Az összes találat erre: „ világörökségi helyszín“ (16)
Ledőlt a Tadzs Mahal két minaretje
Az erős esőzés és a közel 130 km/h sebességű szél ledöntött két négy méter körüli minaretet a világörökségi helyszínen. No nem, nem a mauzóleum körüli négy ikonikus minaretek közül az egyik, hanem az úgynevezett kapuépület egyik díszítményéről van szó.
Új világörökségi helyszínünk lehet a dunai limes
A Római Birodalom egykori határvonalának világörökségi helyszínné nyilvánítására négy ország közösen nyújtotta be nevezését az UNESCO-hoz – írja a Realista.hu.
A Foster + Partners nyilatkozatot adott ki a MOL Campus fenntartható tervéről
Nyilvánosságra kerültek a MOL-csoport új budapesti székházának, a MOL Campusnak tervei. Az új épület a jövő munkahelyének példája, amely a fenntarthatóságot helyezi a középpontba. Az UNESCO világörökségi helyszínen kívül épülő székház – amely közös helyszínre hozza a vállalat budapesti irodáit – a legmagasabb épület lesz a magyar fővárosban.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 10.
Nagy utat tettünk meg 10 cikken át a német építészettörténetben a 800-as évektől kezdve. Az UNESCO világörökségi helyszínek elemzése ezzel a cikkel fejeződik be, melyben az egyik legegyedibb németországi stílussal, a 20. századi Bauhaus-zal foglalkozunk.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 9.
Németországban különösen Észak-Rajna-Vesztfália tartomány bővelkedik ipari műemlékekben, hiszen a 19. században a Ruhr-vidék vált a szénbányászat központjává, de Alsó-Szászországban is fellelhetőek hasonló épületegyüttesek.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 8.
Észak-Németországban, Mecklenburg-Előpomeránia tartományban található a két egykori Hanzaváros, Wismar és Stralsund. A Balti-tenger-partján fekvő két város együttesen került fel az UNESCO világörökségi listájára 2002-ben és példájuk jól bizonyítja, hogy a szegénység olykor jótékony hatású lehet a műemlékvédelemre.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 7.
A hamburgi „Speicherstadt” 2015-ben lett az UNESCO világörökség része, így jelenleg ez a legfiatalabb németországi világörökségi helyszín.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 6.
Kasselben a német barokk egy kevéssé ismert példájával ismerkedünk, Wiesben egy apró rokokó templomhoz zarándokolunk, majd a „klasszikus Weimar” címszó alatt a klasszicizmus weimari megjelenéséről próbálunk képet adni.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 5.
Wartburg vára a korszakhatárokon átívelő épületek prototípusa, melynek segítségével bepillantást nyerhetünk a német történelem kulisszái mögé.
A MI dolgunk a budapesti világörökséggel
A Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete (KÖME – oroksegmenedzser.hu) hosszú távú kezdeményezést indított 2015 tavaszán, melynek célja a budapesti világörökségi helyszínekhez tartozó kezelési terv elkészítésének civil és szakmai támogatása, valamint a témában érdekeltek párbeszédének elősegítése.
A „szláv Jeruzsálem” az Ohrid tó partján őrzi gazdag múltját!
A Macedónia és Albánia határvidékén elterülő Ohridi-tó északkeleti partvidékén elterülő Ohrid városában és környékén található a régmúltat idéző történelmi-kulturális épületegyüttes, mely még 1980-ban lett az UNESCO természeti-kulturális világörökségi helyszíne.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 4.
Brémában többek között az a jó, hogy az óváros közepén áll a reneszánsz stílusú városháza, ezért csodálatos műemlékek erdején kell „átvágnunk” magunkat, hogy a világörökségi helyszínt láthassuk. Ezzel együtt érdemes felismerni, hogy nem minden a Brémai Muzsikusokról szól. Vagy mégis?
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 3.
A tégla- és a kőépítészet határvonala Németországon keresztül húzódik. Az északi területeken nem állt rendelkezésre nagy mennyiségű kő, agyag viszont igen, így a földrajzi fekvés határozta meg a téglagótika kialakulását Észak-Németországban is.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 2.
Ha összehasonlítjuk az 1000 és 1200 között megépült norvég fatemplomokat az itáliai protoreneszánsszal, az angliai katedrálisokat a nyugat-dunántúli kis templomokkal, rögtön világossá válik, hogy a romanika korszaka egyike a legsokrétűbb építészettörténeti fejezeteknek.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 1.
Az UNESCO világörökségi helyszínek bemutatásával egy-egy ország építészettörténetének keresztmetszetét is felvázolhatjuk. Ebben a sorozatban olyan építészettörténeti időutazást tervezek, amelyben minden jelentősebb korszak képviselteti magát a várományos listán szereplő és a jelenlegi 39 németországi világörökségi helyszínből válogatva.
Román András Műemlékvédelmi Nyári Egyetem 2011. június 30-július 6.
A történeti terek és térkapcsolatok műemléki szerepével és jelentőségével foglalkozik ebben az esztendőben a Román András nevét viselő 41. Műemlékvédelmi Nyári Egyetem, amelynek oktatási koncepcióját és szakmai programját hagyományosan az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság dolgozza ki és szervezi.
Vissza