Az összes találat erre: „ Abu Dhabi“ (16)
Identitásképző építészet az új Metszetben
A Metszet 2018/3. számában olyan épületeket mutatunk be, amelyeknek erős identitásképző ereje van. Fővárosi és vidéki, magyar és külföldi példákat és változatos épülettípusokat ismertetünk.
A Perzsa-öböl új ékköve
A 2007-ben, az Abu-Dhabi és a francia kormány közötti nemzetközi megállapodás részeként bejelentett Louvre Abu Dhabi nemrég megnyitotta kapuit. Az intézmény, amely a történelmi városközpont közvetlen szomszédságában elhelyezkedő, új kulturális központban kapott helyet, a civilizációk és kultúrák közötti párbeszéd zászlóshajója kíván lenni.
Louvre Abu Dhabi – nyolc év három percben
Webkamerával készült videón mutatjuk meg az új, Jean Nouvel által tervezett Louvre Abu Dhabi lencse alakú kupolájának építését gyorsított felvételen.
Novemberben nyit a Jean Nouvel tervezte Louvre Adu Dhabi!
A különleges komplexum maratoni építése összesen mintegy tíz évet vett igénybe! Még 2007-ben jelentette be a helyi és a francia kormány az arab Louvre építését, miután az emirátus, több mint 500 millió dollárt fizetett a névhasználatért.
Dubaj lesz Budapest legfőbb riválisa a teleportáló cső megvalósításában
A BIG építésziroda napokon belül bemutatja annak a szupervasútnak a terveit, ami gyökeresen megváltoztathatja életünket, mivel az eddigieknél akár tízszer gyorsabban juthatunk el majd vele bárhova.
A jövő okosvárosainak fejlesztése már folyamatban!
A mai városok már túlzsúfoltak, s semmilyen szempontból nem felelnek meg az élhetőség mai kritériumainak. A vészharangok már jó ideje megkondultak, melyek azonnali beavatkozást igényelnek. Négy város rövid távú fejlesztési terveit vesszük górcső alá a teljesség igénye nélkül, s láthatjuk az okos várossá alakulás folyamatát 2030-ig bezárólag.
A világ 10 legkülönlegesebb átadásra váró épülete 2016-ban
A világ élvonalába tartozó építészek fantáziája 2016-ban is szárnyal. Olyan épületek sorát hozzák létre, melyek építése még folyamatban van, de átadása idén várható. Az Architizer.com építészeti portál által rangsorolt épületek többsége múzeum. Nem csoda, hiszen ez az az épülettípus, ami mindig is a legnagyobb szabadságot adta a tervezőknek.
Jövőtechnológiák az építésben konferenciasorozat: jelentés az urbanisztika, az energiadesign és az építéstechnológia élvonalából
Közel az idő, amikor az energia mindenki számára hozzáférhetővé válik. A környezettudatos építészet 21. századi reformja új szabadságjogokat hirdetett az energiaszektorban, ami a 90-es évek internetes forradalmához fogható változásokat indított útjára. A jövő decentralizált és önellátó energiatermelésének alapegysége a lakóház lesz.
Folytatódik a magyar találmány kálváriája – ezúttal az Emirátusokban
A közelmúltban örömmel nyugtázhattuk, hogy a fényáteresztő beton már jó kezekben van. Pedig nincs.
EXPO 2015 Milánó – az arab pavilon – Norman Foster terve
Az Egyesült Arab Emirátusok pavilonja is megnyitott a 2015-ös milánói EXPO-n. Az Arab Emírségek egy tradicionális sivatagi várost idéztek meg, a jellegzetes félhomályba burkolózó szűk utcácskák és a sivatagi látkép hangulatával. A tervezési munkára a méltán híres és ismert építészt, Norman Fostert és munkatársait kérték fel.
Átadásra kerülő tornyok 2015-ben
A 21. század igazi építészeti kihívása a toronyház, ahol a minél nagyobb magasság elérése a cél. Az 1969-ben életre hívott "The Council on Tall Buildings and Urban Habitat" (CTBUH) nemzetközi szervezete figyeli és tartja számon a világ legmagasabb épületeit.
A zöld építészet Szent Grálja
Az Adrian Smith + Gordon Gill Architecture által tervezett Abu Dhabi (Egyesül Arab Emírségek) városa mellett épülő Masdar Headquarters lesz a világ első energiapozitív épülete: közel 103%-os hatásfoka azt jelenti, hogy több energiát termel, mint amennyit fogyaszt.
Kultúra és építészet – Építészkongresszus tizenegyedszer
A Metszet folyóirat kiadója tizenegyedik Nemzetközi Építészkongresszusát 2014. március 8-án a Budapest Bálna előadótermében, Kultúra és építészet témakörben tartotta, mintegy hatszáz résztvevővel. A kongresszust Albert Dubler, az UIA elnöke vezette le.
Dubai építészete 1990-től napjainkig 1. rész
Milliomosok hazája, a grandiózus, extravagáns építkezések, a luxus, az olaj – ezek jutnak eszünkbe először Dubairól. Mintha Dubai különleges, eddig máshol nem látható, újszerű, meghökkentő építészeti megoldásaival a világ legépületeinek világvárosa címére törne. Nézzük, mi minden épül a világ e részén, ami más, amilyen még nem volt.
Masdar City ökováros javában épül! Tervező: Foster+Partners
Cél olyan ökováros létrehozása az Egyesült Arab Emirátusok fővárosának közvetlen közelében, Abu Dhabi-ban, amelynek ökológiai lábnyoma minimális lesz: negyedannyi energiát és vizet fogyaszt majd, mint egy hasonló méretű település. Ez számokkal kifejezve azt jelenti, hogy 25 év alatt 2 milliárd dollár értékű olajmennyiség takarítható meg.
A világ első kör alakú felhőkarcolója.
A földbe csapódott óriás(i) diszkosz.
Az épület a Perzsa-öböl partján látott napvilágot 30 hónap alatt.
Vissza