Az összes találat erre: „ örökségvédelem“ (43)
Falukép és illeszkedés a vidék népi építészetében
Nemzetközi kitekintésű szakmai konferencia a Miszla Art Kulturális Központ és Alkotóház rendezésében
„Közös örökség – közös felelősség”
Műemléki Világnap a Kulturális Örökség Európai Éve 2018 jegyében Szentendrén
Egy hónapon át lehet pályázni a népi építészeti értékek megőrzésére
Egy hónapon át lehet pályázni a népi építészeti emlékek helyreállítását támogató Népi építészeti program idei forrásaira. A tavalyi mintaprojekt sikere után idén 1,5 milliárd forint forrás jut a központi költségvetésből a magán vagy közösségi tulajdonban lévő, helyi vagy országos védelem alatt álló népi építészeti emlékek helyreállítására.
Hamarosan indul az Iparművészeti Múzeum felújítása
Szeptember 3-án zár az átfogó rekonstrukció előtt álló Iparművészeti Múzeum (IMM), amely a következő hetekben számos programmal búcsúzik időlegesen a látogatóktól.
Az UNESCO beintene a Kopaszi-toronynak
A világszervezet arra kéri a kormányt, hogy ne engedjen világörökségi látképet romboló tornyokat a fővárosba – írja a Népszava.
Félmilliárdos keretösszeggel építészeti örökségvédelmi pályázatot hirdetnek meg
Félmilliárdos keretösszeggel írják ki az építészeti örökségvédelmi támogatás pályázatát, amely három korábbi támogatás helyett jelenik meg idén – döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán. A testület egyhangúlag döntött a pályázat kiírásáról.
Műemléki mustra 2016 – 1. rész
Az év elején mindig visszatekintünk és összegezzük az előző évet. Baranya megyei műemlékesként van okunk a büszkeségre, mert 2016-ban számos jelentős felújítás történt területünkön.
Megvan L. Simon László utóda, Sárváry Istvánét még csak találgatják
Dr. Puskás Imre, eddigi kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkár váltja L. Simon Lászlót – értesültünk szakmai körökből. Augusztus 15-tel távozik Sárváry István, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ elnöke is, utódjáról még csak találgatások vannak.
Egy emlékezetes díjkiosztó gála: Az ICOMOS magának adta a Citrom-díjat
Klaniczay Péter és Nagy Gergely építészmérnököket Forster Gyula-díjjal, a régészeti örökségvédelem területén végzett munkájáért Kovács Gyöngyi és Wollák Katalin régészeket pedig Schönvisner István-díjjal tüntették ki hétfőn, a műemléki világnapon a Pesti Vigadóban.
Májusban kezdődhet a budavári lovarda építése
A Budai Vár rekonstrukcióját célzó Nemzeti Hauszmann Terv első ütemének részeként már májusban megkezdődhet az egykori lovardaépület újjáépítése – közölte L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt beruházásokért felelős államtitkára a Nemzeti Hauszmann Terv Társadalmi Testületének mai ülésén.
Befejeződtek a gyulai Almásy-kastély építészeti munkálatai
Befejeződött a gyulai Almásy-kastély építészeti rekonstrukciója. A következő hetekben a kiállításokat rendezik be, majd elindul a múzeummá avanzsált épület próbaüzeme. A nagyközönség a tervek szerint március közepétől tekintheti meg a felújított kastélyt.
Civilek a műemlékvédelemben, és a 12 pont – 27. OMK
Az örökségvédelem a szakma, a civilek és a kormányzat közös ügye – hangsúlyozta előadásában L. Simon László államtitkár a november 4-i XXVII. Országos Műemlékvédelmi Konferencián.
Szezám, tárulj!
Az Örökségvédelem Napja hagyományaink nemzeti ünnepe, amikor a látogatók előtt kitárulnak azoknak az épületeknek a kapui is, amelyek egyébként nem látogathatók. A különleges lehetőséggel tavaly 80 ezren éltek. Az önmagában sem mindennapi élmény vezetett túrákkal és szakemberek előadásaival egészült ki, de idén még gazdagabb programmal folytatódik.
Károly brit trónörökös alapítványa megregulázna egy erdélyi falvat
Károly herceg utazásai során olyannyira beleszeretett Székelyföldbe, hogy birtokot vásárolt és újított föl Zalánpatakon, amelyet sok száz turista keres fel évente. Bár az általa támogatott alapítvány a településkép megóvását segítené, a helyiek nem túlzottan lelkesek.
Már lehet pályázni a 2015. év kulturális örökségvédelmi elismeréseire!
A Miniszterelnökséget vezető miniszter 2015-ben kitüntetések adományozásával ismeri el a műemlékvédelem és a régészeti örökség védelme területén, a kulturális örökség érdekében kiemelkedő tevékenységet folytató szakemberek munkáját.
A világ legszebb kórháza Barcelonából – az UNESCO világörökség része
A Szent Kereszt és Szent Pál Kórház épületegyüttese Barcelonában, a Sant Antoni María Claret utcában, az Ensache vagy katalánul Eixample városrészben emeli az épített környezet eleganciáját. Tervezője Lluís Domènech i Montaner építész a 19. század eleji katalán modernizmus stílusában tervezte remekművét.
Változnak a régészeti feltárások szabályai: gyorsítás
L. Simon László szerdán sajtónyilvános egyeztetésen vázolta fel a nagyberuházások régészeti szabályozásának várható változásait. Az örökségvédelem középirányítása egységesedik. A kulturális örökségvédelmi törvény módosítása még ez év őszén a parlament elé kerülhet.
„Nincs kicsi és nagy feladat” – lezárult a műemlékes konferenciasorozat
Az Athéni Charta óta a világ nagyot változott és ennek következtében a védendő értékek köre, jellege, az örökségvédelem résztvevőinek száma is módosult – mondta Gustavo Araoz, az ICOMOS elnöke az Örökség a jövőnek – jövő az örökségnek országos konferenciasorozat nagy sikerrel lezajlott balatonfüredi kétnapos zárórendezvényén.
A kutatás lehetőségei és feladatai - beszámoló az egri kiskonferenciáról
Az “Örökség a Jövőnek - Jövő az Örökségnek” sorozat részeként, a Román András Nyári Egyetem programjába illeszkedett A kutatás lehetőségei és feladatai kiskonferencia. A kutatás szerepét taglalta a kulturális örökségvédelemben, levezető elnöke Wierdl Zsuzsanna okl. restaurátor-művész, az Icomos Nemzetközi Falképbizottságának elnöke volt.
Az Icomos elnöke is Magyarországra látogat az örökségvédelem segítésére
Szeptember 25-26-án Balatonfüreden gyűlik össze az örökségvédelmi szakma színe-java, hogy a szakma jövőjéről tanácskozzon. A konferencián előad többek között Gustavo Araoz, az Icomos elnöke, Boguslaw Szmygin az Icomos Akadémia elnöke, L. Simon László államtitkár, Füleky Zsolt h. államtitkár, Mezős Tamás, Ráday Mihály, Entz Géza, Márfi Gyula érsek.
Vissza