Az összes találat erre: „ várostervezés“ (19)
Fenntarthatósággal küzdenek a városrobbanással Indiában
A Foster + Partners tervei alapján 200 négyzetkilométeres várost építenek Indiában
Veszprém városközpontjának átváltozásai a szocialista városépítés tükrében – 5. rész
Kétségkívül a korszak legmarkánsabb és legmegosztóbb épülete az új városközpont fölé emelkedő húszemeletes lakóépület és a hozzákapcsolódó szolgáltató tömb. Mire azonban megépült, az építészeti tervezésben már új szelek fújtak, a rekonstrukció félbe maradt. A nagyszabású, meg nem valósult tervekből így is sokat megtudhatunk az akkori korszellemről
Veszprém városközpontjának átváltozásai a szocialista városépítés tükrében – 4. rész
A belváros rekonstrukcióját több szempontból is egyre inkább sürgetőnek találták. Viszont a helyszín, a Kossuth utca és a Rákóczi tér jelentős lakóépület-állományát először fel kellett számolni, ez az 1960-as évek közepén meg is kezdődött.
Veszprém városközpontjának átváltozásai a szocialista városépítés tükrében – 3. rész
Az Egyetemváros által kijelölt déli terjeszkedési irány helyett az 1960-as évekre megszilárdult a város keleti irányú fejlesztésének gondolata. Ennek következményei, a régi kereskedőházak nagy mértékű szanálása, az autósforgalom elterelése és az új városközpont arculatának kialakítása határozták meg az évtized városépítészetét.
Veszprém városközpontjának átváltozásai a szocialista városépítés tükrében – 2. rész
Az első nagy építkezések, a szocreál stílus történeti álruhájából adódóan még többé-kevésbé „hagyományos” összképet eredményeztek, a hatvanas évektől induló nagy építkezések viszont már a szocializmus keretei közé szorított modernizmust képviselték.
Veszprém városközpontjának átváltozásai a szocialista városépítés tükrében – 1. rész
Veszprém városának mai képe hosszú évszázadokon át formálódott. Hogyan alakult ki a ma látható összkép? Milyen szándékok, társadalmi, politikai megfontolások vezérelték a huszadik század várostervezőit? Hogyan jelent meg mindez a közvéleményben, és milyen örökséget hagytak e zaklatott évtizedek? Ezekre keres választ a következő cikksorozat.
A háború utáni modern építészet kihívásai / Facing Post-War Urban Heritage in Central and Eastern Europe
A BME Urbanisztika Tanszék nemzetközi konferenciát szervez a háború utáni építészet rehabilitációs kérdéseiről "Facing Post-War Urban Heritage in Central and Eastern Europe" címmel 2017. október 6-7-én. A konferenciára várják a kutatók jelentkezését, az absztraktok beérkezésének határideje 2017. február 28. Részletek.
A várostervezés új iránya: Milyen lesz a „Next Economy” városa?
Az április 23-án kezdődő rotterdami Nemzetközi Építészeti Biennále az építészet és a várostervezés új irányvonalát, valamint a „jövő gazdaságához” kapcsolódó elképzeléseket mutatja be kiállításokon, beszélgetéseken és egyéb programokon keresztül. Az ArchiNed holland internetes portál Maarten Hajer építésszel készített interjút az esemény kapcsán.
Örökségnapi szombat a Lechner Tudásközpontban
A Kulturális Örökség Napjain - Európa legjelentősebb, önkéntesek bevonásával lebonyolított épületlátogató hétvégéjén - idén is rengeteg volt az érdeklődő. A minden évben szeptember utolsó hétvégéjén megrendezett program keretében a Lechner Tudásközpont megnyitotta egyébként nem látogatható részeit is.
Europan 13 pályázat
Az Europan nemzetközi bizottsága meghosszabbított jelentkezési határidővel, kihasználatlan városi területek újrahasznosítására helyszíneket és területgazdákat keres!
EUROPAN13
Új lehetőségek a kihasználatlan városi területek újrahasznosítására
A jövő városának emberközpontúnak kell lennie!
Az ENSZ-Habitat által szervezett konferencián 152 ország képviseltette magát 2012. szeptember 1-je és 7-e között Olaszországban, Nápolyban.
Ráncfelvarrás egy ötvenéves brutalistán
1961. Miközben a Beatles első fellépésére készül a Cavern Clubban, Gagarin az űrben kerüli a Földet, megszületik Barack Obama és George Clooney, az építészet sem pihen. A Berlini Fal elkészülte előtt néhány héttel Sheffieldben átadják egy másfajta brutalizmus klasszikusát, az évszázad végére szinte teljesen lakatlanná vált Park Hill lakónegyed.
Budapest Új Dimenziói - közlekedési fejlesztéseket is bejelentettek
A Heti Válasz konferenciáján talán a legérdekesebb konkrétum Vitézy Dávid BKK-vezérigazgató bejelentése volt, hogy a 2014-től kezdődő EU-fejlesztési periódusban milyen fejlesztéseket terveznek.
Pro Architectura-díj 2011
dr. Pintér Sándor belügyminiszter az Építészet Világnapján átadta a 2011. évi Pro Architectura-, Lechner Lajos- és Palóczi Antal-díjakat a Belügyminisztérium Márványtermében.
Grimshaw megatömböt tervez New Yorkban
A Grimshaw Architects bemutatta Manhattan két hatalmas tömbjére a New York University számára készített várostervezési léptékű fejlesztési tervét
Libeskind vitruviusi csavarja - kortárs művészeti múzeum Milánóban
A Milánó egykori, 'Fiera Milano' nevű vásárközpontjában felépülő komplex, 'CityLife' néven futó várostervezési projekt egyik domináns eleméről, Arata Isozaki felhőkarcolójáról már olvashattunk a Tervlapon. A közelmúltban kapott engedélyt Daniel Libeskind kortárs művészeti múzeumterve ugyanerre a területre
Arata Isozaki moduláris felhőkarcolója Milánóban
Milánóban egy nagyobb léptékű rendezési terv részeként három sztárépítész tervezett felhőkarcolót: Arata Isozaki, Zaha Hadid és Daniel Libeskind. A designboom Isozaki milánói irodájában járt
Fillérekért árulják Le Corbusier bútorait Indiában
A francia építész az indiai város középületeibe tervezett bútorait a helyiek párszáz rúpiáért adják el a nyugati régiségkereskedőknek, akik aztán több ezer dollárt nyernek rajtuk - lassan semmi nem marad Chandigarh-ban
Vissza