színkép | 2016. április 7.
     
Nemzetközi építészeti kiállítás a FUGA Budapesti Építészeti Központban

Időpont 2016. április 14. 17 óra
Helyszín: FUGA Budapesti Építészeti Központ (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.)
A kiállítás megtekinthető: 2016. május 2-ig

A kiállítást megnyitja: Gunther Zsolt (építész)

A Piráni Építészeti Napok a világ egyik legnagyobb múltú nemzetközi építészeti konferenciája, amely minden évben bemutatja a legfrissebb építészeti trendeket és a leginnovatívabb térformálási ötleteket. A konferenciát több kapcsolódó építészeti kiállítás is kíséri, közülük a legfontosabb a Nemzetközi Piranesi Építészeti Kiállítás: az előző két év munkáiból Ausztria, Csehország, Görögország, Horvátország, Magyarország, Olaszország, Szlovákia és Szlovénia jelölőbizottságai választják ki országonként azt az öt projektet, melyek bemutatkoznak a tárlaton és versenyeznek a Piranesi-díjért.

Magyarország nemzetközi kapcsolattartója és egyben a hazai zsűri elnöke Gunther Zsolt építész, a 3h építésziroda vezető tervezője. A további három zsűritag személye, akárcsak a nemzetközi bizottság esetében, évről évre változhat. A 2015-ös magyar zsűri tagjai közül Pásztor Erika Katalina, az építészfórum.hu főszerkesztője már több alkalommal vett részt a magyar projektek válogatásában, a másik két zsűritag, Kelecsényi Kristóf művészettörténész és kritikus, illetve Polyák Levente urbanista, kutató először.

A 27. Piranesi-díj zsűrije 2015. november 20-án találkozott Piránban, a Monfort Kiállítóteremben. A zsűri tagjai a konferencia előadói, 2015-ben Boris Bezan, Sonja Gasparin és Beny Meier, Idis Turato, Meritxell Inaraja, András Ferkai, José Esteves de Matos és David Lorente Ibazez. A zsűrit Majda Božeglav-Japelj, Katarina Čakš, Anže Koren and Tatjana Sirk vezette.

A 2015-ös Piranesi-díjat Dinko Peračić nyerte el a horvátországi Vodicébe tervezett piacért. Különdíjban részesült az MM Csoport és a Hetedik Műterem munkája, az Egyetem halottai – az ELTE Bölcsészkarának II. világháborús emlékműve.

A FUGA már harmadik alkalommal ad helyet az aktuális kiállításnak.

A szerző legújabb cikkei:
Az EGYHÁZ – 12. Szakrális Építész-Belsőépítész Konferencia
Felhívás csatlakozásra a Nyitott Templomok Napja programsorozathoz a Kulturális Örökség Európai Évében
Pásztor Erika Katalinára emlékezünk
Steps Ahead
Megkezdte az Advance Tower második ütemét a Futureal-csoport
Falukép és illeszkedés a vidék népi építészetében
„Közös örökség – közös felelősség”
Év homlokzata 2018 pályázat
Ablak – fény és élet
Wéber Antal-díj 2018
Könyvajánló
Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok
Újra várják a filmeket a Budapesti Építészeti FilmnapokraKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 72 (36 szavazatból)