Rajki Diána | 2017. október 25.
     
A Szlovákia déli részén, Fűr községben működő, nemzetközileg elismert Château Rúbaň pincészet új épületének megjelenését beton, üveg és alumínium anyagok, az itt készülő minőségi fehér bor aranyló színe, valamint a Duna parti táj íves dombjai határozzák meg.

A szabálytalan sávokat képező aranyszínű PREFALZ/FALZONAL elemekben visszatükröződő természet látványa és a homlokzat üvegfelülete teszi hangsúlyossá az épület megjelenését.

A szlovákiai magyar építész, Bartal Zoltán tervei alapján készült extrémen felújított épületegyüttes korábban egyházi és katonai célokat szolgált. A tervező a PREFALZ/FALZONAL homlokzatburkolatban találta meg azt az anyagot, amely maya gold színével részben kihangsúlyozza a homlokzaton az épület exkluzivitását, részben pedig természetes csillogásával illik az épülethez és környezetéhez. Természetesen az anyagválasztáskor a PREFA alumíniumból készült burkolatainak ismert tartóssága sem volt mellékes.

Feltűnő elegancia
Bartal a borház új terveivel a 2014-ben végrehajtott felújítást folytatta. A most készült épület tetejére és homlokzatára egyaránt dupla állókorcolású PREFALZ anyagot használtak, amely a korábban megújult épületek tetején is megjelenik. A felújított pincészet arany fényben csillogó részei, illetve az üveg homlokzatában visszaverődő szőlőhegyek látványa a gyakori és az új látogatók körében egyaránt sikert aratott.

Mintha fehérbor csillogna a homlokzaton
Az építész minden homlokzati felületre nagyon pontos fektetési tervet készített. Ennek segítségével a kivitelezéskor nem okozott gondot a különböző szélességű sávok és a különböző homlokzatok csatlakozása, illetve a fugák egymásba futtatása. Összesen 6 hónapos precíz munkát igényelt az átszellőztetett és szerelt homlokzat elemeinek előkészítése: 160 mm vastag hőszigetelést helyeztek el a 22 cm-es teljes felületű zsaluzaton, 50 mm-es légréssel.

Az építész irodájának szomszédságában található bádogos műhely munkatársai az anyag könnyű feldolgozhatóságának, illetve rugalmas illeszthetőségének köszönhetően, tökéletesen „lefordították” a tervező gondolatait az anyag nyelvére.

Az arany PREFA homlokzatburkolatok egyediségét kétségkívül kihangsúlyozza a különleges épület. Kifejezetten izgalmas megjelenést biztosít az egyes sávok különböző szélessége és extrém hosszúsága. A dupla lakkozással ellátott, 0,7 mm vastag PREFALZ / FALZONAL aranyszínű elemek a Château Rúbaň pincészet gyümölcsös aromájú, legjellegzetesebb fehérborának csillogására emlékeztetnek.
Az építész a tervéhez olyan anyagot keresett, amely beltérben és kültéren egyaránt izgalmas optikailag, értékálló és hosszútávon változatlan minőséget ígér. A döntésben fontos szempont volt, hogy olyan anyagot válasszanak, amely költséghatékony megoldást biztosít. A választott szín és annak fényességi foka, a környezetbarát újrahasznosíthatóság és az időjárással szembeni ellenállóképesség, valamint a 40 éves termékgarancia hozzájárulnak a beruházás gyors megtérüléséhez.

Alapanyag: P.10 típusú bevonatos alumínium, 0,7 mm vastag,
Szín: maya gold
Méret: 0,7 x 500 mm (kiegészítő szalagok 0,7 x 650 mm, 0,7 x 1000 mm)
Súly: 1,89 kg/m²
Bevonat: Kétrétegű beégetett lakk vagy por bevonat

www.prefa.hu

(x)

 

 
A szerző legújabb cikkei:
15 millió forintnyi építőanyag gyermekintézményeknek és műemlékeknek – Várépítő 2018
Rekord méretekkel, rekord gyorsasággal, fontos céllal
EQUITONE: az építészeti formálás szerves része
Természetes homlokzatburkolatok középületeken
A homlokzat háromszínű játéka
Visszafogottan elegáns nagylapos homlokzatburkolat családi házon
„…a kultúrák békés egymás mellettisége és kölcsönös tiszteletben tartása …”
Újra itt az Építési Piaci Prognózis
Nagytáblás szálcement lapokból nyitott fugás kialakítás
Mobilgáttal az árvíz ellen
Tanyasi ház újragondolva
Fa-alu homlokzati nyílászárókkal új utakon a tavalyi sikeres év után a FAKROKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: -2 (1 szavazatból)