Az összes találat erre: „ városépítészet“ (30)
Veszprém városközpontjának átváltozásai a szocialista városépítés tükrében – 5. rész
Kétségkívül a korszak legmarkánsabb és legmegosztóbb épülete az új városközpont fölé emelkedő húszemeletes lakóépület és a hozzákapcsolódó szolgáltató tömb. Mire azonban megépült, az építészeti tervezésben már új szelek fújtak, a rekonstrukció félbe maradt. A nagyszabású, meg nem valósult tervekből így is sokat megtudhatunk az akkori korszellemről
Veszprém városközpontjának átváltozásai a szocialista városépítés tükrében – 4. rész
A belváros rekonstrukcióját több szempontból is egyre inkább sürgetőnek találták. Viszont a helyszín, a Kossuth utca és a Rákóczi tér jelentős lakóépület-állományát először fel kellett számolni, ez az 1960-as évek közepén meg is kezdődött.
Veszprém városközpontjának átváltozásai a szocialista városépítés tükrében – 3. rész
Az Egyetemváros által kijelölt déli terjeszkedési irány helyett az 1960-as évekre megszilárdult a város keleti irányú fejlesztésének gondolata. Ennek következményei, a régi kereskedőházak nagy mértékű szanálása, az autósforgalom elterelése és az új városközpont arculatának kialakítása határozták meg az évtized városépítészetét.
Veszprém városközpontjának átváltozásai a szocialista városépítés tükrében – 2. rész
Az első nagy építkezések, a szocreál stílus történeti álruhájából adódóan még többé-kevésbé „hagyományos” összképet eredményeztek, a hatvanas évektől induló nagy építkezések viszont már a szocializmus keretei közé szorított modernizmust képviselték.
Veszprém városközpontjának átváltozásai a szocialista városépítés tükrében – 1. rész
Veszprém városának mai képe hosszú évszázadokon át formálódott. Hogyan alakult ki a ma látható összkép? Milyen szándékok, társadalmi, politikai megfontolások vezérelték a huszadik század várostervezőit? Hogyan jelent meg mindez a közvéleményben, és milyen örökséget hagytak e zaklatott évtizedek? Ezekre keres választ a következő cikksorozat.
Pályázat: A 2024-es Budapesti Olimpia építészeti, városépítészeti víziója
A Budapesti Olimpiai Pályázat készítői országos, titkosított öltetpályázatot hirdetnek Magyarország valamennyi felsőfokú építész-, tájépítész- és településmérnök képző oktatási intézményének nappali tagozatos és doktorandusz hallgatói részére.
Építészhallgatók ilyennek álmodták meg Esztergom belvárosát
Esztergomban a Városháza első emeleti folyosóján megnyílt az Ybl Építéstudományi Kar hallgatóinak tervtárlata. A kiállítási anyag Esztergom belvárosának építészeti és tájépítészeti rehabilitációjáról szól. A kiállítás anyaga például az Európai Uniós pályázatokon való szerepléskor nyújt jelentős segítséget a városépítészeti, urbanisztikai témákban.
Májusban kezdődhet a budavári lovarda építése
A Budai Vár rekonstrukcióját célzó Nemzeti Hauszmann Terv első ütemének részeként már májusban megkezdődhet az egykori lovardaépület újjáépítése – közölte L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt beruházásokért felelős államtitkára a Nemzeti Hauszmann Terv Társadalmi Testületének mai ülésén.
Wellnessközpont lesz a budavár alatti bunkervárosból
A Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB) tartozó Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány (Pageo) háromszintes, wellnessfunkciókkal bővített bunkerrendszert építene a Budai Várnegyed oldalába.
Budapest szívében az Év Legjobb Tervezett Projektje
Az Év Irodája megmérettetésen ringbe szálltak Az Év Tervezett Projektjei is. A kategóriában a Közép-európai Egyetem campusa győzött, amely egyedülálló, többfunkciós városépítészeti szemléletet igényelt a Belváros közepén.
Se pláza, se közpark tóval nem lesz a Bosnyák téren
Tíz évvel a Bosnyák tér felvásárlása után, a befektető kihátrál a Mundo Center felépítése mögül. Se pláza, se új városközpont nincs kilátásában Zuglóban
Sondgo, a fenntartható városok ikonja
Sondgo Dél-Koreában elsőként kapja meg a környezettudatos és gondos energiafelhasználású terveknek kijáró LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) minősítést. A projekt összes épülete kivétel nélkül megfelel a LEED szigorú követelményeinek. A dél-koreai törvényhozás még 2010-ben döntött a gigantikus zöldberuházásról.
HafenCity: Európa legnagyobb városrehabilitációja Hamburgban
A sikertörténet 1996-ra nyúlik vissza, amikor Volkwin Marg hamburgi építészprofesszor átfogó tanulmányt készített a funkcióját vesztett, 2,2 négyzetkilométer nagyságú szabad kikötő hasznosítására. A megaprojekt HafenCity néven felerészben készült el, de ikonikus épületeivel máris a modern városépítészetet reprezentálja.
Finisben a Madách tér felújítása
A téren ugyan medence nem lesz, de szökőkút igen. A mostani vendéglátóhelyek mellett több új is nyílik majd, s mivel középen elég hely lesz, így egy rögtönzött mini gasztrofesztivál vagy más vásár kialakítására is alkalmas lesz az új tér.
Most már biztos, hogy Pécsnek is lesz "Margitszigete"!
Úgy tűnik, hogy a pécsieknek is lesz „Margitszigetük”: a jelenlegi tervek szerint idén nyáron elkezdik Pécs új szabadidőparkjának építését a Tüskésréten – írja a PécsMa.hu. Lesz futópálya, kondipark, öltöző, zuhanyzó és fürdőzésre alkalmassá tennék a tó vizét.
Berlin, Berlin…
Berlin. Fal, kettéválasztottság, építészeti csődök és remekművek. Nekem elsőre ez jutott eszembe, hiszen huszonöt éve jártam ott utoljára. Vajon mi minden változott azóta? És vajon tényleg lebomlott, vagy emlékében még most is él a Fal? A GreenDependent Intézet és a B.&S.U. mbH. tanulmányútján a várost is alaposan megismerhettük.
8 milliárdos telken épül kutyapark és bringaszerviz?
A Nyugati pályaudvar, Podmaniczky utca és Ferdinánd híd által határolt terület és a rajta található épületek évek óta állnak kihasználatlanul. Még ugyan semmi sem biztos, de olyan ötletek láttak napvilágot, mely szerint az érintett területen lesz kutyapak, bringaszerví és szánkódomb is.
Füredi ékkő: épületszobor a Szent István téren
A hazai építészet fejlődésének bizonyítéka e ház: a kilencvenes évek óta töretlenül fejlődő Balatonfüredre tervezte a Major György által vezetett csapat ezt az egyszerre mértéktartó, ám mégis szerethető részletekkel bőven megáldott épületegyüttest.
Palotanegyed Hallgatói Ötletpályázat (Pollack Mihály tér – Bródy Sándor utca – Gutenberg tér)
Budapest Józsefváros Önkormányzata és a Civilek a Palotanegyedért Egyesület és a Városépítészetért Alapítvány hallgatói tervpályázatot írt ki két józsefvárosi köztér – a Pollack Mihály tér és a Gutenberg tér – és az azokat összekötő útszakasz, a Bródy Sándor utca közterületi megújítására.
EUROPAN 12
Építészeti, Városépítészeti, Tájépítészeti Pályázat – Zugló, Rákos-patak és 50 további európai helyszín.
Vissza