donkanyar | 2012. március 19.
     
Úgy tűnik, hogy az építészeti elgondolások tárháza végtelen, hiszen már egyre több tervező álmodja víz alá elképzelését. Floridában nem új keletű a víz alatti tervezés: ott már 25 éve a víz alatt áll egy Verne inspirációjú szálloda.
Miamitól 20 kilométerre, délre található az amerikai búvárok paradicsoma Florida Keys, amelynek talán a legnagyobb érdekessége, hogy ott nem csak úszkálni lehet a vízben, de lakni is. A Jules Undersea Lodge névre keresztelt szálloda találóan Verne Gyuláról nevezték el, s aki járt már ott az azt mondja, hogy életre szóló élményt kínál azoknak, akik kibírják víz alatti vakációt. A hotel olyan mélyen fekszik Atlanti-óceánban, hogy már ahhoz is igen komoly úszótudományra, illetve fizikai erőlétre van szükség, hogy megközelítsük azt: a vendégeknek ahhoz, hogy bejussanak ebbe a különleges építménybe 6,3 méter mélyre kell leúszniuk. A kimerítő úszást követően viszont még senki sem találkozik a szálloda komfortjával, mert a látogatóknak először egy ún. vizes szobába kell tartozódniuk: itt a vendégeknek meg kell szárítkozniuk, át kell öltözniük, hogy utána szárazon foglalhassák el a légkondicionált, és 42 hüvelykes ablakkal felszerelt szobákat.

A La Chalupa vállalat üzemében készült építményt Ian Koblick és dr. Neil Monney tervezte, s 1986 óta működik. Az 50 méter hosszú, 3,3 méter magas, 6 méter széles acélból és akrilból készült szállodának a tömege eléri a 300 ezer fontot, de ehhez még 44 ezer fontnyi tőkesúly is jár. A hotelt sokan csak víz alatti lakásnak nevezik, hiszen ott egyszerre mindössze csak hat ember tud tartózkodni, hiszen az építmény korábban egy víz alatti laboratóriumként szolgált-, így nem lepődhetünk meg azon, hogy az csupán két szobából, s egy közös helységből áll. Mivel a Jules Undersea Lodge luxusszállodaként van nyilvántartva, így a 8x10 lábnyi nagyságú hálószobák szinte apróknak mondhatók. Mivel egy itt eltöltött luxuséjszaka 100 ezer forint körül mozog, így a vastag pénztárcával bíró vendégsereg megnyugtatására csupán annyit mondhatunk el, hogy a hálókban megtalálható minden, ami a nyugalomhoz kell, azaz ágy, hűtőszekrény, mosdó, telefon, illetve beépített szórakoztató eszközök. A közös helységben TV, rádió, DVD-k és könyvek biztosítják a teljes kikapcsolódást – írja a www.jul.com.
A szerző legújabb cikkei:
4,1 milliárdból felújítják a Széna és a Vörösmarty teret
Kiírták a budavári régi-új Pénzügyminisztérium felújításának I. ütemét
Elkészült a világ leghosszabb tengeri hídja
Új fővárosa lesz Kínának?
Gigantikus Andrássy Emlékmúzeum nyílik a budai Fő utcában
Megnyílt a Hotel Clark
Kiírták a tendert a 3-as metró meghosszabbítására
Új Tisza-híd épül Szolnok mellett
Eldőlt! Az Etele térig 8,6 milliárdból épül meg az 1-es villamos pályája
Zaha Hadid tervei alapján épül a világ legnagyobb repülőtere Pekingben
Dubaj nem megy a Marsig, a sivatagban épít marsi civilizációt
Sokmilliárdos beruházás indul az Andássy úton
Holnap dől el, hogy eladják-e a BálnátKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 27 (20 szavazatból)