Az összes találat erre: „ árnyékolók“ (6)
Ha Zugló, akkor zöld bölcsőde
Hogyan lehet egy földszintes lepényépületet érdekesen megformálni egy forgalmas kereszteződésben? A Zimborás Gábor és Kiss Róbert által tervezett, tájépítészeti objektumként kialakított Mesevonat bölcsőde erre mutat egy egyedi megoldást.
Épületburok – hibák és kihívások
Új, pontosabb módszer a hőhidak számítására, a hőszigetelés vastagodásának akusztikai hatásai, a határoló szerkezeteket a saját síkjukban érő hatások, nyílászárók, függönyfalak, üveglamellák, árnyékolók, hőszigetelések, homlokzatburkolatok, héjazatok és zöldtetők – minderről a júniusi Építész Tervezői Napon szerezhettek ismereteket a résztvevők.
Erős napfény ellen expandált lemez
Egy szardíniai ház lakóinak napsugárzás elleni védelmére Pier Francesco Cherchi építész és Ledda Federico lakatosmester lodzsákat alkalmazott árnyékolóként. Az építész elképzeléséhez a Mevaco rombusz, 62x23x3 expandált lemezét alkalmazta. A lemezt acélkeretekhez rögzítette, majd a belső oldalon textillel burkolta.
Irodai munkahelyek fényszabályozása
Az irodai munkahelyek gyakori jellemzője a nagy üvegfelület, amely nyári forróságban fűtőtestként sugározza a hőt a bent tartózkodókra. A fény és a meleg távoltartására gyakran redőnyt, a legkevésbé hatékony módszert választják, a sokkal hatékonyabb lamellás árnyékolók helyett.
Árnyékolás szélsőséges időjárási körülmények között is
A Millenniumi városközpont irodaháza 7 emelet magasságban emelkedik a Duna pesti partján, ahol az épület jelentős széltehernek is ki van téve. A beruházói igények szerint a nyílászárók külső felületén elhelyezett árnyékolóknak 80 km/h szélterhelésig ellen kellett állnia.
Kis közösségi ház Kambodzsában
A finn Aalto University két építészhallgatója, Hilla Rudanko és Anssi Kankkunen egyetemi feladatként tervezte meg azt a tarka közösségi és oktatóházat, amelyet aztán céget alapítva meg is valósíthattak a kambodzsai Sra Pou-ban
Vissza