pályázat Pályázat Debrecen Nemzetközi Iskola

Debreceni Nemzetközi Iskola tervpályázata

Közép-európai Egyetem ide, Nemzetközi Iskola oda.


iStvan | 2017. április 12.
     
A Debrecen melletti Pallagon öthektáros területre, 550 főre tervezhető intézmény. Határidő: 2017. május 22.

A debreceni önkormányzat kiírta a Pallagon épülő Debreceni Nemzetközi Iskola tervpályázatát. A hirdetmény szerint a tervezett intézmény a Bánat utca és a Manninger Gusztáv utca által határolt öthektáros területen épülne, a Balásházy Szakközépiskola (mezőgazdasági iskola) közelében.

A projekt célja egy több oktatási egységből álló, nemzetközi IB-rendszerben működtetett iskolaépület, valamint az ahhoz kapcsolódó építmények létrehozása.

Az IB-rendszer programja számos ország hagyományos érettségi követelményeit ötvözi, ezzel egyszerre tesz eleget az egyes nemzeti oktatási rendszerek elvárásainak, és emeli ki azok erényeit.


Az óvodától az érettségiig biztosít majd helyet

Papp László debreceni polgármester korábban úgy nyilatkozott, ez lesz az első olyan magyarországi nemzetközi iskola, ami illeszkedik a magyar oktatási rendbe. Az intézmény óvodát, általános és középiskolát tartalmaz majd. A polgármester azt is elmondta, a debreceni diákok bejutását az intézménybe ösztöndíjprogram segíti majd.

A mostani kiírás szerint a tervezett építési és eszközbeszerzési költség együttesen nem lépheti túl a bruttó 2,5 milliárd forintot. A korábbi sajtóhírek szerint az állam ekkora összeggel támogatja a debreceni önkormányzat beruházását. A tervpályázatban emellett elvárás a megújuló energiák alkalmazásának vizsgálata.


Környezettudatos megoldások a középpontban

A tervpályázatok bírálásának szempontja többek közt az lesz, hogy az adott pályázat:
- mennyire illeszkedik a funkcionális kialakítás az oktatási programhoz;
- milyen környezettudatos megoldások kerültek a tervben alkalmazásra;
- mennyire ötvözi jól a terv a hagyományos nagyerdei élővilágot a mai kor kertépítészeti trendjeivel, hogyan kapcsolódik a Natura 2000 területhez.


Debreceni és Debrecen környéki lakosokat szolgálna

A tervek szerint őszre szeretnék az előkészítést lezárni, 2019-re pedig befejezni az épületet, és abban az évben szeptemberben megnyitni az intézményt.

A polgármester korábbi nyilatkozatából az is kiderült, kollégiumi fejlesztés nem része a programnak. Mint mondta, nem elsősorban külföldi cégvezetők igényeit szeretnék kiszolgálni, hanem a debreceni, Debrecen környéki lakosok igényét. Az intézmény ugyanakkor országos beiskolázású lehet, de akár a határ menti régiók is célterületei lehetnek.


Pályázati dokumentumok letöltése

A szerző legújabb cikkei:
Pécs építészeti arculatának kortárs formálói I.
ICOMOS-díj, 2018.
Goodsten – Autókereskedésből fagylaltozó
Úszó szigetváros
Pályázat panziók fejlesztésére
Könnyen összeszerelhető kabinos menedékház
Nővérszálló új köntösben
Hollandiában átadták a világ legnagyobb kerékpáros mélygarázsát
Szálláshely-fejlesztési pályázat indul
Magyar sólyom Atlantában
Budapesti Corvinus Egyetem Sportlétesítmény tervezése
Ministadion építés holland módra
A légi közlekedés fejlesztése SzingapúrbanKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 70 (35 szavazatból)