Kunyhónál több, háznál kevesebb
sebesp 2018. április 3.
Pezo von Ellrichshausen terepbe ágyazott betonépítményt készített a Csendes-óceán partján az oroszlánfókák élőhelyeként számon tartott természetvédelmi területen.

"Több mint egy kunyhó, de kevesebb mint egy ház" állítják a tervezők az átlátszatlan "Loba házról", mely egy oroszlánfóka élőhellyel néz szembe a Chilében, a Csendes-óceán partján. A monolitikus objektum kidolgozásánál a tervezőcsapat az észlelési nyílások és a rejtekek adó takarás egyensúlyát kereste. "A szélességben alulméretezett, keskeny és magas tömeget úgy lehet értelmezni, mint egy lakott falat, amely merőleges a természetes topográfiára" – mondják az építészek.

A tetőterasz a táj kiegészítéseként szolgál, míg a 70 négyzetméteres nyaralóház belsejében az egyetlen barlangszerű szobát három nagy betonoszlop és két híd bontja részekre. Az ágyak a hat szint közül a legfelsőn kaptak helyet, alacsony belmagassággal, míg az ülőalkalmatosságok és asztalok az alsó szintre kerültek.

Gondosan elhelyezett nyílások találhatók a hosszú hasáb mindkét oldalán, a felső tetőablakok pedig úgy tervezték, hogy természetes megvilágítást juttassanak a belső térbe. Kívül, a tetőteraszon egy lépcsős geometriai elem biztosít helyet a táj fölé emelkedve a naplemente látványának élvezetére.

Forrás: www.designboom.com

Címkék: Chile, Pezo von Ellrichshausen, nyaraló, betonépítészet