Java | 2017. november 2.
     
Az átadott KAPSARC (King Abdullah Petroleum Studies and Research Center) olajkutató központ 70 ezer négyzetméteres campusa egy méhkaptárra hasonlít. Olyan technológiai jövőkutatás folyik majd itt, amely az energia leghatékonyabb felhasználására és az energiaellátás környezeti hatásaira fókuszál majd.

Zaha Hadid tervei még 2014-ben kerültek napvilágra, amelyek egy moduláris struktúrát mutatnak. Egy élő sejtre emlékeztet az épületegyüttes, amely folyamatosan növekszik, így szimbolizálva a tudomány fejlődését. A kristályszerű szerkezet az Arab- félsziget sivatagi domborzati viszonyait tükrözi. A hatszögletű méhsejtformák összekapcsolják az öt eltérő funkciójú épületet, így a tudásközpontot, a számítógépes központot, a konferenciatermet a kiállítási csarnokkal és a 300 férőhelyes nézőtérrel, a könyvtárat és az imahelyet.

A részépületek különböző méretűek, így ha tevékenységi körük változik, akkor a mobilitás jegyében könnyen át lehet konfigurálni a belső terekeiket. A szerkezet lehetővé teszi, hogy a komplexum bővülése során zökkenőmentesen újabb épületeket illeszthessenek a már kész struktúrához. A mindenre gondosan figyelő tervezők hófehér, kristályszerű anyaggal borították az épületeket, védelmet nyújtva ezáltal az erős napfény és a hő pusztító hatásától, de az épületek nyitottak maradnak az északi és nyugati irányban.

A déli oldalon, a tetőprofilokba ún. szélfogókat integráltak, amelyek magukba terelik az északról fújó szeleket és így hűtik a belső udvarokat a nagy forróságtól. A föld alatt ugyanezek a szélcsatornák összeköttetést teremtenek a fő épületek között, hogy az év legmelegebb hónapjaiban itt lehessen közlekedni. A LEED Platinum minősítésű komplexum konferenciaközpontjának tetejét részben napelemek fedik, amely kapacitása évente 5000 MWh. A használati vízet is újrahasznosítják a helyszínen. A kivitelezés során a fenntarthatóság jegyében az összes építőanyag mintegy 40%-át 800 kilométeres távolságon belülről szállították a helyszínre, míg 30%-uk újrahasznosított anyagokból származik.


Építész: Zaha Hadid Architects
Építészeti terv: Zaha Hadid, Patrik Schumacher, Lars Teichmann, Charles Walker
Mérnöki tervezés: Arup
Belsőépítészet: Woods Bagot
Tájépítészet: Gross.Max

Forrás: Inhabitat.com

A szerző legújabb cikkei:
Alakul a Millenáris Széllkapu – Elkészült az alagút a Millenáris Park alatt
A Zaha Hadid Architects formabontó mesterterve valósult meg az átadott Morpheus hotellel Makaóban
Ottlik Géza kiváló írónk emlékére „Ottlik kert”-et hoznak létre a XI. kerületben
Millennium Gardens irodaház építése indul a Duna-parton
Chad Oppenheim amerikai építész személyesen ajánlja új könyvét a KÉK-ben pénteken
A Zaha Hadid Architects modern városnegyede épülhet fel a Fekete-tenger partján
Waterfront City néven új városrész épül a volt óbudai szeszgyár területén
Európai szintű építkezések emelik tovább egyetemi városaink hírnevét
A csodák birodalma – Lépj be a Csillagok Háborúja tematikus parkba! + videó
Téglák és síkok összjátéka a vietnámi "barlangházban"
Peter Zumthor modellműhelye látható a 2018-as Velencei Építészeti Biennálén
Átadták hazánk egyik legkorszerűbb épületét – az Ericsson új székházát az Infoparknál
Előremutató új épületek Amaravatiban, India új regionális központjábanKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 3 (2 szavazatból)