sebesp | 2016. december 29.
     
Egy holland építésziroda merőben új lakóépületformát valósított meg egy öreg istállót korszerűsítése során. A bizarr megoldás eredményeként a gazda a hodályban lelt otthonra.

A hollandiai Rijswijkben egy négy és fél hektáros farmon, évszázados gyümölcsfákkal körbeölelve áll a radikálisan átalakított épület, az egykor roggyant melléképület.

Az épület eredeti szerkezetét megőrizték, csupán a belső tereket osztották újra a modern élet követelményeinek megfelelően. Az amszterdami Workshop Architecten építészeit azzal bízták meg, hogy az 1960-as évekből ránk maradt melléképületet úgy alakítsák át, hogy az "őslakos" birkák mellett tárolóként is szolgáljon, sőt egy lakás is helyet kapjon benne.

Három zónára osztották az egyszerű félnyeregtetős teret: lakás, juhakol, és a kettőt összekötő átmeneti térrész lamellás elválasztófalakkal. A ház falai és tetőfelületei egyaránt széles, fekete duglászfenyő deszkázattal borítást kaptak, míg belülről meghagyták a fenyő eredeti, meleg színét. Az gyümölcsösre és az udvarra néző ablakokat szintén színezetlenül hagyták, kiemelve ezzel a homlokzat fekete hátteréből.

Forrás: www.dezeen.com

A szerző legújabb cikkei:
Mégis felépítheti felhőkarcolóját a Mol a Kopaszi-gáton
Nyolcmilliárdot ad az állam az építészeknek és a mérnöknek
Kiírták a Közlekedési Múzeum pályázatát, világsztárok a tülekedők listáján
Szőrős és színes az új szingapúri felhőkarcoló
A magyar modernizmus újabb ikonikus képviselője tűnik el
225 milliót osztanak ki a szuperkórház-pályázatokra
Magyar látványtervező csapat nyert az Architizer A+ Awards-on – videó
Hello Wood: Megvalósultak az álmok
Kísérteties óriásvízesést építettek egy kínai felhőkarcoló oldalába – videó
Ez az, amire gondolok?
Napokon belül itt lesznek a szuperkórházak tervpályázatai
Ez nem zöldség: A répabetoné a jövő
A BIG strandja Aarhusban



Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 40 (20 szavazatból)