a felszínen, vagy beszivárog a felszín alá. Legyen szó akár lakóházakról, közutakról, kertekről, minden területen szükségszerű a lehullott csapadékvíz biztonságos és korrekt elvezetése, hiszen így megvédhetjük környezetünket a későbbi esetleges súlyos következményektől.

A BG komplett vízelvezető rendszerei ideális megoldást nyújtanak a fent említett problémákra, a felszíni vizek gyors és kontrollált elvezetésére, a kis területű kertektől kezdve a teraszokon és utakon át egészen a hatalmas nemzetközi repülőterekig.

Az épületek körüli vízelvezetés esetén a gyakran óriási felületű homlokzatok komoly kihívás elé állítják a vízelvezető rendszert. Egyrészről nagy mennyiségű esővizet kell ellenőrzötten összegyűjtenie és a csatornarendszerbe elvezetnie, másrészről észrevétlenül a háttérben kell maradnia a feladat ellátása mellett. A BG homlokzati folyókái azonban mindkét említett elvárásnak maradéktalanul eleget tesznek.

A BG homlokzati folyóka jól illeszkedik bármely környezetbe, optimális megoldás üveg homlokzatok, bejárati portálok, lapos tetők, teraszok vízelvezetésére, tehát minden olyan felhasználási területre, ahol a folyóka beépítési mélysége korlátozott. Exkluzív megjelenésének és magas technikai színvonalának köszönhetően pedig olyan épületekhez javasolt, ahol fontos az egyedi megjelenés, hiszen a modern lapos folyóka egyben fontos építészeti dizájn elem is.

A BG termékkínálata széles, homlokzati folyókától a résfolyókáig, rozsdamentes és horganyzott anyagból, fix és állítható magasságban illetve perforált változatban is rendelkezésre áll.

A BG-FA Homlokzati folyóka 150 mm-nél alacsonyabb szerkezet esetén is beépíthető. A szigetelés magassága ebben az esetben alacsonyabb lehet és a küszöbmagasság 50 mm-rel csökkenthető. A szigetelés magassága a teljes homlokzatra érvényes. Tetőteraszi beépítés esetén a nagyobb távolságra lévő lefolyási ponthoz való bekötés a rendszerhez tartozó levezető csatornával oldható meg.

Nem közvetlenül a szigetelt felületre történő alkalmazásnál az egy oldalon perforált BG-FA Homlokzati folyóka javasolt, mivel a csapadékvizet így a szigetelt alapkonstrukcióra vagy a föld alá vezeti el. Zárt folyókatesttel a csapadék kontrollált vízelvezetésére alkalmas és a felületi vízelvezető rendszerhez csatlakoztatható.

HYDRO_BG_H1

Beépített BG Résfolyóka

BG-FA Homlokzati résfolyóka minden olyan terület csapadékvizének az elvezetésére használható,  ahol a vízelvezetésnek első szempillantásra nem szabad láthatónak lennie, mint pl. vakolt illetve üvegezett homlokzatok esetén. A szilárd anyagok bejutását a rács akadályozza meg, és egyúttal lehetővé teszi a folyóka tisztántartását, tisztításához a rácsot egyszerűen csak le kell emelni.

Olyan építészetileg igényes felületeknél, ahol a vízelvezetés és az esztétika is kiemelkedő szerepet játszik, a BG-SA Résfolyóka rátét az ideális megoldás. A 18 mm széles rés alkalmas különböző felületek elhatárolására, teherbíró képessége max. 250 kN. Minden BGU Univerzál, BGF Lapos és az új technológiával készült Filcoten folyókához illeszkedik. Az aszimmetrikus résfolyóka függőleges felületek mellé, mint lépcsők, kőfalak, falak esetén, egy oldalról csatlakoztatható. Tisztítása rendkívül egyszerű, melyet a tisztító akna elem tesz lehetővé.

A Hydro BG Kft., mint az ausztriai Graspointner Holding magyarországi tagja a Graspointner GmbH által gyártott homlokzati folyókákon kívül beton vízelvezető rendszereket, közlekedési elemeket, és a vasút számára gyártott kész betonelemeket is forgalmaz.

 
HydroBG_Logo_600
Hydro BG Kft.
www.hydrobg.hu

Miért válasszuk a Galeco – ereszrendszereket?
 • Jó termékválasztás: a praktikum és az esztétikum szintézise.
 • Praktikum: kontinentális klímára kontinentális profilú Galeco - ereszt!
 • Esztétikum: a tető a ház kalapja, az eresz a bokréta rajta!
Anyacégünk, a Krakkóban működő Galeco Sp. z o.o. 1996-ban történt megalakulásától következetesen folytatja azt az üzletfilozófiát, amely alapvető értéknek tartja a kiváló alapanyagokból, a legkorszerűbb műszaki színvonalon gyártott produktumok előállítását, és ereszrendszereinek folyamatos innovációját.
  
A Galeco Hungária Kft. 2004. 09. 29-i születése óta ezt a - Lengyelországban megbecsült, és jelentős üzleti sikerekkel jutalmazott - piaci magatartást követi.

A Galeco krakkói üzemében két - fizikai és kémiai tulajdonságaiban egyaránt markánsan különböző - alapanyagból gyártja ereszrendszereit:

 1. PVC rendszer: szintetikus alapanyagok PVC ill. PMMA.
 2. STAL rendszer: horganyzott, többrétegű organikus bevonattal ellátott acéllemez.
A két rendszer egymástól eltérő tulajdonságai határozzák meg azokat a különböző szerelési szabályokat is, amelyeket feltétlenül be kell tartanunk annak érdekében, hogy az egyes rendszerek funkciójukat (akadálytalan, csepegés-mentes és 100%-os csapadékelvezetés a legkülönbözőbb időjárási körülmények között) maradéktalanul betölthessék.

Van azonban egy olyan közös jellemzőjük a Galeco ereszeknek, amelyben tökéletesen megegyeznek, de amely markánsan meg is különbözteti ereszeinket a többi konkurens esőcsatornától. Ez a különbözőség egyben a Galeco büszkesége is: a cég által szabadalmaztatott speciális ereszprofil.

Ez a befelé peremezett profil nem öncélú esztétikum csupán, hanem döntő szerepet játszik a professzionális csapadékvíz elvezetésben, különösen a lökésszerű intenzív esőzésnél. Az eresz külső pereme hatásosan akadályozza meg a lezúduló esővíz átbukását az eresz peremén, visszaterelve a vizet az eresz sodorvonala irányába. Ereszprofilunk a kontinentális típusú ereszek családjába tartozik, amelyek mélyebbek, mint az un. skandináv típusú ereszek. A mélyebb profil jobban megfelel a kontinentális klíma csapadék intenzitásának, mint a sekélyebb profilú ereszek, amelyek a nálunk gyakori heves záporok biztonságos elvezetésére kevésbé alkalmasak.

Ereszeinket 75 mm/óra csapadékmennyiségre méreteztük, amely egy átlagos nyári zápor intenzitásának felel meg. Ennél nagyobb intenzitásra nem lenne gazdaságos ereszt méretezni, mint ahogy egyetlen árvízi töltést sem készítenek ezerévenként bekövetkezhető vízmagasságra.

Ez a cikk nem teszi lehetővé, hogy ereszrendszereink egyes elemeit részletesen bemutassuk, ismertetve a piacon egyedülálló technikai újításokat, ezért csak a  legfontosabbak kiemelésére szorítkozunk.

 • Ereszrendszereink nagy szín- és méretválasztéka lehetővé teszi, hogy mindenki  kiválaszthatja az épülethez illetve a különböző tetőfelületekhez leginkább megfelelő ereszt.
 • A PVC és a STAL rendszer külső- és belső szegletei egyaránt széles EPDM gumitömítéssel rendelkeznek, ezért az ereszhez történő csatlakoztatásnál során szükségtelen az összekötő idomok alkalmazása.
 • A különleges, bonyolult tetőszerkezetek tervezőinek bizonyára örömükre szolgál a 2010. év egyedülálló újdonsága, a nyílásszögében 90°-165°-ig tetszőlegesen változtatható külső szegletek, amelyek jelenleg a 150-es PVC és STAL rendszerhez kaphatók.
 • A PVC rendszer választását elsősorban azokhoz a házakhoz javasoljuk, ahol a tetőszerkezetet homlokdeszkával burkolják, mivel itt egyszerűen megoldható, hogy az ereszcsatornát 60 cm-ként PVC- vagy univerzális tartóval alátámaszthassuk. További előnye, hogy ára kb. 30 % -kal kevesebb, mint a STAL rendszeré, és egyszerű kézi szerszámokkal házilag is könnyen felszerelhető.
 • A STAL rendszer nagy színválasztéka lehetővé teszi, hogy ki-ki megtalálja a tetőfedő anyaggal, vagy a vakolattal leginkább harmonizáló esőcsatornát.   

Galeco_ereszcsatorna

Galeco STAL ereszrendszer

A legfontosabbat azonban el ne felejtsük!

Az exkluzív STAL csatorna csak akkor lesz szép bokréta az épületen, ha felszerelését jó referenciával rendelkező szakemberekre bízzuk.


 
Galeco Logo
Galeco Hungária Kft.
www.galeco.huMonterrey cserepeslemez
 
Monterrey™ cserepeslemezzel fedett tető


Ruukki cserepeslemezes tetőfedő rendszerek


Monterrey™ TS39-350-1100 modell

Egy komplett tetőrendszer jóval több alkotóelemből áll, mint csupán tetőburkoló lemezekből. Acéllemezes tetőrendszereinknél a minőségi fémlemez burkolatokkal együtt a kémények, vízelvezetők, létrák, tetőpallók és hófogók együttesen alkotják a tető biztonságát és jól használhatóságát, az ereszcsatorna rendszer pedig funkcionális befejezést ad a tetőnek. Rendszereink elemei tesztelt, minőségi termékek, melyek teljesen kompatibilisek egymással. Az acéllemezes tetőfedés elegáns és esztétikus külsőt biztosít otthonának, ugyanakkor teljesen szigetelt, könnyű, tartós és könnyen szerelhető megoldást kínál a tetőfedésre.

Felhasználási területe széles, lakó- és középületek, szállodák, szabadidős létesítmények, kereskedelmi épületek komplett tetőfedésére egyaránt alkalmazható.

A Monterrey™ modellről általában

Legkedveltebb modellünk, a Monterrey cserepeslemez, családi házak fedéseként tökéletesen illeszkedik a környezethez. Alacsony, 39 mm-es profilmagassága nyugodt külsőt kölcsönöz a tetőnek.

Három változatban készül:
 • Monterrey plus - Purex bevonattal, 40 év technikai és 15 év esztétikai garanciával
 • Monterrey premium - Pural matt bevonattal 50 év technikai és 20 év esztétikai garanciával
 • Monterrey standard - Poliészter bevonattal, 30 év technikai és 10 év esztétikai garanciával
Műszaki specifikáció:
 • Anyag: mindkét oldalán tűzihorganyozott, 0,5 mm vastagságú acéllemez, kétoldali felületkezeléssel
 • Hasznos szélesség: 1100 mm
 • Hosszúság: 800-tól 8000 mm-ig
 • Síktömeg (bevonattól függően): 4,67-4,71 kg/m²
 • Alkalmazás: 9,5°-nál nagyobb dőlésszögű tetőkre
A választható színek:

Sötétzöld (RR11), Sötét szürke (RR23), Vörös (RR29), Sötét barna (RR32), Fekete (RR33), Kék (RR35), Zöld (RR37), Téglavörös (RR750), Csokoládé barna (RR887)

Egy tipikus Monterrey™  modell fedésű tető szerkezete
 • A páralecsapódást gátló fólia típusát a tetőhéjazat összetételétől függően kell megválasztani. A fóliát használni kell a szigeteletlen tetőknél is, vagy abban az esetben, ha a hőszigetelés vízszintesen helyezkedik el a mennyezeti szerkezeten.
 • Optimális esetben a tetőhéjazat kiszellőztető légréssel rendelkezik. Az első szellőztető légrés a tetőfedő anyag és a páralecsapódást gátló fólia között, míg a másik a fólia és a hőszigetelés között helyezkedik el. A rés nagysága a tető dőlésszögétől függ, azonban minimum 4 cm-nek kell lennie.
 • Az olyan tetőszerkezetnél, ahol a fólia közvetlenül a hőszigetelésen fekszik, olyan páralecsapódást gátló fóliát kell alkalmazni, amely alkalmas arra, hogy a zsaluzatra vagy a hőszigetelésre fektessék.
Felmérés és megrendelés

Az anyagkalkuláció a megrendelő által átadott dokumentáció alapján történik. Ahhoz, hogy elkerüljük a tervtől való eltéréseket, javasoljuk, hogy az épület tényleges méreteit mérjék fel. Az alapvetően szükséges méret a szarufa hosszúsága a nyereg csúcspontjától az alsó szélig mérve. Felújítás esetén ez a méret a tetőnyeregtől az eredeti héjalás széléig terjedő távolság. Az anyagkalkuláció során a tető meredekségétől függően hosszanti, ill. keresztirányú átfedéssel is kell számolni:

Dőlésszög (fokban) Hosszanti átfedés Monterrey lemez hasznos szélessége (mm-ben)
9,5 - 11° 480 mm 734
11 - 14° 130 mm 917
14 - 90° 130 mm 1100

Honlapunkon a tetőtervező program mellett tető konfigurátor is segíti a tető megtervezését, választási lehetőséget kínálva a különböző cserepeslemezes modellek, típusok, színek és bevonatok közül. 

 Ruukki logo

Ruukki Hungary Kft.
www.ruukkihome.hu
A Liapor duzzasztott agyagkavics és néhány alkalmazása

A Liapor duzzasztott agyagkavicsot Júra földtörténeti kori, szerves anyagot tartalmazó agyagból készítik. Ezt egy 1200 °C-os klinker kemencében kiégetik. Itt először a külső héj olvad meg, majd ahogy a hő az anyag belsejébe hatol, a szerves anyag elég és a gázok felfújják a golyót, majd a külső héjat felszakítva távoznak, egy porózus belső szerkezetet hagyva maguk után. Az így kialakult golyó könnyű, nagy szilárdságú, savnak, lúgnak ellenáll, fagyálló, tűzálló, a hangot jól abszorbeálja, környezetbarát (idegen anyagot az agyagon kívül nem tartalmaz), tartós, stabil, nem bomlik. Ezért az építőiparban kiválóan alkalmazható. Az építőipari alkalmazás lehet a Liapor golyó tisztán, vagy könnyűbeton termékként. A legfontosabb alkalmazási területek: feltöltések, szerkezeti betonok, falazó elemek, házpanelek.

1. Feltöltések

Liapor feltöltéseket alkalmaznak a mélyépítésben (erről itt nem lesz szó) és a magasépítésben, régi boltívek feltöltésénél, egyéb szintkiegyenlítéseknél, tetőtérbeépítéseknél, faszerkezetek mellé, faszerkezetes falak készítésekor.


Liapor_H1

1.    ábra: fagerendás feltöltési példa;  2. ábra: a skandináv államokban a Liaport tetőszigetelésként is alkalmazzák, lapostetőkre, a lenti előnyök miatt. A szél ellen a felületet járólapok letételével biztosítják.

Miért alkalmazzák a Liaport feltöltésként?
 • Könnyű. Egy Liapor NW 4/8 típusú feltöltés halmazsúlya 390 kg/m³. Így minimális plusz födémterhelést jelent, ami a födémszerkezet megóvását jelenti pl. műemlékvédelemnél, vagy egyszerűbb, olcsóbb födémet eredményez új szerkezetnél.
 • Egyszerű bedolgozás. A Liaport silós kocsiból fújják a megfelelő helyre. Itt utólagos döngölés nem szükséges. Elterítés, és a felső sík lehúzása kész.
 • Jó páraáteresztő. Ez itt kiemelt szerepet kap, különösen akkor, ha fagerendák mellé építik be az anyagot, ahol a fa lélegzése fontos, vagy műemléknél, ahol az esetleges nedvesség akar eltávozni.
 • Nagy szilárdság (az NW golyó 2,5 N/mm² esetén roppan össze. Ez kb. 1000-szer nagyobb egy lépésálló polisztirol lemez szilárdságánál)
 • Tűzálló – ez tetőterek esetén elengedhetetlen követelmény
 • Jó hangszigetelő – ami a dobogásgátlás esetén kedvező.
 • Egyéb jó tulajdonságok, mint pl. fagyállóság, sav, lúg ellenállás, környezetbarátság és tartósság egészítik ki a palettát.
A Liapor feltöltés azonban nem olcsó. Ára a hagyományos salak feltöltések sokszorosa.

Lélegző ( nem hézagtömör) Liapor beton feltöltések

Ha a Liapor agyaggolyót cementtejben megforgatom, és úgy öntöm ki, 48 óra után járható, un. drénbetont kapok. Ezt is használják feltöltésre.

tulajdonság egység Liapor NW4/8 drénbeton PS-beton 1 PS-beton 2
halmazsúly/térfogatsúly kg/m³ 350 550 350 700
nyomószilárdság N/mm² 2-2,5* 1,5-2,5 0,6 1,5
páraáteresztési szám(µ) - 3 5 11,3 20,7
hővezetési együttható(λ) W/mK 0,08 0,12-0,15 0,08 0,16
tűzállóság - nem éghető
* egy golyó nyomószilárdsága

A Liapor drénbeton fizikai tulajdonságait a táblázat mutatja. Összehasonlítva a polisztirol betonnal, a Liapor beton jobb, egyes esetekben sokkal jobb (pl. tartósság, tűzállóság, nyomószilárdság, stb.) fizikai tulajdonságokkal rendelkezik, viszont a polisztirol beton valamivel olcsóbb. Bár a polisztirol beton sem éghető (megfelelő adalékolás esetén), azonban a hő hatására bomlik, és mérgező gázok keletkeznek.

Fafödém Liapor drénbetonos feltöltése esetén a járófelület szárazestrich. Ha a drénbetonra még friss korában egy min. 2 cm vastag cementhabarcs simítást húzunk, akkor az így kialakított felület is alkalmas járólapok, vagy szalagparketta fektetésre. Viszont a csavarokat csak speciális, drága dűbellel tudja megfogni, ezért szárazépítésű falak alsó sínjének megfogására nem alkalmas. Oda inkább a hézagtömör variánst ajánljuk, amelyet együtt lehet betonozni a drénbetonnal. Hasonlóképpen alkalmas a drénbeton-fa kombináció jó hőszigetelésű fa-falak készítéséhez.

2. Liapor hézagtömör betonok

Liapor hézagtömör betonok előállíthatók LC 8-tól LC 50-ig. Ezek mindegyike könnyebb, jobb hő- és  hangszigetelő, mint a normál beton. Az LC 8/10 minőségű hézagtömör Liapor betont az aljzatbetonoknál alkalmazzák, az LC 20/22 minőségű szerkezeti könnyűbetont pedig betongerendáknál, kihajló csökkentett hőhidas szerkezeteknél. Ilyen pl. egy kihajló erkélylemez. Ezt ma két módon készítik, vagy bebugyolálják polisztirollal, ami egy konstrukciós magasságot jelent, és egy extra aljzatlemezt az erkélyen, valamint rengeteg hibalehetőséget. A másik megoldás a szigetelő elem, (pl. isokorb elem) beépítése. Ez megszakítja a vasalást, komplikálja a kivitelezést, és nagyon drága.
 

Liapor_H2

Liapor könnyűbeton alkalmazása erkélylemeznél

A Liapor könnyűbeton javaslat: A vasalás végigmehet, a betonozásnál kétfajta betont használjunk, a külső erkélylemezt egészen a fal belső síkjáig (A2 sík) betonozzuk Liapor szerkezeti LC20/22 könnyűbetonnal, és egyidőben a belső részt normál betonnal. A két beton összeköt. Az így elkészített erkélylemez esetén a belső felületi hőmérséklet 12°C fölött van a kritikus helyeken és nem történik párakicsapódás, így a penészesedés veszélye nem áll fent. Ezt a számítógépen modellezés is mutatja. Így az erkély métereként legalább 20 000 Ft megtakarítható. Ez körfolyosók (gangok) esetén milliókra rúgó összeg. Ilyen erkélylemezt számos helyen találhatunk, pl. ilyen a Riverside lakótelep, vagy az Aquaword szálló, mindkettő Budapesten. A könnyűbetonokhoz letölthető egy német nyelvű statikai tervezési segédlet a www.liapor.hu oldalról (új EN szabvány szerinti)

A hézagmentes könnyűbetonokat helyileg is lehet keverni, de bármelyik nagyobb transzportbeton előállító cégnél is kaphatóak. (Holcim, Frissbeton, Betonpartner Hungária, Cemex, ReadyMix, stb.) Az egyszerű receptúra nem pumpálható, hanem csak konténerből (daruval) betonozható. De létezik pumpálható, sőt öntömörödő Liapor könnyűbeton is.

3. Liapor falazóblokkok.

Könnyű, részlegesen szemcsehézagos Liapor betonból gyártható mind külső falazóblokk, mind pedig hangszigetelő közfalazó blokk.Liapor_H3

Balról jobbra: Top Therm, SL, LiaTop, Liaphon falazóblokkok

 • A Top Therm falazóblokk olyan hőszigetelő képességűre állítható, amilyenre akarjuk a polisztirol (salakgyapot, vagy más mineralikus szigetelőanyag) vastagságának megválasztásával. A Top Term azért jobb mint egy egyszerű téglafal, mert az nem tudja a megfelelő hangcsillapítást (itt 50 dB léghanggátlás), nem fagyálló, és a mechanikai tulajdonságai is gyengébbek.
 • Az SL falazóblokk több falvastagságban készül. A 36,5 cm vastagságú U=0,23-0,25 W/m²K hőáteresztéssel rendelkezik, 1 cm könnyűhabarcs vakolattal, míg az 50 cm vastagságú U< = 0,2 W/m²K már vakolatlanul is. Töltőanyagként lehet tiszta mineralikus, vagy polisztirolbetonos megoldás. Ezek a blokkok alacsonyenergiás házak építésére alkalmasak.
 • A LiaTop falazóblokk kifejezetten passzív házra készült, 50 cm falvastagságban U=0,11 W/m²K értéket mutat. Ez világszínvonalú termék. (Hátránya, hogy drága.)
 • A Liaphon közfalazó elem nagy léghanggátlásával emelkedik ki. 20 cm falvastagságban 58 dB a léghanggátlás. Ezt az értéket a mészhomok vagy klinkertéglák 30 cm vastagságban érik el. Ezért a Liaphon használatával értékes alapterület nyerhető. (10 m hosszon 1 m²) A Liaphon könnyebb is, mint hangcsillapító társai, a födémet kevésbé terheli meg. Ennek oka, hogy a Liapor >3dB hangabszorpcióval is rendelkezik, és csak a maradékot kell tömeggel csillapítani. 

4. Liapor könnyűbeton falpanelek gyártása

Hazánkban több helyen gyártanak Liapor készház paneleket. Előnye, hogy rendelkezik a készházépítés előnyeivel, azaz gyorsan készül el. Ugyanakkor rendelkezik a masszívházak előnyeivel is, időtálló, tartós, állandó karbantartást nem igényel. Tartóssága felülmúlja a téglaházakét, mert ez fagyálló is, és a vizet kevésbé szívja. Ár szempontjából  a téglaház és a Liapor ház körülbelül egy szinten van.

Itt kell megemlíteni, hogy létezik előregyártott ferde tetőszerkezet is, amely a házépítést jelentősen meggyorsítja, és amely a tetőtérbeépítést sokkal könnyebbé és a szerkezetet sokkal masszívabbá, tűzállóbbá, hangszigeteltebbé teszi.

Liapor
 
Liabau Kft.
www.liapor.hu