Java | 2015. augusztus 24.
     
Számos régi villát, kúriát mutatnak be az idei Kulturális Örökség Napja alkalmából, melyek egyike az Arady-villa. Ennek a különlegesen szép ékszerdoboznak a megújulását kísérhetjük figyelemmel, amelynek lakóját, dr. Boda Krisztina festőművészt, a felújítás levezényléséért Podmaniczky-díjjal tüntették ki 2014-ben.

A gödöllő-máriabesnyői Arady-villa eredeti építtetője, Garán Dániel 1890-ben vásárolta meg a területet, s az építkezés több éven át tartott. A földszint építésekor néhány helyen eltértek az alul kialakított boltíves borospince eredeti alaprajzától, azaz valószínűleg a terv többször is módosult, és így nyerte el az épület a mai, eklektikus arculatát.

Rövid történet
A villa 1922. május 15-én került dr. Eperjessy József tulajdonába, de hét évvel később, 1929. október 23-án, az Arady család vásárolta meg. Ettől a naptól kezdve a villa története összefonódik az Arady családéval. Vitéz Arady István a Kassa melletti Prakfalváról származott. Apja, Arady János a korszak híres prakfalvi vasöntödéjének igazgatója. Számos kohászati találmánya, új eljárásai a Monarchia elismert szakemberévé tették. Az öntödéjében sok remek szobor is készült, többek között Arady irányításával öntötték ki a Hősök terének közepén álló oszlop tetején álló angyalt. Fia, Arady István katonai pályára lépett, s mint Horthy Miklós tábornoka kapott vitézi címet. Trianon után a család a csonka Magyarországra menekült, s Gödöllőn telepedtek le. A II. világháború alatt a villa a 28 éves ifj. Arady Istvánra szállt, s annak néhány esztendővel ezelőtt bekövetkezett haláláig a család tulajdonában maradt. A villát dr. Boda Anikó festőművész és családja az örökösöktől vásárolta meg, majd szakemberek bevonásával több éven át tartó helyreállítással varázsolta újjá.

Rekonstrukció
A villa sarokrizalitos, tornyos, s eredeti nyílászárói változatos formájúak és díszítésűek (félkörívesek, zsalugáteresek, stb) Eklektikus oromfala, a tetőterasz balluszteres mellvédje, valamint csúcsos fedésű neogótikus tetőterasza, továbbá a klinkerborítás és a burkolatdíszítések változatossága teszik architektúráját igazán izgalmassá.

Kívül és belül az eredeti elemek megtartásával, illetve pótlásával történt a példaértékű felújítás, melyért a Város- és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra) 2014-ben Podmaniczky-díjjal tüntette ki dr. Boda Anikót. Az Arady-villát körbefogó birtok történetét 1795-ig sikerült feltárniuk az új tulajdonosoknak. Az épületet ábrázoló régi fotók alapján kezdték meg a tervezést, majd a kivitelezést. Ez utóbbi speciális szakmunkát igényelt, amihez a műemléképületek építésében, felújításában jártas, a régi építészeti technológiákat kiválóan ismerő szakemberekre volt szükség, mint például Nagy András építészmérnök-statikusra. A 120 esztendős épület három éves munka eredményeként nyerte vissza „eredeti” állapotát, ezután pedig – régi fotók alapján – a kertrekonstrukció is megtörtént, igaz, ezt ma már nem lehet eredeti állapotába visszaállítani, mivel az egykor hatalmas terület ma nem alkot egységet.

Az eklektikus villa megtekinthető a mostani Kulturális Örökség Nap alkalmából 2015. szeptember 19-20-én.
Forrás: www.koh.hu

A szerző legújabb cikkei:
A gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontja is Európa legjobb múzeumai között szerepel 2018-ban!
Kaposvár intermodális csomópontot épít
A Foster + Partners aktívan részt vesz a futurisztikus Hyperloop rendszer megvalósításában
Bepillantunk a BudaPart építkezésébe a Kopaszi-gátnál
Az ajantai barlangkolostorok rejtélyes élete
A katari Nemzeti Múzeum egy gigantikus sivatagi rózsa
A 3h építésziroda a „Kreatív energiák a börtönben” című nemzetközi meghívásos tervpályázat 3. díjazottja
A Deloitte holland központja a világ legokosabb és legzöldebb irodaháza
A Nokia Skypark a második legjobb a világ irodafejlesztései között 2018-ban (FIABCI)
Az eVolo „Felhőkarcolók Versenye 2018” győztese az origami elve szerint épülő Skyshelter.zip
A sport és a kultúra egyetlen multifunkcionális sportcsarnokon osztozik Sárváron
Tokió közepén a Tree-ness House mini botanikuskertjei javítják a levegő minőségét
Az Aréna Business Campus grandiózus irodaparkja startol a Hungária körútonKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 25 (14 szavazatból)