sebesp | 2018. január 21.
     
Izgalmas homlokzattal hívja fel magára a figyelmet az új sheffieldi egyetemi épület. Nevét is a külső formájáról kapta: The Diamond – A gyémánt, amely erős kontrasztban áll a körülötte lévő levő történelmi épületekkel.

Üveg és eloxált alumínium homlokzatát különböző méretű és a fénytörés eredményeként változó színű rombuszok gyémántszemekként összefonódó szövete alkotja. A tervezők szerint a az épülettömb homlokzatát annak a sejtekből összeépülő robotszerkezetnek a mintájára tervezték, amelyet az egyetemen az acél mikroszerkezetének feldolgozása közben végbemenő átalakulásának modellezésére használnak.

A homlokzat hivatott gondoskodni a belső terekbe jutó természetes fény szabályozásáról is, így az északi oldalon nagyobb, a délin kisebb ablaknyílásoknak biztosít helyet a látványos szövet.

A londoni Twelve Architects egy olyan épületet hozott létre, amely közvetlen közelről vállalja a kontrasztot környezetével. A kontextussal felvállalt erős ellenpont nem volt teljesen vitamentes az engedélyezési folyamat során, de végül elfogadták a korai tervfázisokat még az RMJM iroda színeiben kidolgozó építészek koncepcióját.

A belső tér természetes szellőzésű központi tér hengeres kuckókkal, amelyeket informális tanulásra és csoportos beszélgetésekre használnak.

A könyvtárak, tantermek, irodák és laboratóriumok az átrium északi és déli oldalán helyezkednek el, padlótól mennyezetig futó üvegfelülettel kapcsolódva a központi térhez. Az alsó szinten egy sor előadóterem található, összesen 1500 férőhellyel.

Az épületben Sheffield egyre növekvő, 2021-ig megduplázódó mérnöki fakultásának befogadására épült. Az új terek elősegítik az együttműködést és megkönnyítik az interdiszciplináris projekteket.

Fotók: SP

A szerző legújabb cikkei:
Nyolcmilliárdot ad az állam az építészeknek és a mérnöknek
Kiírták a Közlekedési Múzeum pályázatát, világsztárok a tülekedők listáján
Szőrős és színes az új szingapúri felhőkarcoló
A magyar modernizmus újabb ikonikus képviselője tűnik el
225 milliót osztanak ki a szuperkórház-pályázatokra
Magyar látványtervező csapat nyert az Architizer A+ Awards-on – videó
Hello Wood: Megvalósultak az álmok
Kísérteties óriásvízesést építettek egy kínai felhőkarcoló oldalába – videó
Ez az, amire gondolok?
Napokon belül itt lesznek a szuperkórházak tervpályázatai
Ez nem zöldség: A répabetoné a jövő
A BIG strandja Aarhusban
Kastély a fjordban



Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 16 (8 szavazatból)