sebesp | 2018. január 19.
     
Betoncsövekből tervezett mikrolakásokkal könnyítenének Hongkong lakhatási válságán.

A hongkongi James Law Cybertecture stúdió kidolgozott egy alacsony költségű prototípust, melynek lényege, hogy egymásra rakható betoncsövekből alakítanának ki mikrolakásokat, amelyek a városi épületek közötti foghíjakat tölthetnek ki.

Az úgynevezett OPod Tube Housing projekt kiagyalói szerint a 2,5 méter széles beton csatornaelemekből átalakított 9,29 négyzetméteres otthonok jelenthetnék a megoldást az ázsiai metropolisz lakásproblémaira. James Law, a stúdió alapítója, úgy véli, hogy ezek a csőstruktúrák egymásra rakva megteremtik a megfizethető otthonokat a fiatalok számára a Hongkong városközpontjában lévő üres telkeken.

Azt mondta, hogy a lakók boldogan élhetnek a csövekben egy-két évig. Úgy véli, hogy "olyan fiataloknak lenne nagy segítség, akik nem engedhetnek meg maguknak a saját lakást".

Bar az OPod projekt jelenleg még csak koncepció, az építész egy prototípust mar felépített, hogy megmutassa, hogyan nézhet ki egy tipikus otthon. Az íves betonfalakon belül az otthonban nappali, főzési és fürdési lehetőség is rendelkezésre áll. A teljesen üvegezett elülső panel egyszerre ajtó és ablak.

Az alkotók szerint a mikrolakások gyártási költsége körülbelül 11 ezer angol font lenne, és havonta kevesebb, mint 300 fontért lennének bérelhetőek. Az egy hálószobás apartman átlagos bérleti díja Hongkong központjában jelenleg 1500 font fölött van.

Forrás: www.dezeen.com

A szerző legújabb cikkei:
A BIG strandja Aarhusban
Kastély a fjordban
Év végére elkészül a Párisi Udvar Hotel Budapest
Új országos pszichiátriai intézet épül Budapesten
Kaliforniai álom 1961
Miért tartja "lúzernek" Trump az Egyesült Államok új londoni erődjét?
Magyar projekt is bekerült a World Architecture Festival második fordulójába
Felhőkarcoló Stop: Döntés született
Tervező kerestetik, de olcsóbban!
Kabinláz: Környezetbarát fakunyhókat épít a Hello Wood
Japán dizájnba költözött az iszlám tudásközpont
Megjelent a Pro Architectura díj 2018. évi hirdetménye
Stadion még nincs, de látogatni már lehetKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 1 (1 szavazatból)