Az Apple új campusza

A világ legnagyobb üvegtóruszának kulisszatitkai


Java | 2016. augusztus 3.
     
2017 elejére készül el az Apple új campusza, a légies, 260 ezer négyzetméteres, impozáns méretű repülő csészealj, amely futurisztikus, jövőbe mutató kisugárzásával az Apple tevékenységének eszmeiségét hirdeti a világ felé. Itt minden megvalósítható – vagyis a lehetetlen nem létező fogalom!

A tervezés még 2009-ben kezdődött, amikor Steve Jobs, az Apple akkori vezérigazgatója felkereste a tervező Norman Forstert a következő szavakkal: "ne úgy gondolj rám, mint egy ügyfélre, hanem úgy, mint a csapatod egy tagjára’” – emlékezett az építész.
Steve Jobsnak egyetlen célja volt az új létesítménnyel: hogy létrehozza a világ legkorszerűbb irodáját. Halála évében ő maga mutatta be az épület terveit a cupertinói városi tanácsnak.
A világ leghatalmasabb hajlított üvegből létrehozott transzparens tórusza levegős, nyitott tereivel, mintegy 7700 négyzetméteren erősíti a jó munkához elengedhetetlen Apple csapatszellemet. Az egész épülethez, a külső és belső falakhoz több, mint 3 ezer hajlított, méretes üvegtáblát használtak fel. Az Apple sztárdizájnerétől, Jony Ivetől azt is megtudtuk, hogy a világ legnagyobb hajlított ablakait építették be. Az energiamegtakarítás jegyében a campus üzemeltetése kuriózumként 100 százalékban megújuló energiával üzemel, részben napenergiát, illetve bioüzemanyagokat hasznosítva. A székház energiaellátásáról több mint 65 ezer négyzetméternyi napelempanel és egy alacsony szén-dioxid-kibocsátású hőerőmű gondoskodik. Az épület hőháztartását természetes szellőzési rendszer optimalizálja, s általa lehetővé válik, hogy az Apple Campusban az év nagy részében ne kelljen bekapcsolni a légkondicionálást. Ezért körülbelül 4300 speciálisan kialakított, üreges betonlapot építettek be a plafonba és a padlóba. Az Apple ilyen módon tudja tartani azt a vállalását, hogy a campus megnyitásával nem növeli tovább az üvegházhatású gázok kibocsátását a mostani szinthez képest.
Az Apple Campus környezetét fásítják mintegy 7 ezer fa ültetésével. A kaliforniai építési helyszín klimatikus szélsőségeit figyelembe véve a szakemberek szárazságtűrő, őshonos fajtákat kerestek, amelyek jól bírják a gyakori aszályokat. A változatosság kedvéért gyümölcsfák is kerülnek majd a területre, amelyek terméseit – sárgabarackot, szilvát, cseresznyét, datolyaszilvát, olívát és almát – az irodaház kávézójában kínálják majd fel a vendégeknek. A napi öntözést újrahasznosított víz felhasználásával fedezik. A kiváló munkakörülményeket szem előtt tartva az Apple ezer darabos biciklikészlete várja a dolgozókat, hogy nyeregbe pattanva róják a kilométereket a 70 hektáros területen, az erre a célra kialakított biciklipályákon. Emellett több kilométernyi futópálya is a mozgás szerelmeseinek rendelkezésére áll, nem beszélve arról a 70 millió dollárba kerülő, legmodernebb gépekkel ellátott wellness központról, mely szintén a test megújulását segíti. A felmérések szerinti 11 ezer gépkocsi tárolására van igény, s ennek jelentős részét sikerült a föld alatti gépkocsi-tárolóban elrejteni, de valamennyi autó kénytelen a felszínen várakozni az erre kijelölt parkolókban. Láthatóan az Apple aprólékos odafigyeléssel gondolt a környezettudatosságra, s tovább népszerűsíti az elektromos autó használatát is, ezért 300 elektromos töltőállomást létesített. A több mint tízezer ember étkeztetésére a földszinten egy 5500 négyzetméteres étkezőrészleget alakítottak ki, s mobilitásának köszönhetően akár több mint 2 ezer ember egyidejű befogadására is alkalmassá válik. Emellett több mint 1800 négyzetméternyi pihenőrészt alakítanak ki a félemeleten, valamint 1750 ülőhelyet a teraszon.
Az épületben több mint 12 ezer Apple alkalmazott végzi napi munkáját, mely egy kisebb városnyi embernek felel meg. A megvalósítási költségeket valahol az ötmilliárd dolláros határ közelében kell keresgélni – tudtuk meg a vezérigazgatótól.

video (designboom.com)
Forrás: www.irodablog.hu
www.designboom.com

A szerző legújabb cikkei:
A gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontja is Európa legjobb múzeumai között szerepel 2018-ban!
Kaposvár intermodális csomópontot épít
A Foster + Partners aktívan részt vesz a futurisztikus Hyperloop rendszer megvalósításában
Bepillantunk a BudaPart építkezésébe a Kopaszi-gátnál
Az ajantai barlangkolostorok rejtélyes élete
A katari Nemzeti Múzeum egy gigantikus sivatagi rózsa
A 3h építésziroda a „Kreatív energiák a börtönben” című nemzetközi meghívásos tervpályázat 3. díjazottja
A Deloitte holland központja a világ legokosabb és legzöldebb irodaháza
A Nokia Skypark a második legjobb a világ irodafejlesztései között 2018-ban (FIABCI)
Az eVolo „Felhőkarcolók Versenye 2018” győztese az origami elve szerint épülő Skyshelter.zip
A sport és a kultúra egyetlen multifunkcionális sportcsarnokon osztozik Sárváron
Tokió közepén a Tree-ness House mini botanikuskertjei javítják a levegő minőségét
Az Aréna Business Campus grandiózus irodaparkja startol a Hungária körútonKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2: