Az összes találat erre: „ Doha“ (17)
A katari Nemzeti Múzeum egy gigantikus sivatagi rózsa
Az Arab-félszigeten jelenleg épülő Nemzeti Múzeum tervezője Jean Nouvel, a Pritzker- és Művészeti Wolf-díjas francia építész. Terveiben művészi érzékenysége és érzelmei együttes hatására a mai építészet határait feszegeti, ezekben a különlegességre, extravaganciára törekszik. A bemutatott projekt formavilága egy óriási sivatagi rózsát ábrázol.
Már nem művészet, még nem pornográfia?
Marcel Wanders holland sztárdizájner keze nyomán elkészült Doha Mondrian Hotel belső tereiről közzétett képeket böngészem. Itt semmi nem illik semmihez, stílusirányzatok helyett legfeljebb egy hatalmas, luxuskivitelben megvalósított káoszt lehet felfedezni. Közben az Európa Kiadó Mocskos idők című száma forog 1982-ből.
Katar szétszedhető stadiont épít a VB-re
A világ leggazdagabb országában a jelek szerint el akarják kerülni az üresen kongó stadionokat a VB után, ezért konténerekből építik fel a Ras Abu Aboud stadiont a vitatott 2022-es FIFA Világkupára Katarban.
Ieoh Ming Pei idén ünnepelte 99. születésnapját
Ieoh Ming Pei világhírű építészeti alkotásokban bővelkedő, 70 évet átívelő életpályája során számos elismerésben, többek között 1983-ban Pritzker-díjban részesült. Az ünnepi évforduló alkalmából az Architizer építészeti szaklap egy reprezentatív válogatást adott közre műveiből.
Fiatalos koncepciók egy elöregedett területre
Építészeti központ, startup vállalkozások, co-working irodák, üzletek, kávézók, lakások és élhető zöldterületek tölthetnék meg pezsgő élettel a lágymányosi dohánygyár jelenleg nagyrészt elavult területét – derült ki a BME Urbanisztika Tanszék komplex tervezési kurzusának április 18-án a Lechner Tudásközpontban megtartott vázlatterv prezentációiból.
Plovdivban élőlánccal védik a dohánygyárat a bontás ellen
Bolgár hírportálok hétfői jelentése szerint mintegy ötven aktivista, köztük építészek, Plovdiv kulturális életének képviselői, a Plovdiv 2019 Alapítvány tagjai a testükkel védték vasárnap az 1920-as években emelt épületeket, amelyeknek helyén egy tízemeletes szállodát akar építeni a tulajdonos, egy magánszemély.
Tantárgy lett a Dohánygyár
A BME Építészmérnöki Kar Urbanisztika Tanszéke és a Lechner Tudásközpont inspiráló együttműködésbe kezdett, aminek első lépéseként a tavaszi félév kezdetén, 2016. február 18-án egy csoport építészhallgató látogatott el a Lechner Tudásközpontba.
A világ 10 legkülönlegesebb átadásra váró épülete 2016-ban
A világ élvonalába tartozó építészek fantáziája 2016-ban is szárnyal. Olyan épületek sorát hozzák létre, melyek építése még folyamatban van, de átadása idén várható. Az Architizer.com építészeti portál által rangsorolt épületek többsége múzeum. Nem csoda, hiszen ez az az épülettípus, ami mindig is a legnagyobb szabadságot adta a tervezőknek.
A Rozsdakerttől a Traverzig – Hat tájépítész koncepció
A Budafoki út és a Karinthy Frigyes út sarkán elhelyezkedő volt Lágymányosi Dohánygyár területének rekonstrukciója volt a témája annak az egy hetes workshopnak, amelyet a Lechner Központ szeptember végén a BCE Tájépítészeti és Településtervezési Kar hallgatóinak rendezett.
Örökségnapi szombat a Lechner Tudásközpontban
A Kulturális Örökség Napjain - Európa legjelentősebb, önkéntesek bevonásával lebonyolított épületlátogató hétvégéjén - idén is rengeteg volt az érdeklődő. A minden évben szeptember utolsó hétvégéjén megrendezett program keretében a Lechner Tudásközpont megnyitotta egyébként nem látogatható részeit is.
Egy idegen civilizáció jelei: sztélék a qatari sivatagban (videó)
2015-ben emberfeletti szoborcsoport jelent meg az Arab-félszigeten. Richard Serra alkotása négy monumentális acéltábla egy sivatagi antilopcsapás mentén.
A világ legszebb épületfotói - CIOB2012
A múlt héten átadott "Az Év építészeti fotó"-jairól sajnos még nem tudjuk megosztani, így ezúttal egy nem kevésbé neves verseny képeit mutatom meg Önöknek - az angol CIOB (The Chartered Institute of Building) által szervezett "Az építés művészete" legjobb alkotásait.
A csepeli zsinagóga
A Mazsihisz keretein belül Csepelen a Dél-pesti Hitközség részére zsinagóga épül. Az utolsó, ma is működő magyarországi zsinagóga 1931-ben, 82 évvel ezelőtt létesült, a Dohány utcai templom mögötti Hősök temploma. A II. világháború után Budapesten egyáltalán nem épült új zsinagóga.
Viktória Ipari Park Logisztikai Központ
Csarnok Nagydíj pályázat
Dr. Bán Anikó, dr. Massányi Tibor
A 2022-es focivébére mesterséges antilopsziget épül az arab öbölben
Mesterséges szigetek világának új tagja készül a rajzasztalon. Az ilyen nagyvolumenű építkezéseknek is van már hagyománya, hacsak a Pálma- és Gyöngy-szigetek világára gondolunk. A legújabb projekt tervei: az Oryx Island 5,5 milliárd dollárba kerül, s átadása az országban rendezett 2022-es focivébéhez kapcsolódik majd.
WAF: 2012 legjobb épületeinek teljes képes albuma
A Szingapúrban megrendezett World Architecture Festival (WAF) első díjas épületei közül néhányat már bemutattunk, de most itt a teljes lista!
100 éves házak ünnepe
2012. április 14-15-én, szombaton és vasárnap a tavalyinál is több, idén 100 éves budapesti épület - 35 lakóház és 25 intézmény - tárja ki kapuit és mutatkozik be az érdeklődő közönség előtt, és készül izgalmas programokkal!
Vissza