hír épületek tervek budapest aquincum limes hadrianus-palota világörökség

Visszaépítik az óbudai Hadrianus palotát, világörökségre jelölik a római erődrendszert


donkanyar | 2016. október 14.
     
Megszületett a kormányhatározat a dunai limes magyarországi szakaszának világörökségi jelöléséről – tájékoztatott a Magyar Limes Szövetség.

„A Római Birodalom határai – A dunai limes magyarországi szakasza" világörökségi várományos helyszín Világörökség Jegyzékbe jelöléséről szóló 1520/2016. (IX. 27.) Korm. határozat alapján, gőzerővel folyik az UNESCO-nevezés előkészítése. A határozatból kiderül, hazánk önálló nevezése esetén a dokumentáció UNESCO felé történő benyújtásának határidejéül 2018. január 31-ét szabta meg a kormány.

A kormányhatározat rendelkezik a program végrehajtásához szükséges forrásokról is, vonzerőfejlesztésre összesen 2,3 milliárd forint (ebből 0,8 milliárd forint a központi régióban) áll rendelkezésre, és startol a világörökség-várományos helyszínek turisztikai fejlesztésére vonatkozó javaslatok kidolgozása.

E javaslatok alapját képezi, hogy a Magyar Limes Szövetség vezető turisztikai szakemberek bevonásával elkészíttette (és e napokban mutatja be a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak) a hazai Duna menti területek turisztikai fejlesztési koncepcióját. A mintegy 1500 oldalas tanulmány tartalmáról rövidesen a sajtót is tájékoztatják. A tervezőmunka a Nemzetgazdasági Minisztérium és számos Duna menti település társfinanszírozásának köszönhetően jött létre.

A kormány egyébként már 2014-ben eldöntötte, hogy a Hajógyári szigeten felépítik a visszatemetett Hadrianus-palotát is. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) kultúráért és sportért felelős ágazata a kormány számára már több projektjavaslatot is kidolgozott a Hajógyári-sziget kulturális és sport célú fejlesztése érdekében, ahol „az aquincumi római helytartói palota és környezete mellett a sziget délkeleti nyúlványán feltárt középkori megerősített birtokközpont bemutatása és hasznosítására is sor kerül”.

A szerző legújabb cikkei:
Kiírták a budavári régi-új Pénzügyminisztérium felújításának I. ütemét
Elkészült a világ leghosszabb tengeri hídja
Új fővárosa lesz Kínának?
Gigantikus Andrássy Emlékmúzeum nyílik a budai Fő utcában
Megnyílt a Hotel Clark
Kiírták a tendert a 3-as metró meghosszabbítására
Új Tisza-híd épül Szolnok mellett
Eldőlt! Az Etele térig 8,6 milliárdból épül meg az 1-es villamos pályája
Zaha Hadid tervei alapján épül a világ legnagyobb repülőtere Pekingben
Dubaj nem megy a Marsig, a sivatagban épít marsi civilizációt
Sokmilliárdos beruházás indul az Andássy úton
Holnap dől el, hogy eladják-e a Bálnát
Az illegális fakitermelés országában fából építenek lélegző lakótoronyotKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 10 (5 szavazatból)