hír

Térképen Győr 20. századi építészeti értékei


Hartmann Gergely | 2017. december 9.
     
Kereshető és szűrhető térképes adatbázissal egészült ki a Modern Győr honlap, amely már 2012 óta egyre bővülő tartalommal dolgozza fel Győr építészetét első világháborútól a rendszerváltásig.

Mintegy száz épületről készült már hosszabb-rövidebb leírás a Modern Győrre, de mindeddig hiányzott egy átfogó adatbázis, amely könnyen átláthatóvá teszi az eddig összegyűjtött anyagokat, ismereteket. Erre a feladatra a legalkalmasabbnak egy olyan térkép tűnt, amely különböző szempontok szerint szűrhetően is lehetővé teszi a keresést. A frissen közzétett interaktív térképre több mint kétszáz épület került fel egy-egy fotóval, rövid leírással és alapadatokkal. Az oldal tulajdonképpen a Modern Győr adatbázisának georeferált vizualizációja, így váltak az épületek szűrhetővé építész, időszak, állapot, védettség, funkció stb. szerint. Az egyes buborékokban található linkek visszavezetnek a honlapra, ha található ott bővebb leírás az adott projektről.

A munka a Győr-Moson-Sopron Megyei Építész Kamara támogatásával jött létre. A kamara évek óta elkötelezett a régió modern építészeti értékeinek feltárásában és bemutatásában, ahogyan azt a korábbi (templom- és lakóház-építészetről szóló) tematikus vándorkiállítások is bizonyítják. Az idei projekttel az a célunk, hogy létrejöjjön egy olyan gyűjtés, amely mind a saját kutatások, mind a máshol fellelhető anyagokat összefogóan bemutatja, rendszerezi. A szűrhető kereséssel egyedülálló módon állíthatók egymás mellé pl. az egyes építészek munkái, egy kiválasztott időszak alkotásai, a korszak védett épületei, de kirajzolható a lebontott vagy átalakított házak listája is.

A kétszáz épület feldolgozása hosszú munka eredménye, amely véleményünk és szándékunk szerint egy átfogó képet ad a korszak építészeti eredményeiről. Ugyanakkor az egyes épületek információi könnyen frissíthetők, és az adatbázis a későbbi kutatások eredményeivel, újabb elemekkel is könnyen kiegészíthető. Reméljük, hogy ezzel is hozzájárulunk a korszak építészeti értékeinek mélyebb megismeréséhez és megbecsüléséhez.

A szerző legújabb cikkei:
Nem otthonos nappaliKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 4 (2 szavazatból)