Építészkongresszus 2019 – Ismerjük meg az idei előadókat! – Asako Yamamoto
Ware-Nagy Orsolya 2019. február 18.
Az idei Építészkongresszus hívószava Keletiek Nyugaton, nyugatiak Keleten. Junya Ishigami előadása után Asako Yamamoto következik, aki Kiotóból jön el Budapestre, hogy elmesélje, milyen japánként európai építészetről tanulni, és azt adaptálni a helyi sajátosságokhoz.

Asako Yamamoto (Jamamoto Aszako) a Kiotói Egyetemen szerzett építészmérnöki diplomát, majd a párizsi l’École d’Architecture-ön folytatott tanulmányokat. Jelenleg a Kiotói Egyetemen és az Oszakai Technológia Intézetben oktat.

Az Alphaville építészirodát 1998-ban alapította Kentaro Takeguchi-val. Mindketten Japánban és Európában tanultak, és hazatérve szembesültek az éghajlati különbségekkel Európa és Ázsia között, ezért az Európai tervezési gyakorlatot a helyi viszonyokhoz kellett igazítani. A különbség elsősorban a természetes fény erősségében és színében mutatkozik meg, ezért több projektjük koncepcionális tervezése során azt vizsgálták, hogyan juttatható megfelelő mennyiségű természetes napfény a belső terekbe anélkül, hogy túlzott direkt megvilágítás és túl nagy megnyitások lennének – így tudnak a belső tereik nyáron hűvösek, télen melegek maradni. A megvilágítás behatároltságát járják körül a sűrű beépítésben létesült lakóházaik pl. az Oszakába, Kiotóba, Hyogóba tervezett épületek kidolgozása során is.

Az iroda munkásságáról 2014-ben könyv jelent meg, amely 14 megvalósult épületet és hat tervet mutat be fotókkal, tervekkel és elemző leírásokkal.

Az idei Nemzetközi Építészkongresszusra itt lehet jelentkezni.
Időpont: 2019. március 8., péntek
Helyszín: Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Sportcsarnok (1089 Budapest, Diószeghy Sámuel 25.)

Címkék: Építészkongresszus, Nemzetközi Építészkongresszus 2019, Asako Yamamoto, Jamamoto Aszako