luxus nyaraló portugál építészet minimál építészet Vasco Vieira építészete

Luxusra hangolt minimál extrém megoldásokkal

Vezető tervező: Vasco Vieira és Marco Sousa


Java | 2012. július 25.
     
A portugál Algarve régióban álló ház építészetének alaphangját a körülötte lévő golfpálya adja meg. A minimal luxusvilla tervezőinek tiszta, logikus gondolkodása extremitással megspékelve szolgálja a kényelmet biliárdtermével, házi mozijával, szó szerint “tálcán kínált” úszómedencéjével, tetőteraszán lévő grill sütőjével.

A természet ölelésében álló épület egy L alakú kétszintes és a hozzájuk csatlakozó földszintes tömegből áll. A külső és belső tér tökéletes egybeolvasztásához hozzájárul kint és bent az azonos padlószint, valamint a teljes egészében végigfutó üvegfalak. Az öt hálószoba közül az egyik a kétszintes szárnyban kapott helyet, ehhez csatlakozik L alakban a félszinteltolással közbevetőlegesen beékelt nappali. Itt a stilizált kandalló mellett ücsörögve a körbefutó üvegfalakon keresztül tárul szemünk elé a magával ragadó, csodás panoráma. A további hálók az emeleten kaptak helyet. A lakók kényelmét szolgálja az U alakú épület harmadik szakaszában a beltéri medence és spa, s ha mindez nem lenne elég, további két úszómedence is található a telken. Az együttes látványának egyik csúcspontja kétségkívül az udvar közepén magasodó, lábazatra emelt úszómedence: egy feszített víztükrű, lapos tál – a túlfolyó víz házi vízesésként az alatta lévő másik medencébe zúdul. Kiemelt jellegét szoborszerű megformálása is hangsúlyozza, emellett azonban funkcionális szerepe is megmaradt. Hogy egy pillanatra se szakadjon meg a vizek útjának folytonossága, az alsó medence közvetlen összeköttetésben áll a beltéri uszodával, és mindkettő azonos, fekete mozaik burkolatot kapott. A csobogó víz hangja nyugalomra és elmélyült meditációra hívogat. Az épület alagsorába további közösségi terek kerültek, például a biliárd és moziterem, valamint a kiszolgálóegységek és a garázs. A tiszta vonalakhoz visszafogott szín- és anyaghasználat társul: a fehér vakolatot natúr faburkolat és szürke homokkő, valamint látszóbeton egészíti ki.


Építészet: ARQUI + Lda (www.arquimais.com)
Vezető tervező: Vasco Vieira
Építész munkatárs: Marco Sousa
Szerkezettervezés: Albino Martinho
Kivitelező: Lourenço Construções
Teljes alapterület: 600 négyzetméter
Építés: 2009–2011
Fényképek: FG + SG (www.ultimasreportagens.com)

Forrás: www.arquimais.com
www.portugalia.lap.hu
www.vascovieira.com

A szerző legújabb cikkei:
A gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontja is Európa legjobb múzeumai között szerepel 2018-ban!
Kaposvár intermodális csomópontot épít
A Foster + Partners aktívan részt vesz a futurisztikus Hyperloop rendszer megvalósításában
Bepillantunk a BudaPart építkezésébe a Kopaszi-gátnál
Az ajantai barlangkolostorok rejtélyes élete
A katari Nemzeti Múzeum egy gigantikus sivatagi rózsa
A 3h építésziroda a „Kreatív energiák a börtönben” című nemzetközi meghívásos tervpályázat 3. díjazottja
A Deloitte holland központja a világ legokosabb és legzöldebb irodaháza
A Nokia Skypark a második legjobb a világ irodafejlesztései között 2018-ban (FIABCI)
Az eVolo „Felhőkarcolók Versenye 2018” győztese az origami elve szerint épülő Skyshelter.zip
A sport és a kultúra egyetlen multifunkcionális sportcsarnokon osztozik Sárváron
Tokió közepén a Tree-ness House mini botanikuskertjei javítják a levegő minőségét
Az Aréna Business Campus grandiózus irodaparkja startol a Hungária körúton