Az összes találat erre: „ Alpok“ (31)
Az autonóm építészet díjnyertes prototípusa a Monte Rosa menedékház
Az Alpok egyik magaslata a Svájc déli határán található, 4487 méteres Matterhorn, mely a síelők kedvelt úticélja, csúcsára először 1865-ben sikerült feljutni. A gleccserek szintjén elhelyezkedő menedékházakban – többek között a Monte Rosában – készülnek fel a hegymászók a kihívásokkal teli hegycsúcsok meghódítására.
Cortenkígyó a svájci Alpokban
A Philipp Esch által tervezett alpesi közlekedő a corten acél, a vasbeton és a természetes kő lényeglátó használatát tükrözi. Az egyszerre természeti és műemléki környezetbe ágyazott útvonalat regionalista alkotásnak is nevezhetnénk, noha építészeti műtárgyait az ipari kikötők belül fehér, kívül rozsdás hajóroncsai ihlették.
Miféle friss ötletek?! Kik jönnek előadni az építészkongresszusra és miért?
Lehet akár bulvár megközelítést is kiolvasni az idei „Friss ötletek” témájú Nemzetközi Építészkongresszus programjából, hiszen a Városligetet „tönkretevő” Magyar Zene Házát tervező építész ugyanúgy előad, mint a „Soros-bérenc” CEU épületének tervezője. Hova álljunk mi, építészek? És mi van az idei témaválasztás mögött?
Lebegő medencék az Alpok ölelésében
Az ausztriai Aqua Dome üdülőpark igazi kuriózum a kikapcsolódni vágyók számára, tölcsér alakú, lebegő fürdőmedencéivel, gyönyörű kilátásával a változatos, szemet gyönyörködtető alpesi tájra. A nevezett Aqua Dome wellness üdülője azonban még számos egyéb meglepetésével is csábítja kíváncsi vendégeit.
Kortárs villa olasz módra
Az otthon egyike legfontosabb emberi élettereinknek. Saját házunk mindig több mint egy épület a sok közül. Otthonunk személyes terek komplex szövete, melynek összetettsége normális életciklusainkat, napi tevékenységeinket tükrözi.
Vidéki villa az olasz Alpokban
Bruno Tonelli és fiatal építészekből álló csapata egy félreeső alpesi településen, Monticelli Brusatiban tartja fenn irodáját. Főként a környéken és Bresciában kapnak megbízásokat, melyek között kisebb rezidenciák és szakrális építmények is sorakoznak. Hitvallásuk a hely tisztelete és a modern elegancia egysége.
Skyway Mont Blanc kilátó a világ tetején
A három állomásból álló Skyway Mont Blanc kötélpályás létesítmény tervezője, a Studio Progetti – nevezetesen Carlo Cillara Rossi építész – kellő érzékenységgel mindhárom állomást eltérő építészeti stílusban, de környezetével teljes szimbiózisban valósította meg.
Hegycsúcson táncoló tengeralattjáró
3 450 méter magasság, néha a tetőig érő hótömeg, az akár 215 km/h szél, valamint a nem ritkán 40°C-os hőmérséklet-különbség – ezeknek az alapkihívásoknak kellett megfelelni a Refuge de L´Aigle magashegyi menedékház felújítása során, amely több mint egy évszázaddal ezelőtt épült.
Magyar szurkolói falu a francia EB-n
Egyedülálló kezdeményezésként magyar szurkolói falu jön létre június 17-24. között a franciaországi Puy St. Vincentben, ahonnan könnyen megközelíthető a magyar válogatott két fontos mérkőzése, és az összes meccs közvetítése mellett egy egyhetes programsorozattal is készülnek a szervezők.
Justus Dahinden építészete II.
Justus Dahinden az interjú után legújabb könyvét dedikálta szerzőnek. A kötet három nyelvű: német, angol és francia. Lakó- és középületek ismertetése után templomépítészetéről kaphatunk átfogó képet.
Tűzoltóság a hegy gyomrában
Hatalmas sziklafalba vájt állomáson kapott helyet a dél-tiroli Margreid városának önkéntes tűzoltóegysége. Három fúrt alagút egybenyitásával alakították ki a tűzoltólaktanyát, mely egy a sziklafallal azonos dőlésszögű fekete betonfallal van elválasztva a külvilágtól.
Függőhíd 3000 méterhez közel.
2700 méteren a Dachstein felett 400 méter magasan átívelő függőhídról páratlan kilátás nyílik az Alpokra.
Alpesi pajta Szlovéniából
A szomszédos Szlovénia észak-nyugati régiójában, az Alpok lábainál fekszik a Bohinj körzet. Itt talált rá egy vállalkozó család arra a régi pajtaépületre, amelyet ötletesen felújítva otthonukká varázsoltak.
Filatélia és építészet II.
Írásom második részében a máltai, francia, német és amerikai építészeti témájú postabélyegekről készítettem áttekintést. Befejezésül a magyar és amerikai bélyegkiadás statisztikai számait hasonlítottam össze. Végül építészeti tárgyú bélyegügyben javaslatot tettem a MÉSZ-nek.
Téli lak
Svájc délnyugati csücskében, a francia határ mellett és a genfi tó szomszédságában magasodó hegyek egyikén alakították ki ezt a varázslatos kis téli lakot. A felújított menedékház teljes komforttal várja a tél szerelmeseit.
Felhőkarcoló az Alpokban? Igen, de minimalista
Az amerikai Morphosis nagyvonalú minimalizmussal egy üvegfelületekkel borított, a hegyeket visszatükröző 382 méter magas hotel karcsú négyzetes hasábját tenné le a svájci hegycsúcsok közé.
Hol bujkálsz Antoine?
Kedved lenne elbújni a világ elől? Antoine segítségedre lehet a Svájci Alpokban!
Aprócska épület a Svájci hegyekből
Az építmény a Svájci Alpokban helyezkedik el, és kihasználja a táj adottságait, így létrehozva egy rendkívüli nyaralót.
Világon elsőként épült híd két hegycsúcs között
A világon elsőként létesült függőhíd két hegycsúcs között a svájci Alpokban: a háromezer méteres magasságban lévő függőhíddal két alpesi hegycsúcsot kötöttek össze Svájcban.
Buszmegálló-sokk
Egy nyugalmas kis osztrák falu dizájn-buszmegállókkal akarja felhívni magára a turisták figyelmét, a cél eléréséhez pedig ismert nemzetközi építészeket fantáziáját hívták segítségül.
Vissza

Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások