Az összes találat erre: „ földrengés“ (19)
Megfejtették a pisai ferde torony "földrengésállóságának" titkát
Ugyanannak a laza talajnak tulajdonítható a pisai ferde torony "földrengésállósága", mint amelyik a torony süllyedését és dőlését idézte elő több száz évvel ezelőtt – derítették ki olasz és brit mérnökök.
Rekord idő alatt épült újjá a földrengéssújtotta olasz Amatrice városa
Tavaly augusztusban, éppen egy éve történt az a tragédia, amikor egy 6,2-es erősségű földrengés tette a földdel egyenlővé a turisztikailag népszerű „ételvárost”. Ma egy újjáépített városba térhetett vissza az élet – köszönhető ez Stefano Boeri építész gyors faépítészeti terveinek.
Friss ötletek a Metszet 2017/1 számában
Sou Fujimotótól több francia projekt, a Henke Schreieck irodától egy osztrák szálló, egy elemző cikk a Numen / For use irodáról az új Metszetben. Címlapon a CEU budapesti egyeteme az O’Donnell + Tuomey irodától, bemutatjuk még a Duna Arénát, a paksi Forrásházat, a Meséskert óvodát, valamint a műemlék épületek földrengéssel szembeni viselkedését.
Nem tudták szétverni az égben járók üveghídját
Korábban már csaknem száz biztonsági tesztet végeztek, hogy megállapítsák, a híd kibírja-e csaknem 800 ember súlyát, ellenáll-e a széllökéseknek, a földrengésnek és a hőmérséklet-változásnak. Most kiállta a töréspróbát is a világrekorder kínai üvegpadlós híd
Domespace: a nap felé forgó mobil bioházak világa
A földrengések okozta tragikus tömegkatasztrófák arra késztették az építészeket, hogy stabil, biztonságot nyújtó családi otthonokat tervezzenek. Elérkezett a kör-alakú, nap felé forgó házak világa azok számára, akiknek van legalább 1 millió dollár (300 millió forint) megtakarított pénzük – adta hírül a Daily Mail.
Ilyen egy 1 millió 125 ezer forintos környezettudatos ház
Két éve még egy sátorban élt az a török semmi közepén Atulya Bingham, aki megelégelve a víz és áram nélküli életet úgy döntött, ő bizony környezetbarát házat épít magának. A sárból készült földrengésbiztos házikóra mindössze 1 millió 125 ezer forintot költött, s már kibírt egy 6,1 földrengést.
Műemlékek és statika, földrengés, faanyagvédelem - kiskonferencia Zalaegerszegen
Zalaegerszegen folytatódik az ingyenes örökségvédelmi kiskonferenciák sorozata február 25-én "Táguló körökből származó új kihívásoknak való
megfelelés lehetőségei és feladatai" címmel, és ugyanaznap megnyílik az Örökség a jövőnek – jövő az örökségnek kiállítás is a Göcseji Múzeumban.
Japán Építészeti- és Földrengés-állósági Tanulmányút
Tokiótól Kiotóig, Nikkótól a japán Alpokig
2013. október 8-22.
Elkészült a Karton-katedrális
A földrengés sújtotta új-zélandi Christchurch-ben átadták Shigeru Ban papírszerkezetű templomát.
Katasztrófa elleni tervezés: az új-zélandi Christchurch új ideiglenes stadionja
Míg Christchurch-ben folyik a tavalyi földrengés utáni újjáépítés, egyre több optimista jele van a megújulásnak a dél-új-zélandi városban.
Egy ilyen szimbólum az új stadion, melyet a Populous sportra szakosodott iroda tervezett. Az ideiglenes stadion az addingtoni Rugby Liga Park területén március végén nyílik, éppen időben a rögbiszezonra.
Földrengés-biztos bioépítészet: a Nautilus-ház
Mivel sokan gondolják úgy, hogy 2012 a megakatasztrófák éve lesz, így világszerte jó üzletnek ígérkezik az olyan házak építése amelyek nemcsak földrengés- és árvíz-biztosak, hanem akár az orkán erejű széltől is megvédenek. Ha ennek tetejében az épület formáját maga a természet ihlette, akkor már vagány excentrikus otthonról beszélhetünk.
Újratervezés konferencia Február 11-12.
A Kós Károly Egyesülés Vándoriskolája, a Kós Károly Egyesülés támogatásával nemzetközi konferenciát szervez Újratervezés címmel. Témája a természeti katasztrófákra adott építészeti válaszok, ezeknek szociális, gazdasági, technikai körülményei.
Szellem városok – Craco, Olaszország
A város, sok más középkori olasz városhoz hasonlóan egy hegytetőre épült.
Shigeru Ban és a Konténersakk
A Kelet-Japánban történt földrengés és szökőár áldozatainak sakktáblába-rendezett konténerek alkotta ideiglenes szállással segít Shigeru Ban, az újrahasznosítás mestere
Felrobbanthatják a Foster + Partners új épületét Las Vegasban
Egy szerkezeti vizsgálat azt állapította meg a Norman Foster által tervezett épületről, hogy nem elég biztonságos, és földrengés esetén összedőlne
Shigeru Ban kartontemplomot tervez Új-Zélandra
A szigetország Christchurch nevű városa a februári földrengésben megsemmisült, 1864-ben épült székesegyház helyén felépülő ideiglenes szerkezet tervezésével bízta meg a japán építészt
Arata Isozaki és Anish Kapoor mobil buborékja Japánért
Az indiai származású brit sztárszobrász, Anish Kapoor és Arata Isozaki japán építész közös ötlete volt az "ark nova" elnevezésű mobil koncertterem, amelyet a japán földrengés túlélői számára terveztek
Példaértékű talpraállás
A földrengés után Északkelet-Japán súlyos károkat szenvedett városaiban elkezdték az újjáépítést.
Fuksas: A fény mint szerkezet
2009-ben Foligno külvárosának fesztelen szövetében épült Massimiliano és Doriana Fuksas új plébániaközpontja. E "betonerődítmény" stabilitása helyi értékkel bír, miután 1997-ben a körzetben földrengés pusztított. Amikor a terv 2001-ben elnyerte az egyházmegye bizalmát, a templom ikonikus alakjával reprezentált újjászületés jelképét látták benne.
Vissza