szikrisz | 2012. március 12.
     
Zsolnay Kulturális Negyed vonatkozásában a Baranya Megyei Kormányhivatal Kulturális Örökségvédelmi Irodája 2011. december 20-i dátummal kiadta a végleges használatbavételi engedélyt. A 2012-es esztendő nagy feladata a negyed élettel és tartalommal való megtöltése lesz.

A legnagyobb szabású Európa Kulturális Fővárosa-projekt kivitelezésének lezárulta után a megannyi helyszíni bejárást, egyeztetést és engedély kiadását követően azt a következtetést vonhatjuk le, hogy világviszonylatban is elsőrangú és elsőrendű helyet foglal el a műemlékek sorában a Zsolnay Kulturális Negyed. Az egykori Zsolnay Gyár területe sok éves előkészítés után 2001-ben lett műemlékké nyilvánítva, majd az Európa Kulturális Fővárosa program segítségével tudott megmenekülni a vissza nem fordítható állagromlástól.
A ZSKN művészet- és építészettörténeti jelentősége felbecsülhetetlen, a komplex látogatói vonzerővel pedig Magyarország, de talán Európa egyik legegyénibb, legizgalmasabb építészeti együttese újult most meg, mely reményeink szerint rövid időn belül nagy ismertségre és elismertségre tesz szert.
A „Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa” program fejlesztési kulcsprojektjeihez kapcsolódó beruházások megvalósításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyek kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról szóló 74/2008. (IV. 3.) Kormányrendelet a Zsolnay Kulturális Negyed építéshatósági feladatainak teljes körű ügyintézését és lebonyolítását a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Dél-dunántúli Irodájához és annak jogutódjához, a Baranya Megyei Kormányhivatal Kulturális Örökségvédelmi Irodájához rendelte.
A több mint három és fél éves munka tapasztalatait összegezve megállapíthatjuk, hogy Irodánkra hatalmas terhet rótt, egyben felemelő kihívást jelentett az EKF-beruházások műemléki hatósági eljárásainak koordinálása. A munka azonban még korántsem ért véget. 2012 folyamán a Zsolnay Kulturális Negyed minden épülete megtelik élettel, az ide beköltöző cégek, vendéglátó-egységek, valamint az üzemeltető Zsolnay Örökségkezelő Kft. által megtervezésre kerülő utcanév-táblák engedélyezése újabb feladatokat ad a Kulturális Örökségvédelmi Iroda számára.
Érdemes rögzíteni, hogy kiemelt mennyiségű műemlék-épület található a területen: 4 hektáron elhelyezkedő 33 épületből 16 országosan védett műemlék. A Zsolnay Gyár remekei nem csak a kialakított múzeumok falain belül tekinthetők meg – a Rózsaszín kiállítástól a Gyugyi gyűjteményen át a hamarosan megnyitásra kerülő Zsolnay Család- és Gyártörténeti múzeumig, melyek segítségével a látogató teljes panorámát kap a gyár tevékenységéről 1850 és 1970 között –, hanem a közterületeken sétálva, a szoborparkot és az épületkerámiák ezreit felfedezve egyfajta szabadtéri múzeumot is felfedezhet a 19. és 20. század fordulójára eső szecesszió legszebb hagyományait felelevenítő épületek között.
Szakmai szempontból tehát az utóbbi évek egyik legizgalmasabb műemlékvédelmi feladata volt a Negyed műemlékvédelmi felügyelete az engedélyezések és kivitelezés folyamán. A műemléki érdekek jelentős sérülése nélkül sikerült számos egyéb funkciót – egyetem, Bóbita Bábszínház, múzeumok, kiállítások, Ifjúsági Központ, Csodák Palotája, galériák, üzlethelyiségek, vendéglátó-egységek, rezidens-szállások stb. – integrálni a negyed különböző terület egységeibe úgy, hogy az a jövőben jól használható, a gyár történetéhez méltó legyen.
Illusztrációként ezúttal a legérdekesebb és legjellemzőbb részleteket válogattam össze fotóim segítségével. A következő cikkemben a negyed legszebb épületeit mutatom be részletesebben.

A szerző legújabb cikkei:
Műemléki mustra 2016 – 2. rész
Műemléki mustra 2016 – 1. rész
UNESCO világörökség várományos helyszínek Németországban
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 10.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 9.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 8.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 7.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 6.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 5.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 4.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 3.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 2.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 1.Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 229 (116 szavazatból)