díj cikk Bramac tetőcserép tetőtér felújítás energiahatékony Construma

Tetőtérben élni trendi

Mégis a tetőn spórolnának a legtöbben


droID | 2017. május 19.
     
Egyre többen alakítják át a tető alatti üres teret élhető lakrésszé, és ezzel párhuzamosan csak minden hatodik magánépíttető gondolkozik energiahatékony és korszerű tetőben, ahogy az a Bramac Kft. idei Construma szakvásáron végzett felméréséből kiderült.

Az idei Constuma szakvásáron végzett friss kutatás szerint az építkezők és felújítók 71 százalékának az egyik legfontosabb szempont építkezés vagy felújítás során a jó hőszigetelés kialakítása, viszont csak minden hatodik magánépíttető gondolkozik energiahatékony és korszerű tetőben. A tető szakszerű kialakításánál még a burkolást és villanyszerelést is fontosabbnak tartják, pedig az épületek energiavesztesége leginkább a tetőknél jelentkezik, nyáron pedig ez a tér melegszik fel a legkönnyebben, vagyis ha valóban jó hőszigetelést szeretnénk kialakítani meglévő vagy leendő otthonunkban, a tetőn sem lenne szabad spórolnunk.

Érdekes ellentmondás rajzolódott még ki a tetőtér beépítését illetően is: bár a trendek azt mutatják, hogy egyre többen alakítják át a tető alatti üres teret élhető tetőtérré, a megkérdezettek valamivel kevesebb mint harmadánál van csak beépítve a tetőtér, és mindössze a válaszadók negyede tervezi, hogy élettérré alakítja azt. A legtöbben ugyanis attól tartanak leginkább, hogy a tetőterek nyáron túl melegek, télen pedig túl hidegek lesznek. Nagyjából fele ennyien a rezsiköltség növekedésétől félnek, míg 13 százaléknak a ferde falak miatti kihasználatlan területek okoznának problémát a tetőtér kialakításakor. Viszont mivel egyre trendibb tetőtérben élni, ezért az építőipar már kínál olyan megoldásokat, amivel a fenti aggályok megszüntethetők.

Direkt erre a problémára reflektálva fejlesztette ki a Bramac a legújabb, Construma Nagydíjas tetőrendszerét, amely hatékonyságát 2017 januárjában tesztekkel bizonyították a németországi Heusenstammban. A °Cool SMART szakszerű átszellőzéssel akár 5 °C-os hőmérséklet-csökkenéssel enyhítheti a nyári hőséget a tetőtérben. A COMFORT csomag Bramac Tectura Thermo Protector vagy Bramac Római Thermo Protector hővisszaverő tetőcseréppel – amelyek háromszor nagyobb mértékben visszatükrözik az infravörös sugárzást, mint a hagyományos tetőcserép – 7°C-ra emeli a hőmérséklet csökkenést. A SMART és COMFORT csomag °Cool hőszigeteléssel kombinálva alkotja a °Cool PRÉMIUM csomagot, ugyanis a hővisszaverő tetőcserepek hatását nagy mértékben növeli a tetőrendszerek alkalmazása és a szakszerű beépítés. Ezzel a technológiával akár már több mint 11 °C-kal csökkenthető a tetőtér hőmérséklete a legnagyobb nyári kánikulában is. Ezzel a klímahasználatot 80%-kal, míg a téli fűtésszámlát 50%-kal csökkentheti, amely jelentős energia- és anyagi megtakarítást jelent télen nyáron egyaránt.

A °Cool PRÉMIUM másik nagy előnye, hogy a cserepek külső és belső hőmérsékletének csökkenésével a szoba hője is megváltozik, ráadásul a csúcshőmérséklet is 7 órával kitolódik. Ez azt jelenti, hogy míg a nyári hőségben 18.00-kor volt a legmelegebb a szobában, a °Cool Tetőrendszerrel ez hajnal 1 órára tolódott. Ekkor viszont már kint is sokkal hűvösebb a levegő, könnyebben hűl le a cserép is, szabályozva ezzel a benti hőmérsékletet. Mivel cserép kevesebb hőt tárol és sugároz vissza éjszaka a levegőbe, a város mikroklímájára is hatással van.

Ebben az is szerepet játszik, hogy a fent említett tetőcserepek betonból készülnek, amely anyag a stabilitáson, nagy teherbíráson és időtállóságon kívül rendkívül jól tartja a hőt, ráadásul gyártásuk energiahatékonyabb és 50%-kal kevesebb CO2 kibocsátással jár, mint más fedőanyagoké. Ezekkel az építészeti megoldásokkal nem csak a háztartások tehetők energiahatékonyabbá – és pénztárcakímélőbbé – hanem a környezetre is komoly hatást gyakorolhatunk, pusztán egy jól megválasztott tetővel.

(x)

A szerző legújabb cikkei:
Kulturális Örökség Európai Éve
Acélos megoldások: Ruhagyártól a gyümölcsfeldolgozóig
Liget Projekt: helyreállítják a városligeti Rondó eredeti funkcióját is
Átadták a gödöllői Prime Rate Irodaházat
Kiállítással emlékeznek a Pesti Vigadó elődjére, az egykori Redoute-ra
Öko-létformák
Rados Jenő hagyatéka – kiállítás a Fugában
Elhunyt Csák Máté okleveles építészmérnök, festőművész
Terítéken a Király
Los Angelesben tartották az amerikai templombezárásokról készült magyar dokumentumfilm világpremierjét
Hullámzó teljesítmény után erősödhet az építőipar
Megújul a városligeti park
Egyedülálló organikus dizájn a HillSide-banKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 4 (2 szavazatból)