tervek ipari épületek rekonstrukció Fővárosi Vízművek

Bontani vagy modernizálni – ez itt a kérdés

A Váci út irodatornyának jövőbeli sorsa


Java | 2017. október 30.
     
A Fővárosi Vízművek Váci úti irodaháza vizuálisan szinte összenőtt Budapest egyik legfrekventáltabb helyszínével. Az épület látványában és funkcionálisan is megállt a 70-es éveknél, elhasználódott gépészetével, nyílászáróival együtt. Bár jelenleg a Vízművek árulja az épületet, de vajon ez az optimális megoldás?

A Fővárosi Vízművek Központi Irodaházának építése még 1975-ben kezdődött, majd az ingatlan együttes 1981-ben munkásszállóval egészült ki, jelenleg az irodák teljes alapterülete 26 ezer négyzetméter. Az egykor modernnek számító komplexumot mára a régi idők mementójaként tartjuk számon, ami egy 21. században is versenyképességre törekvő vállalatnak nem igazán válik a dicsőségére.

A hatvanegy méteres magasház sorsára vonatkozóan két lehetséges megoldás körvonalazódik: vagy újjávarázsolják, vagy lebontják és a helyére egy 21. századi épületet húznak fel. A telek a Váci út belső területén természetesen megfizethetetlen értéket képvisel, és a hatvanegy méteres épületmagasság is igazi kincs.

Az esetleges felújítás nem lenne kis munka, hiszen szinte minden nagyon rossz állapotban van, kezdve a nyílászáróktól a gépészeti rendszereken át a homlokzati elemek elavultságáig. Ezért a Fővárosi Vízművek egy kevésbé frekventált helyen lévő, gazdaságosan üzemeltethető épület vásárlására is pályázatot írt ki. Minimum 7-9 ezer négyzetméteres ingatlant keresnek a Duna és a Könyves Kálmán körút, Hungária körút és Róbert Károly körút által közrezárt területen. Vannak azonban igazán jó példák az elavult épületek modernizálására. Ilyen például a Balance Loft is. A ház 1921-ben épült a Váci úton az Orion Gyár részére, majd 1951-től az Ampullagyárnak adott otthont. A 21. századi rekonstrukció tervezője Marián Balázs.

Az indusztriális adottságokkal rendelkező patinás épületek természetesen determinálják a lehetőségeket, az épületek funkcióját, vagyis azt, hogy milyen koncepcióval lehet elindítani az átépítési programot. De épp ez adja a projekt egyediségét is és szerencsére a piac nyitott az ilyen típusú épületek iránt.

„Minden (leendő) tulajdonos és fejlesztő felelőssége, hogy a meglévő régi épületeiket újragondolja, új koncepcióval pozícionálja. Ezeknek az ingatlanoknak megvan a szerepük a Váci úti irodafolyosón, ezért városképileg, funkcionalitásban és üzletileg is van létjogosultságuk az ilyen fejlesztéseknek. Fontos, hogy a megfelelő know how-val rendelkező fejlesztők professzionális előkészítéssel és felkészüléssel álljanak hozzá egy ilyen szintű rekonstrukcióhoz."


Forrás: Realista.hu


 

A szerző legújabb cikkei:
Alakul a Millenáris Széllkapu – Elkészült az alagút a Millenáris Park alatt
A Zaha Hadid Architects formabontó mesterterve valósult meg az átadott Morpheus hotellel Makaóban
Ottlik Géza kiváló írónk emlékére „Ottlik kert”-et hoznak létre a XI. kerületben
Millennium Gardens irodaház építése indul a Duna-parton
Chad Oppenheim amerikai építész személyesen ajánlja új könyvét a KÉK-ben pénteken
A Zaha Hadid Architects modern városnegyede épülhet fel a Fekete-tenger partján
Waterfront City néven új városrész épül a volt óbudai szeszgyár területén
Európai szintű építkezések emelik tovább egyetemi városaink hírnevét
A csodák birodalma – Lépj be a Csillagok Háborúja tematikus parkba! + videó
Téglák és síkok összjátéka a vietnámi "barlangházban"
Peter Zumthor modellműhelye látható a 2018-as Velencei Építészeti Biennálén
Átadták hazánk egyik legkorszerűbb épületét – az Ericsson új székházát az Infoparknál
Előremutató új épületek Amaravatiban, India új regionális központjábanKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 3 (2 szavazatból)