Ez a színház csak egy csokornyakkendő
sebesp 2018. március 21.
Albániában magas fokra emelkedhet az elegancia, ha megépül a Bjarke Ingels építészirodája által tervezett új színház Tiranában, ami már önmaga is csokornyakkendőt formál.

Az új albán Nemzeti Színház a város meglévő színházát helyettesíti, három auditóriumot, egy tetőszinti amfiteátrumot és egy nyilvános plázát kínál események helyszínéül.

Az öt alkotóelem elrendezése határozta meg az épület szokatlan formáját, amelyet a BIG nyakkendő formájában fogalmazott meg. A fő auditórium középen helyezkedik el, összekötve két különálló épületrészt a két oldalán. A pláza a terek alatt kialakult nyílásban helyezkedik el, így helyet biztosít rögtönzött utcai előadásoknak és eseményeknek, miközben az amfiteátrum a lejtős tetőt használja ki.

A látogatók oldalról juthatnak be az épületbe. A bejárattól két nagy lépcsősor vezet a fő előcsarnokba, ahonnan a fő auditórium és a két kisebb színháztér érhető el.

Az üvegfelület végigfut az épület két homlokzatán, amelyek a belül zajló tevékenységek tárják fel a nyilvánosság felé. A BIG úgy írja le, mint "egy történeteket elmesélő könyv a nyilvánosság számára, lehetővé téve, hogy a színház napi élete önálló színpadként működjön".

Forrás: Dezeen.com

Címkék: Albánia, BIG, színház, Bjarke Ingels Group