sebesp | 2012. március 16.
     
Autóinak formavilágát követő lendülettel épült meg Modena-ban a legendás olasz cég új múzeuma.

A Ferrari névről a sebességhatárt nem ismerő sportkocsik, Forma-1-es versenyautók ugranak be mindenkinek. A márka névadójának életéről, az autóversenyző és konstruktőr Enzo Ferrariról (1898–1988) azonban az emberek többsége keveset tud. Ezért döntött a cég úgy 2004-ben, hogy életútjának bemutatására múzeumot építenek. A tervezésre kiírt nemzetközi pályázatot a Jan Kaplický vezette Future Systems nyerte meg.

Az új múzeum két részből tevődik össze. A kiállítás egyik fele Enzo Ferrari tizenkilencedik század első feléből származó szülőházában és a hozzá kapcsolódó műhelyben kapott helyet, melyet teljesen felújítottak, és egy könyv pergő lapjaihoz hasonlóan elhelyezett kiállítófelületekkel rendeztek be, ahonnan az autós legenda életének fejezetei olvashatók el. Kaplický a régi épületet elegáns hullámvonallal körülölelő dongafedésű új múzeumcsarnokot tervezett, melynek enyhe lejtéssel összekötött két szintjén 21 autó kiállítására van hely.

A Future Systems nagyvonalú terve a légbevezető nyílásokkal bontott élénksárga alumíniumfelületével a sportautók áramvonalas formáját idézi, ugyanakkor a régi épület felé megnyíló hatalmas üvegfelületével kapcsolatot biztosít a történelem és a jelen között. Az ívelt-döntött üvegfelület eleganciáját a feszített kábel tartószerkezetének köszönhető. A korszerű technikát a cég autóihoz hasonlóan az épület sem nélkülözi. A Ferrari logójában, az ágaskodó ló hátterében is megjelenő sárga színben pompázó tető tökéletes formája, vízhatlan kialakítása érdekében a kivitelező egy hajóépítő céggel is egy hajóépítő céget is bevont a munkába. Környezettudatos működése érdekében az épület a geotermikus energiát hűtésre és fűtésre is használja, fotovoltaikus elemekkel termel áramot, és a víz egy részét is újrahasznosítja.
A két részből álló épületegyüttest csak az elmúlt hetekben, a cseh származású építész halála után három évvel Kaplicky egykori munkatársa és pályázati szerzőtársa Andrea Morgante (Shiro Studio) vezetésével fejezték be.

Képek: Andrea Morgante, Studio Cento29

A szerző legújabb cikkei:
Ez már a minimalizmus vége?
Csavart torony épülhet hamarosan az Árpád hídnál
Felhőkarcoló Stop: 65 vagy 90? Ez itt a kérdés!
Masztaba épült Londonban, lebeg a Serpentine tavon
Serpentine 2018: Betoncserépből szőtt kosár
Ez év utolsó negyedévében indul a Fertő-tó partjának harmincmilliárd forintos fejlesztése
Elkészült a világ legnagyobb U alakú üveghídja Kínában
Ismét leégett a glasgow-i art nouveau mestermű
Itt a világ legfenntarthatóbb irodaépülete
Richard Rogers-ék tornya is elkészült a World Trade Center helyén
Breeam Excellent (Kiváló) minősítést kapott a budapesti Danubio lakoház tervezési fázisban
Év Balatoni Háza 2018 – pályázati felhívás
Nem kibickedik tovább a rapper, ezután inkább maga is házakat tervezKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 44 (26 szavazatból)