Tündércsalád tündérkertje
Norvég tanya a fagyban – Sarkvidéki oázis
iStvan 2019. február 22.
Bemutatandó épületünk a Hjertefølger család szervezésében és közreműködésével épült Norvégia Sandhornøya szigetén. A család e zord vidéken él, ahol 2013-ban kezdték meg fenntartható elvekhez kötött életüket.

A háromemeletes tömeg elérhető építőanyagokból, homokból, vízből, agyagból és más szerves anyagokból, valamint a kupolaszerkezetet alkotó acélváz és üveg kombinációjából épült. Esztétikailag kellemes látvány, mint egy felrázható hópelyhes üveggömbbe zárt játékfalucska. Funkcionálisan az igényeknek megfelelő elrendezésű, 360°-os napcsapdás szolárépület egyértelműen az üvegházi hőnyereség felhasználásra kihegyezve.

A 25 láb (7,62 m) magas kupolában a hatszemélyes család védelmét az öt hálószobás, két fürdőszobás, kinti (fedetlen) és benti (fedett) teraszos otthon adja.

Az épület körüli kietlen táj nem ad sok védelmet az erős időjárási behatásoktól. Csak a szárazföld felőli fenyőerdő által remélhető némi szélcsillapító hatás, a tenger felől viszont erősebb a meteorológiai igénybevétel.
A nagy hóterhek elkerülésére, valamint a fűtési költségek csökkentésére is kiváló választás a félgömb üveghéj, számos építészeti példa van a szinte önhordó kupola alkalmazására a Norman Foster nevéhez fűződő Reichstag-kupolától kezdve Safdie szingapuri gigantikus légügyi centrumáig, hogy csak két példát hozzunk a nagy nevek közül.

Az üvegházban a család élelmezését kiegészítő konyhakerti növények termesztéséhez szükséges területet is sikerült a központi épületmag köré szervezni.
Az alma, a cseresznye, a szilva, a kajszibarack, a kivi, a szőlő, az uborka, a paradicsom, a fűszernövények, a tök és a sárgadinnye csak egy része azoknak a növényeknek, amelyek minimális napfény mellett is elfogható mennyiségű termést hoznak.

A hangulatos, rusztikus belső tér meleg, barátságos környezetet teremt a sarkvidéki éghajlat hideg világában. A természet és az északi fény látványos színjátéka minden bizonnyal egyedülálló szórakozást nyújt a családnak a hideg téli éjszakákon.

"Nagyon szeretjük a házunkat; olyan, mintha lelke lenne, és nagyon személyesnek érezzük, közel áll hozzánk. Meglepő,de a ház építése közben magunkat is újjáépítettük – mondja Ingrid Hjertefølger – A folyamat megváltoztatott, formált minket."
Így van ez mindenkivel, aki saját keze munkáját, idejét, életének egy részét építi bele saját otthonába, annak létrehozásába.

Több év elteltével a Természetházban ugyanaz az érzés uralkodik:
„Amikor beépünk a házba, az egész más érzés, mint ha bármilyen másik házba lépünk be" – osztja meg Hjertefølger.
„Eyedülálló a légkör. A ház nyugalmat áraszt, szinte hallom a csendet. Nehéz megmagyarázni, de nem érezném ezt egy olyan házban, amit valaki más tervezett és épített volna nekünk, de egy olyan házban sem, amelyiknek sarkai és egyenes oldalai vannak."

Forrás: My Modern Met

Címkék: Norvégia, Sandhornøya