droID | 2016. augusztus 30.
     
A padlófűtés nem álom többé, még felújítás esetén sem!

Az ember ismeretségi körében mindig akadnak olyanok, akik építkeznek, fűtést korszerűsítenek, felújítanak. Először mindenki a környezetében gyűjti be a hasznos információkat. Sok kérdés merül fel ilyenkor és mindig próbálok a tudásomnak és az igényeknek megfelelően válaszolni.

Sokan vásárolnak régi, még elavult fűtéssel rendelkező lakásokat, amiket teljesen, a mai kor szükségleteinek megfelelően szeretnének kialakítani, kis költségvetésből, kevés átalakítással, rövid idő alatt.

Nem kell lemondani a modern megoldásokról és a költséghatékonyságról, csak mert nem modern az épület. Nemcsak az új építés a megoldás, egy régi bérházi lakás is lehet komfortos családi fészek.

Pár értékesítésben eltöltött év után is mindig találkozik az ember már meglévő, számára mégis új és hasznos dolgokkal. Nekem ilyen felismerés volt a felújításhoz is alkalmazható, kis rétegvastagságú Minitec felületfűtési rendszer.

Egy merőben egyszerű, de mégis nagyszerű termék, mely meleget csal az otthonokba.

A rendszer előnyei közül az egyik legfontosabb, hogy a meglévő épületben nem kell aljzatot bontani. Helytakarékos, a szerkezet magassága nem haladja meg a 15 mm-t, burkolattal együtt is kb. 25 mm, így a belmagasság nagymértékű elvesztése nélkül, a már adott kerámia vagy beton burkolatra fektetve alkalmazható.

Alkalmas meglévő radiátoros fűtés kiegészítésére, de kiválthatóak a hagyományos fűtőtestek, amiknek a helyére különböző lakberendezési tárgyak kerülhetnek, ami lakberendező szemmel nézve sem elhanyagolható. Egyszerűen szabályozható és könnyen kapcsolódik a meglévő fűtési rendszerhez. A padlófűtések minden jó tulajdonságát magában hordozza, gyors a felfűtése, jó érzés a talpnak, ha rálépünk.

A telepítése igen egyszerű. A por és zsírmentesített felületre lehelyezzük az öntapadós rendszerlemezt, melynek elemei kialakításuk miatt pontosan illeszkednek egymáshoz, könnyen szabhatók. Bármilyen alaprajzú helyiségben alkalmazhatók. A szegélyszigetelő csík elhelyezése után a megfelelő osztástávolságban beletekerjük a 9,9 x 1,1 mm-es PE-Xa csövet, mely oxigéndiffúzió ellen védett. A helyiségek hőszükséglet-számítását bízzuk tervezőre.

A rendszerlemezbe a csővezeték bepattintható, így nem igényel külön rögzítőelemeket. A csőfektetést akár egyedül is el lehet végezni, a korszerű technológia így lett kialakítva. Miután csatlakoztattuk a csővezetékeket fűtési rendszerre, nyomás alá helyezzük, majd kiöntjük a megfelelő aljzatkiegyenlítővel. Ügyelni kell, hogy az aljzatkiegyenlítő a rendszerlemez lyukaiba is be tudjon folyni a megfelelő szilárdság elérése érdekében.

Száradás után hideg kerámiaburkolattal, parkettával vagy padlószőnyeggel is lefedhető. Ügyelni kell arra, hogy olyan burkolatot válasszunk, ami alkalmas a padlófűtéshez, ill. a padlófűtés által előidézett hőtágulás elviselésére. Mivel a csövek a felülethez közel helyezkednek el, a felfűtési idő rövid, a rendszer gyorsan reagál a hőmérséklet változásaira és az igényekre. A megfelelő komfortérzet kialakulásához 2-3°C-al alacsonyabb hőmérséklet elegendő, ami energiamegtakarítással jár, pláne ha a hőtermelő eleve energiahatékony. A padlófűtés sokféle energiaforrással alkalmazható, leginkább kondenzációs kazánokkal és hőszivattyúkkal érdemes üzemeltetni.

Összefoglalva: Kis költségvetésből, rövid idő alatt, kevés bontással, minimális porképződéssel, egyszerű munkavégzéssel korszerű, energiatakarékos padlófűtési rendszert kaphatunk, akár csak egy szoba átalakítása esetén is!


Uponor


(x)

A szerző legújabb cikkei:
Kulturális Örökség Európai Éve
Acélos megoldások: Ruhagyártól a gyümölcsfeldolgozóig
Liget Projekt: helyreállítják a városligeti Rondó eredeti funkcióját is
Átadták a gödöllői Prime Rate Irodaházat
Kiállítással emlékeznek a Pesti Vigadó elődjére, az egykori Redoute-ra
Öko-létformák
Rados Jenő hagyatéka – kiállítás a Fugában
Elhunyt Csák Máté okleveles építészmérnök, festőművész
Terítéken a Király
Los Angelesben tartották az amerikai templombezárásokról készült magyar dokumentumfilm világpremierjét
Hullámzó teljesítmény után erősödhet az építőipar
Megújul a városligeti park
Egyedülálló organikus dizájn a HillSide-banKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 6 (3 szavazatból)