Az összes találat erre: „ Tokió“ (24)
Tokió közepén a Tree-ness House mini botanikuskertjei javítják a levegő minőségét
A japán Akihisa Hirata építész terveiben találékonyan és játékosan javította a meglehetősen sűrűn beépített tokiói helyszín mikroklímáját. Az általa tervezett minimalista ház változatos terei mini botanikuskerteket képviselnek, s ezek együttes hatása már hatékonyan, természetes módon, és illúziókeltően növelik a levegő tisztaságát, frissességét.
Az építőanyagok átváltozása az építészetben – Nemzetközi Építészkongresszus 2018
A 15. Nemzetközi Építészkongresszust 2018. március 9-én a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Oktatási Épületének nagy előadótermében „Az anyagok átváltozása az építészetben” témakörben tartották meg. A kongresszust a Metszet folyóirat kiadója, az Artifex Kiadó rendezte a MÉSZ támogatásával. Csanády Pál főszerkesztő üdvözölte a közel 600 résztvevőt.
A világ legmagasabb fa felhőkarcolója épülhet meg Tokióban
Egy japán faipari vállalat, a Sumitomo Forestry bemutatta a világ legmagasabb faépületének, egy 350 méteres, Tokióban felépítendő felhőkarcolónak a terveit.
Gyufásdoboz-ház Tokióban
"Kis ház, nagy terasszal" – ezt kérte a fiatal pár a tervezőtől sűrűn lakott városi utcában építendő házuk megrendelésekor. Az eredmény egy kompakt otthon, tágas külső térrel.
Japán kétszer olyan magas tornyot építene, mint a Burj Kalifa
Egy mérföld magas tornyot terveznek az "Next Tokyo"-nak nevezett új futurisztikus megaváros közepére, a Tokiói-öbölbe.
Tokiói Olimpiai: szuperstadionból favázas aréna, de még igy is drága lesz
Bemutatták a tokiói olimpiai stadion új terveit, Zaha Hadid helyett Kengo Kumát bizták meg a munkával.
Zaha Hadid élő adásban hagyta faképnél a BBC riporterét
Nem sokkal a RIBA Gold Medal elnyerésének bejelentése után Zaha Hadid rövidre zárta a BBC reggeli rádiós hírműsorának munkatársával folytatott beszélgetését, miután a 2020-as tokiói olimpia központi stadionjára terelődött a szó.
Justus Dahinden építészete II.
Justus Dahinden az interjú után legújabb könyvét dedikálta szerzőnek. A kötet három nyelvű: német, angol és francia. Lakó- és középületek ismertetése után templomépítészetéről kaphatunk átfogó képet.
Képes-levelezőlapok és épületek III.
Írásom harmadik részében olyan svájci, francia és amerikai képes-levelezőlapokat ismertetek, amelyeken épületek szerepelnek, lehetőleg magyar építészek alkotásait is. – Mit neveztek New Yorkban a „nadrágszáraknak”?
Győzött a demokrácia: nem épül meg a nemzet szuperstadionja
„Már egy hónapja figyelem ez emberek hozzászólásait, és átgondoltam a felülvizsgálat lehetőségét” – mondta a miniszterelnök.
Kengo Kuma kábel-káoszba keveredett
A japán sztárépítész egyetlen gabalyodott ötlettel dobta fel a kicsi, ám népszerű tokiói étterem belső kialakítását.
Japán rejtvény
„Kabemado. Felnyíló fal. Erős és áttetsző. Ottlétem kezdete. Árnyék a fában.” Várjuk a szerencsés megfejtőt, akinek elsőre sikerül objektíven értelmeznie a japán építész tömör műleírását. Segítünk: a ház archetípusáról van szó.
A világ legmagasabb önálló acéltornya
A 2012-ben átadott 634 méter magas Tokyo Sky Tree Tokió városképének jellegzetes részévé vált. A torony, amely a világ legmagasabb önálló acéltornya, jeladó toronyként szolgál a televízióadások számára, emellett a két kilátóhelyről a város páratlan látképében is gyönyörködhetnek az odalátogatók.
Könyvtárkedd: a betonhodály otthonossága
Tokió külvárosában, a Tama Művészeti Egyetem kampuszán található Toyo Ito az idei Pritzker-díjas építész néhány évvel ezelőtt elkészült könyvtárépülete. Kérdés, milyen az olvasás élménye a csupa-beton környezetben.
Lakáshiány miatt Tokióban már dobozokban is élnek fiatalok
Nyílt tikok, hogy Tokió a világ egyik legzsúfoltabb városa, épp ezért a városban lakódobozokkal próbálják enyhíteni a lakásépítési helyhiányt, amiért igencsak borsos árat kell fizetni havonta. Az ablak nélküli szűk helyiségekben leginkább fiatal értelmiségiek laknak.
Japán Nemzeti Stadion: születőben a Rája nagytestvére
Zaha Hadid Architects nyerte a 80.000 főt befogadó sportlétesítmény tervezésére kiírt nemzetközi tervpályázatot. A formavilág Londonból már ismerősnek tűnhet.
WAF: 2012 legjobb épületeinek teljes képes albuma
A Szingapúrban megrendezett World Architecture Festival (WAF) első díjas épületei közül néhányat már bemutattunk, de most itt a teljes lista!
Japán abszurditás, vagy zsenialitás? – kizárólag motorosoknak épült társasház
Japánban megint nagyot alkottak! – Tokióban egy olyan társasházat húztak fel, ahol nemcsak lakni, de a vasparipával parkolni is lehet. Mivel Japánban a helyhiány és zsúfoltság miatt a belvárosban nemcsak lehetetlen, de ráadásul méregdrága mulatság is egy garázsban leparkolni, így ez a társasház erre a problémára némileg gyógyírt jelent.
Átlátszó ház Tokióban
Sou Fujimoto néhány éve a Műcsarnokban tartott előadásából kiderült, az építészet határait feszegeti. Szokatlan, de rendkívül egyszerű térképzési eszközeivel újszerű életformák lehetőségét a terek használatának újraértelmezését keresi.
Guinness-világrekord: átadták a világ legmagasabb tornyát Tokióban
A Sky Tree névre keresztelt tévétorony átadására mintegy nyolcezer látogatót vártak, ők az expresszliftekkel juthattak fel a 634 méter magas torony kilátóiba, 350, illetve 450 méteres magasságba, ahonnan 70 kilométerre is ellátni. A panoráma felöleli Tokiót és vonzáskörzetét, 30 millió ember otthonát.
Vissza