hír cikk Várkert Bazár fejlesztés rekostrukció KÖZTI építészet

Szép lesz? – újabb látványterveket mutattak a Várkert Bazárról


donkanyar | 2012. június 3.
     
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium újabb látványterveket mutatott be pénteken a felújítás előtt álló Várkert Bazárról: az összesen 8,5 milliárd forint értékű, teljes egészében uniós forrásokból finanszírozott beruházás idén ősszel kezdődik és 2014-ben fejeződik be.

Júniusra jogerős építési engedéllyel rendelkezhet a Várkert Bazár rekonstrukciója, ősszel pedig megkezdődhet a munka. A Várkert Bazárban egyfajta közösségi tér jönne létre, azaz programokkal, koncertekkel is várnák a látogatókat. Az elképzelések szerint a most még romos épületben 19 darab, egyenként 37 négyzetméteres, hatalmas belmagassággal rendelkező fülke lesz található, amelyek mindegyikében más-más téma kap majd helyet. Így például a múzeum mellett lesz ötvösműhely, turisztikai infopont, műterem és kiállítótér fiatal magyar művészeknek, vendéglátóhelyek, kávéház, étterem, cukrászda. Ez pedig azt jelenti, hogy bár a Várkert Bazár külsőleg a "boldog békeidők" hangulatát idézi majd, az új arculattal mégis speciális közösségi térré válik. Érdekesség egyébként, hogy az építkezés során viszont csak a szerkezetkész állapotig állítják helyre az épületet, az utolsó simítások pedig a bérlőkre várnak – legalábbis ezt írta a Népszava. Az újság szerint az összeköttetést a pesti oldallal és a Vigadó térrel folyamatos kishajó-forgalom biztosítaná, a Bazár és a Vár között pedig mozgólépcsők és liftek teremtenék meg a kapcsolatot, s a területen egy 300 helyes mélygarázst is kialakítanak.

A Várkert Bazár közbeszerzési pályázatát egyébként a KÖZTI nyerte, a tervek Potzner Ferenc vezetésével készülnek. A Bazár teraszán rekonstruálják a második világháború után lebontott mesterséges barlangot, és a Triton-szoborral díszített vízmedencét is. Az Öntőház udvaron kertet alakítanak ki, ahol szabadtéri kulturális programok lehetnek. Tervezik a rakpart alatt felfedezett boltozatos ciszterna bemutatását is, melyet a Fülkepavilonból nyíló alagúton keresztül lehet majd megközelíteni – erről pedig a hg.hu számolt be.


Látványtervező: ZOA

A szerző legújabb cikkei:
Kiírták a budavári régi-új Pénzügyminisztérium felújításának I. ütemét
Elkészült a világ leghosszabb tengeri hídja
Új fővárosa lesz Kínának?
Gigantikus Andrássy Emlékmúzeum nyílik a budai Fő utcában
Megnyílt a Hotel Clark
Kiírták a tendert a 3-as metró meghosszabbítására
Új Tisza-híd épül Szolnok mellett
Eldőlt! Az Etele térig 8,6 milliárdból épül meg az 1-es villamos pályája
Zaha Hadid tervei alapján épül a világ legnagyobb repülőtere Pekingben
Dubaj nem megy a Marsig, a sivatagban épít marsi civilizációt
Sokmilliárdos beruházás indul az Andássy úton
Holnap dől el, hogy eladják-e a Bálnát
Az illegális fakitermelés országában fából építenek lélegző lakótoronyotKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 18 (16 szavazatból)