hír épületek videók, animációk A Hild-villa bravúros megújulása a legkorszerűbb zöld építészeti eljárásokkal!

A Hild-villa bravúros megújulása a legkorszerűbb zöld építészeti eljárásokkal!

A rekonstrukció építész tervezője: Kokas László


Java | 2016. december 22.
     
A minap átadott, újjászületett klasszicista Hild-villa rekonstrukciója nem törekedett az eredeti állapot egyértelmű helyreállítására, de a legkorszerűbb fenntartható technológiai eljárások szellemes alkalmazásával valóban egyedülállóan képviseli a fenntartható klasszicista építészetet.

A villa a jövőben a Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet székhelye lesz.A 2013-ban az MMA által élet hívott intézmény fő feladata az 1945 utáni, pezsgő magyar művészeti élet objektív eredményeinek összegyűjtése, s reprezentatív bemutatása.

A villát Hild József építész saját maga számára tervezte és építette 1844-ben. Levéltári kutatások szerint az első átalakításon 1889-ben Pucher József tervei alapján esett át a ház, amikor több fronton is átalakították,ekkor két oldalszárnnyal is bővítették, a két oszlopos oldaltornácot pedig befalazták. A második világháborút követően a kor kívánalmai szerint lakásokra szabdalták, majd sokáig kihasználatlanul, üresen állt a kúria. 1997–1998-ban jelentős felújítást végeztek rajta, a mai alaprajzi rendezés ekkor alakult ki.

Kokas László építész villarekonstrukciójában remekül egyeztette össze a XIX. század adottságait a XXI. század szakmai igényeivel, vagyis a két évszázad harmonikusan találkozik a klasszicista villában.
Tavaly januárban vette kezdetét a felújítás. Az épületet és a hátsó, úgynevezett svájci lakot geotermikus energiával fűtik, az öntözőrendszer pedig a föld alá süllyesztett óriási tározókba a tetőfelületekről gyűjtött csapadékvízzel és ásott kút használatával működik. A belsőépítészeti kialakítás, de még a bútorok választása is a Kokas Műterem dícséretes munkája. Egyedül az előcsarnokban igyekezett többé-kevésbé tiszta klasszicista stílusra a tervezés. Megjelennek klasszicista motívumok, de van ahol csak az anyaghasználat utal a stílusra (például a kor kedvelt faanyaga, a cseresznye), a bútorok dizájnja már mai.A funkcióknak ez a választás felel meg a leginkább.
A külső színhasználatban is megpróbáltak az eredetihez visszanyúlni, de a kutatások során négy különböző szín bukkant elő. Ez a kicsit visszafogottabb árnyalat jobban illik a ház stílusához, mint a korábbi élénksárga.

A fokozottan védett klasszicista műemlék mellett a telken elhelyezkedő kertet is fejlesztették, és a Budakeszi útról új közúti telekbehajtót alakítottak ki.

„Ennek az intézetnek lesz a dolga, hogy a következő tíz, húsz, harminc esztendőben a szocializmus alatti bunkeréletet élő, 1945 után fantasztikus eredményeket létrehozó magyar művészek munkáit objektíven, tisztán, egyértelműen felmutassa. Feladata lesz továbbá, hogy kitiltsa a magyar művészeti élet történetéből a klikkszellemet, és megpróbáljon méltó lenni ahhoz a Magyarországhoz, amely erőt, pénzt, kormányzati, parlamenti és kerületi hatalmat és affinitást adott, hogy a villa újraszülessen” – hangsúlyozta Fekete György, az akadémia elnöke.

Forrás: index.hu/

A kész épületről készült videó:

A felújítás time-lapse videója 2016 május és szeptember között:

Videók: MMA

A szerző legújabb cikkei:
A Zaha Hadid Architects formabontó mesterterve valósult meg az átadott Morpheus hotellel Makaóban
Ottlik Géza kiváló írónk emlékére „Ottlik kert”-et hoznak létre a XI. kerületben
Millennium Gardens irodaház építése indul a Duna-parton
Chad Oppenheim amerikai építész személyesen ajánlja új könyvét a KÉK-ben pénteken
A Zaha Hadid Architects modern városnegyede épülhet fel a Fekete-tenger partján
Waterfront City néven új városrész épül a volt óbudai szeszgyár területén
Európai szintű építkezések emelik tovább egyetemi városaink hírnevét
A csodák birodalma – Lépj be a Csillagok Háborúja tematikus parkba! + videó
Téglák és síkok összjátéka a vietnámi "barlangházban"
Peter Zumthor modellműhelye látható a 2018-as Velencei Építészeti Biennálén
Átadták hazánk egyik legkorszerűbb épületét – az Ericsson új székházát az Infoparknál
Előremutató új épületek Amaravatiban, India új regionális központjában
Az Építész Alkotóműhely nyerte az új Tudásközpontra kiírt tervpályázatot Szekszárdon



Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2: