Java | 2016. április 28.
     
A Silt Lake Citynek, azaz iszapvárosnak is nevezett település az árvízvédelmen túl környezettudatos lakhatást kínál a folyam árterében. A moduláris úszó városban lévő mezőgazdasági területek, lakóépületek, energiagenerátorok együtt lebegnek a víz felszínén, kivédve az árapályt és az áradások veszélyeit.

Az Iszapváros fiatal építészei Margaux Leycuras, Marion Ottmann és Anne-Hina Mallette hazájukban ezzel a tervvel futottak be, amiért nemzeti díjazásban is részesültek.

A Nílus-völgy állandóan ki volt téve az ár-apály romboló szélsőségeinek, ami olykor mérhetetlen pusztítást okozott a környezetben. A helybeliek a híres Asszuáni-gát építésével próbáltak anno gátat vetni ennek. A beavatkozás ugyan sikerrel járt, de gyökeresen megváltozott a hely ökoszisztémája, ugyanis a gát mögött a víz és az iszap felduzzadt, melynek következtében a védvonal mindkét oldalán komoly talajeróziós folyamatok alakultak be.

A folyó mentén épített úszó iszapváros erre a problémára környezetbarát megoldást kínál. A terv szerint modulosan kialakított várost egy 200 méter mélységű tó felett, a Nasser tavon építenék fel. Az esős hónapokban a folyó ugyanúgy elárasztaná a földeket, mint régen, a vízszint egyenletes emelkedésével pedig az teljes város együtt megemelkedne. A víz és a tápanyagok eljutnának a termőföldekre, de ezt követően a gát lezárna, hogy fenntartsák a kellő vízszintet az áradás után is.

A hidromechanikus, környezetbarát megoldás kellő védelmet nyújt a szeszélyes, pusztító áradásokkal szembe, sőt létrehozza a biztonságos és egészséges emberi élet feltételeit a Nílus egykori árterületein.

Forrás: Inhabitat.com

A szerző legújabb cikkei:
A Zaha Hadid Architects formabontó mesterterve valósult meg az átadott Morpheus hotellel Makaóban
Ottlik Géza kiváló írónk emlékére „Ottlik kert”-et hoznak létre a XI. kerületben
Millennium Gardens irodaház építése indul a Duna-parton
Chad Oppenheim amerikai építész személyesen ajánlja új könyvét a KÉK-ben pénteken
A Zaha Hadid Architects modern városnegyede épülhet fel a Fekete-tenger partján
Waterfront City néven új városrész épül a volt óbudai szeszgyár területén
Európai szintű építkezések emelik tovább egyetemi városaink hírnevét
A csodák birodalma – Lépj be a Csillagok Háborúja tematikus parkba! + videó
Téglák és síkok összjátéka a vietnámi "barlangházban"
Peter Zumthor modellműhelye látható a 2018-as Velencei Építészeti Biennálén
Átadták hazánk egyik legkorszerűbb épületét – az Ericsson új székházát az Infoparknál
Előremutató új épületek Amaravatiban, India új regionális központjában
Az Építész Alkotóműhely nyerte az új Tudásközpontra kiírt tervpályázatot SzekszárdonKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 24 (13 szavazatból)