Zárkózottan nyitott
iStvan 2017. március 5.
Az ellentétek nem gyengítik egymást. Egyensúlyt képeznek.

Damir Ussenov nevéhez köthető építészeti cég a Lenz Architects tervezte ezt a teknőspáncélzatos villát, Kazahsztán délkeleti csücskében, Almaty területi jogú városában.

Az építész álma egy különálló, elszigetelt hely volt, ahol a megrendelő biztonságban élvezheti a vadont és az ott élő állatok közelségét.

Az egyedi, fémből készült szerkezetek osztatlan üvegfelületeket kereteznek, elősegítve a természetes fény bejutását a belső térbe. A romlatlan terep sűrű bozótotosa mögé rejtőző homlokzat dinamikus alumínium panelekből áll, amelyeket elektronikusan vezérelt mechanika zár. A homlokzati grafika szerint a 'teknőspáncél' bezáródik a nappalinál is, de a megvalósulási állapot fotóit elnézve ez csak zsaluzia formájában működhet. A külső burok, vagy páncél alumíniumpanele izolálja a házat a környezetében, hangszigetel és ezen kívül biztonságot is ad.

A szimmetrikus ház (melyet sokan kagylóhoz is hasonlítanak) helyiségcsoportjai: egy nagy stúdió konyhának, étkezőnek és nappalinak, hálószoba az elalváshoz szükséges zenesarokkal, kettős megközelítésű fürdőszoba és egy relaxációs 'konferenciaszoba'. Az étkező szomszédságában lévő csigalépcső a felső szinten található nyitott és kényelmes vendéghálószobába-szekcióba vezet.

A szabad ég alatt a villa előterében elfért még egy medence is a földszinti fogadófelület szélességében, mindez az erdő közepén.

Megvalósulás éve: 2015
Beépített alapterület: 400 m2

Címkék: Kazahsztán, Damir Ussenov, villa, teknős